De schoenentrends voor komend najaar

Mode & trends door Roosmarijn

Suède schoenen
Dit zachte materiaal wordt niet alleen veel verwerkt in kleding, maar is dit najaar ook helemaal van toepassing op schoenen. Vooral laarzen en enkellaarsjes, maar ook pumps zijn veelvuldig in suède uitgevoerd. Suède wordt vaak gezien als lastige stof. Dat klopt wel, maar suède blijft heel mooi als je het goed verzorgt. Bij de schoenenwinkel zijn er speciale sprays te koop die je schoenen beschermen tegen vocht en vuil. Spray ze voordat je ze de eerste keer draagt goed in voor een optimale preventie. Herhaal de behandeling na ongeveer zeven keer dragen of wanneer het veel regent. De spray zorgt voor een soort coating over de schoen waardoor vocht en vuil worden afgestoten. Vuil kun je ook makkelijk verwijderen met een speciaal voor suède gemaakt borsteltje.

Over de knie-laarzen
We zagen het vorig jaar al een beetje opkomen, maar dit jaar zie je het echt overal: de laars voor over de knie. Ben je gezegend met lange benen, dan is dit voor jou het ideale paar schoenen! Ben je juist klein, kies dan voor halfhoge laarzen, want die zullen uiteindelijk bij jou hoger uitkomen. Wil je nog langer ogen? Kies dan voor een paar over de knie-laarzen met hoge hakken.

De veterschoenen
Terug van weggeweest: het veterlaarsje! Van jazz-schoentjes tot enkellaarsjes, veters all the way. Voor deze trend zul je heel veel verschillende soorten exemplaren tegenkomen. Van stoere legerlaarsjes tot lieve op de jaren dertig geïnspireerde veterschoentjes met een grove hak. Voor ieder wat wils dus.

 Enkellaarsjes
Dezelfde trend als vorig jaar, maar nu zijn er veel meer soorten te verkrijgen. Houd je niet van veters? Er bestaan ook veel enkellaarsjes met elastiek aan de zijkant waardoor je er zo inglijdt. Heb je een hoge wreef? Dan zijn dit soort laarsjes helaas minder geschikt.

Moonboots
Net als vorig jaar zijn de fluffy, comfy laarzen een blijvende trend. Dus die UGG's kunnen prima (her)gebruikt worden. Nadeel van dit soort schoenen? Doordat ze heel plat zijn, heb je heel weinig steun en doorgaans geen fijn voetbed. Om je voeten toch een beetje ondersteuning te geven, zijn er speciale voorgevormde zolen op de markt zoals de ViVa zool. Deze voorgevormde zool geeft steun en vangt je voetstappen op, wat ook beter is voor je knieën.

De herenschoen
We zagen al de boyfriend jeans en de boyfriend blazer, maar deze stoere stijl gaat verder. Dit najaar zien we heel veel 'herenschoenen'. Je kent ze vast wel: lage veterschoenen met een mannenuitstraling. Als je graag een beetje experimenteert met mode of gewoon toe bent aan iets anders, dan is dit wellicht iets voor jou. Dit najaar zijn ze er in metallic leren uitvoering, gewoon leer en zelfs suède. Metallic moet behandeld worden met een speciale metallic spray om het kleureffect te behouden.

Materialen en kleuren
Dit najaar voeren zoals gezegd suède en leer de boventoon. Net als bij kleding zie je dat heel veel schoenen zijn afgewerkt met (nep)bont. Deze fake fur is meestal beperkt tot de voering of enkele bontaccenten, zoals de riempjes. Zowel leer als suède zijn goede materialen, mits je ze ook goed (blijft) onderhouden. Cognac en donkerblauw zijn de trendkleuren van dit najaar. Cognac vanwege de camelkleurige trend en donkerblauw was vorig jaar al in opkomst, maar zie je nu nog meer. Grijs en zwart zijn de eeuwige klassiekers en staan dus altijd wel goed in je kast. Bovendien zijn het ook makkelijke kleuren om kleding mee te combineren.

Trends genoeg dus! Wat staat er op jouw verlanglijstje voor het najaar?