Kies de juiste olie!

Eten door Redactie Ze.nl

Arachideolie
Olie gemaakt van pinda's en heeft een neutrale smaak. Bijzonder geschikt voor bakken, braden, frituren en dressings.

Amandelolie
Koudgeperste olie van geroosterde amandelen. Geschikt voor dressings en voor het bruineren van geschaafde amandelen.

Arganolie
Moeilijk verkrijgbare olie. Afkomstig van de noot van de arganvrucht en arganboom, welke groeit in het zuidwesten van Marokko. Een paar druppels geeft al een verrukkelijke aroma aan bijvoorbeeld couscous of pasta. Ook lekker over vers fruit. De olie is niet goedkoop, maar wel erg lekker.

Druivenpitolie
Zoals de naam al zegt, gemaakt van druivenpitten. Rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren en bevat veel vitamine E. Kan hoge temperaturen verdragen, daarom geschikt voor frituren, bakken, braden en dressing.

Hazelnotenolie
Een van de duurdere soorten olie. Heeft een zachte zoete smaak. Uitermate geschikt voor bij groentegerechten, gebak, sauzen en salades.

Koolzaadolie
Rijk aan omega 3, 6 en 9 vetzuren en daarom een olie die goed is voor de gezondheid. Geschikt voor vinaigrettes en dressings.

Lijnzaadolie
Bevat een hoog percentage aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Goed voor de spijsvertering. Lekker in salades, gebak, maar ook door de yoghurt met muesli.

Macademiaolie
De noten zitten vol olie en zijn lekker door hun 'vettige' smaak. Wel bevatten ze hierdoor veel calorieën. De olie is lekker in salades en exotische gerechten.

Maïsolie
Geperst uit gekiemde maïs. Het bevat hierdoor extra waardevolle vitamines en mineralen. Geschikt om in te bakken en te stoven, minder om in te frituren.

Olijfolie
In verschillende soorten en maten verkrijgbaar. 'Vierge' en 'Extra vierge' zijn de bekendste soorten. De 'gewone' soorten zijn geschikt om te bakken, braden en frituren. De 'Extra vierge' is geschikt voor salades en dressings.

Sesamolie
Er zijn twee soorten verkrijgbaar: één van geroosterde sesamzaadjes, de ander niet. Geschikt voor het bereiden van dressings en voor bakken en braden.

Saffloerolie (distelolie)
Gemaakt van zaden van de saffloerdistel, een plant die verwant is aan de artisjok. Vanwege het hoge gehalte aan linolzuren is het alleen geschikt voor koude toepassingen. De olie bevat ook veel vitamine E. Wordt gebruikt voor margarines en als sladressing.

Sojaolie
Gemaakt van sojabonen. Geschikt voor bakken, braden, frituren en roerbakken.

Walnotenolie
Gemaakt van niet geraffineerde walnoten. Geschikt voor het gebruik van dressings, marinades en voor het roerbakken van groente.

Tarwekiemolie
Rijk aan onverzadigde vetzuren, vitamine E en bèta caroteen. Geschikt voor koud gebruik als dressings en sauzen.

Zonnebloemolie
Een van de meest gebruikte oliën ter wereld. Geschikt voor dressings en om te stoven en bakken. De geur en smaak kan van jaar tot jaar variëren.

Voor meer informatie en overheerlijke recepten met deze oliën, kun je een kijkje nemen op Smulweb.nl!

Bron: Smulweb.nl