Heerlijk... een wisseldouche!

Lichaam door Saskia

Je lichaam afkoelen en weer opwarmen (en andersom) is namelijk hartstikke goed voor je lichaam. Niet alleen voor je huid, maar ook voor je spijsvertering, rug, spieren en meer!

Hoe werkt het?
Als je een warme douche of warm bad neemt, stroomt het bloed naar de uiteinden van je lichaam. De poriën in je huid gaan open staan en dieper in je lichaam is even iets minder bloed aanwezig. Met een koude douche of bad komt er juist dieper in je lichaam meer bloed en aan de oppervlakte minder. Die verandering in je bloedsomloop zorgt ervoor dat je lichaam 'schrikt'. Daardoor worden allerlei spieren én je huid gestimuleerd.

Wat heb ik daaraan?
Door tijdens het douchen af en toe het warme water uit te draaien schud je je lichaam wakker en doet het zijn best om je zo snel mogelijk weer op te warmen. De oppervlakkige bloedvaten en de spieren trekken samen. Dit werkt verfrissend en helpt bij huidproblemen. De huid wordt niet alleen strakker, maar ook gezonder van kleur.

Afwisselend warm en koud water over je huid laten stromen, helpt ook tegen cellulitis. Met alleen een hete douche verslapt je huid, maar een wisseldouche met lauw en koud water verbetert de bloedcirculatie. Opgehoopte vetkussentjes krijgen zo minder kans. Daarnaast kan een wisseldouche ook helpen bij energiegebrek, diarree, transpiratie en pijn in het onderlichaam.

Wat moet ik doen?
Het klinkt misschien heel simpel, een wisseldouche. Want wat is er nou eenvoudiger dan warm met koud water afwisselen? Toch heb je allerlei varianten, met ieder hun specifieke gezondheids- en schoonheidsvoordelen.

De traditionele wisseldouche
Bij de traditionele wisseldouche wissel je steeds van warm naar koud. Je sluit altijd af met een koude douche, zodat de poriën worden gesloten. Voor de warme douche (ongeveer 15 seconden) kies je voor een temperatuur van 38-40°C. Daarna is het even de tanden op elkaar en draai je de thermostaat onder de 20°C voor minimaal 5 seconden.

De Schotse douche
Deze manier van douchen bestaat uit de herhaling van één tot drie minuten heet water en tien tot dertig seconden koud water. Het is vooral goed bij energiegebrek, chronische diarree, irritaties in de onderrug en hevige transpiratie. Vooral in de ochtend is deze variant aan te raden: je zult je er heerlijk fit door voelen en genoeg energie hebben om de nieuwe dag aan te kunnen.

Gelijk wisselende douche
Als je last hebt van spijsverteringsstoornissen en/of rugklachten, biedt de gelijk wisselende douche een uitkomst. Richt het water op de buik en wissel de koude en warme stralen voor een zelfde periode af.
 
Moet ik nou met een thermometer en wekker gaan douchen?
Nee, dat hoeft nou ook weer niet. Heb je een thermostatische douchekraan, dan kan je gemakkelijk de juiste temperatuur instellen. Met een mengkraan zijn wisseldouches moeilijker, maar nog steeds goed te doen, hoewel je wel enkele graden zal afwijken van de voorgeschreven temperatuur. Met een timer kan je meerdere geluidssignalen instellen naarmate de minuten verstrijken. En wat dacht je van zelf de seconden aftellen? Sluit je ogen, concentreer je en tel de seconden af, zo betrek je er meteen een vorm van mediteren bij.

Waarschuwing!
Mensen met hart- of andere gezondheidsklachten kunnen beter eerst met hun (huis)arts overleggen of een wisseldouche daadwerkelijk goed voor ze is.

Wist je trouwens dat:
... een wisseldouche ook helpt om je weerstand te verhogen? Door regelmatig een wisseldouche te nemen, raak je gewend aan temperatuurverschillen. Zo krijgen verkoudheid en griep geen vrij spel!

... de oude Grieken al verzot waren op wisseldouches? In elk badhuis was wel een dompelbad aanwezig. De Grieken zagen de wisseling van heet naar koud water als een verjongingskuur. Waarschijnlijk vanwege het verkwikkende gevoel dat je hebt na afloop van de wisseldouche.

Geniet van je wisseldouche!

Bronnen: www.gezondheidsnet.nl, www.healthcity.nl