Uitkomst enquête: eicellen invriezen

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Ruim een kwart van de kinderloze single vrouwen in Nederland wil haar eicellen graag laten invriezen. Nog eens 51 procent van hen overweegt deze nieuwe methode zeer serieus. De mogelijkheid om op latere leeftijd alsnog van de juiste partner zwanger te kunnen raken wordt door een krappe 70 procent als een positieve ontwikkeling gezien. Zo'n 19 procent van de vrouwen vindt het zelfs een goed idee om tussen de 45 en 50 jaar nog een kind te krijgen.

Singles & kinderen
Van de vrouwelijke singles zonder kinderen zegt 26 procent haar eicellen wel in te willen laten vriezen om zo op latere leeftijd alsnog kans te maken op het moederschap. Bij alleenstaande vrouwen met kinderen ligt dit percentage een stuk lager. Slechts 8 procent van hen heeft nog een dermate sterke kinderwens dat ze graag van deze mogelijkheid gebruik zouden willen maken. Ook het aantal vrouwen dat nog twijfelt over de invriesmethode maar wel serieuze belangstelling toont is fors te noemen. Bij kinderloze singles ligt dit op 51 procent, onder alleenstaande moeders is dit 40 procent.

45-plus & zwanger
Bijna 70 procent van de single vrouwen ziet de invriesontwikkeling in zijn algemeenheid als een positieve stap voorwaarts. Echter, over de maximum leeftijd waarop er nog gebaard mag worden lopen de meningen uiteen. Zo zegt 63 procent van de ondervraagden het tegennatuurlijk te vinden als vrouwen tussen de 45 en 50 jaar nog een kind krijgen terwijl een overige 19 procent dit juist een bijzonder goed idee vindt. Als er naar de persoonlijke leeftijdsgrens van de vrouwen wordt gevraagd vindt een derde het acceptabel om tussen de 36 en 39 jaar nog zwanger te raken. Voor 19 procent ligt de grens tussen de 40 en 42 jaar en 12 procent ziet zichzelf tussen de 43 en 46 wel moeder worden. Slechts een kleine 2 procent zou nog wel een kind willen als de 50 in zicht komt.

Kinderwens & partnerjacht
Maar liefst driekwart van de ondervraagde single vrouwen geeft aan een kinderwens te hebben. Een kwart van hen omschrijft deze behoefte zelfs als zeer sterk. De wens om moeder te worden blijkt dan ook een voorname rol te spelen bij het vinden en screenen van een partner. Zo'n 41 procent zegt een relatiekandidaat vrijwel altijd te bekijken als potentiële vader van haar kinderen. Nog eens 15 procent doet dit zelfs altijd. Toch is het vinden van een partner voor ruim een kwart van de vrouwen niet noodzakelijk om hun wens in vervulling te laten gaan. Zij durven ook te kiezen voor het alleenstaand moederschap.

Bron: Singlessite.nl