Palazzo - Het bal van de graaf

Vrije tijd door Jet

Alweer zes jaar weet Palazzo het Nederlandse publiek te betoveren. Samen met een vriendinnetje mocht ik de nieuwe show genaamd Het bal van de graaf beleven. Lees hier over onze gezellige avond!

Het eerste wat ons opvalt, is dat de tent waarin de show zich afspeelt een stuk kleiner is dan verwacht, maar dat maakt hem niet minder mooi, juist intiemer... De 'Salon Victoria' spiegeltent is prachtig ingericht: rode fluwelen gordijnen, eikenhouten panelen, chique gedekte tafels en honderden flikkerende kaarsen. Vanaf het moment dat je de tent binnenstapt, waan je je in een andere wereld. We worden zeer netjes ontvangen en naar onze tafel gebracht waar een glas mousserende wijn en een heerlijke amuse al op ons staan te wachten. Dat begint goe-oed!

Palazzo heeft, na vijf succesvolle seizoenen met Ron Blaauw, een nieuwe chef-kok weten te strikken: niemand minder dan Herman den Blijker, bekend van o.a Mijn tent is top en Herrie in de Keuken. Hermans stijl van koken is bourgondisch met een liefde voor oud-Hollandse recepten met een moderne twist. Herman is niet van de ingewikkelde liflafjes of minuscule hapjes, hij zoekt producten van de hoogste kwaliteit bij de beste lokale leveranciers, vaak biologisch. De smaken in zijn gerechten zijn rijk, puur en helder. Dat kunnen wij wel waarderen!

Herman is erin geslaagd een overheerlijk vier gangen-menu samen te stellen, begeleid door tongstrelende wijnen; bij elke gang krijg je weer een andere, bijpassende wijn. Ik ga natuurlijk niet verklappen hoe dat menu er precies uitziet, maar ik kan alvast verklappen dat het voorgerechtje in de vorm van een bouillabaisse (Franse vissoep) met Stellendamse garnalen SUBLIEM is! De bezoekers hebben de keuze uit een vlees/vis-menu of een vegetarisch menu. Het is een vastgesteld menu, dus dat maakt het misschien iets minder aantrekkelijk voor de moeilijke eters onder ons... Toch zou ik zeggen: ogen dicht en laat je verrassen door de heerlijke smaken. Wel erg jammer dat Herman zijn gezicht niet laat zien tijdens de avond, zo weet je niet zeker of hij wel in de keuken staat.

Tijdens deze avond wordt niet alleen je smaak- en reukvermogen geprikkeld, Palazzo is ook een lust voor het oog. Tussen en tijdens de gangen komen er verschillende weird and wonderful personages voorbij. De hoofdpersoon van de avond is (zoals de titel al doet vermoeden) een graaf. Om precies te zijn Graaf Voronin: een zeer excentrieke, zelfingenomen en tikkeltje duistere vrouwengek. Met zijn charme en vingervlugge trucs weet hij iedereen te verrassen en de dames met een knipoog te verleiden. Hij wordt bijgestaan door een levende marionet, een prettig gestoorde gastheer, een clown, een jongleur, een horde aan acrobaten en the queen of the ball: een beroemde musicalster uit Londen.

Het bijzondere aan Palazzo is dat je er echt middenin zit. De acrobaten vliegen boven je hoofd en vlak naast je neus legt een danseres haar benen in haar nek. De graaf komt regelmatig bij je langs aan tafel om een tovertruc te tonen of je uit te nodigen voor een intieme dans...

De prijs (99 tot 145 euro) is wel aan de hoge kant en zal voor veel mensen een reden zijn om deze avond aan zich voorbij te laten gaan. Toch zou ik je aanraden als er een speciale gelegenheid gevierd moet worden (ouders 25 jaar getrouwd, zus geslaagd, promotie?) even de broekriem aan te halen om hem vervolgens te laten veren tijdens dit extravagante diner. Je waant je een avondlang zelf de koning of koningin van het bal!

Palazzo staat dit jaar van 27 oktober 2009 t/m 28 februari 2010 in Amsterdam Zuidoost, op steenworp afstand van treinstation Amsterdam ArenA. Kijk op de website van Palazzo voor meer informatie.