100 recepten met de blikopener

Eten door Saar

Oma's receptenschriftje kennen we ondertussen wel. Ook al zijn haar wonderlijke creaties zum smullen en doen ze je weer even terugdenken aan het moment dat jij de beslagkom mocht leeglikken... 'Verandering van spijs, doet eten.' Toch? Vandaag doen we het dus helemaal anders. Heb je al eens een dag enkel gekookt met producten uit blik? Je hoort het je moeder al zeggen: 'Maar schat, de vitamientjes...!' Wij vinden het nog best lastig klinken. Gelukkig biedt het boek 100 honderd recepten met de blikopener een fantastische inspiratiebron. Lees snel verder om te ontdekken of je wat lekkers op tafel kunt zetten met dit gereedschap als hulpmiddel of dat het bij vooroorlogse maaltijden blijft. (Denk: we slaan groots in voor de hongerwinter.)

Eerst nog wat feiten en fabels op een rijtje, al was het maar om je moeder gerust te stellen:
'Blikgroenten kun je zo lang bewaren, daar moeten wel conserveringsmiddelen in zitten.'
Fabel: Groenten uit blik en glas bevatten geen conserveringsmiddelen. Tijdens het blancheren zijn de enzymen, die de kwaliteit van groenten aantasten, vernietigd. Bovendien zijn de blikken en potten gesteriliseerd, waardoor schadelijke bacteriën geen kans krijgen.

'Er zijn kleurstoffen aan doperwten en wortels uit de diepvries toegevoegd om ze zo mooi groen en oranje te maken.'
Fabel: Het blancheren fixeert de mooie, natuurlijke kleur van groenten.

'Diepvriezen tast de groenten aan, net zoals invriezen.'
Fabel: De temperatuur in de kern van de groenten wordt zo snel verlaagd dat de structuur en de smaak van de groenten intact blijven. Bij het thuis invriezen van groenten daalt de temperatuur veel langzamer. Daardoor ontstaan grote ijskristallen, die de groenten en zo de kwaliteit aantasten.

'Groenten uit blik, glas en diepvries zijn gezond.'
Feit: Door de snelle verwerking blijven voedingsstoffen zo veel mogelijk behouden. Verse groenten leggen nog al eens een veel langere weg af voordat ze in de pan belanden. Bovendien worden verse groenten thuis regelmatig te lang bewaard en te lang gekookt.

'Bij groenten uit blik/glas of diepvries weet je precies wat je koopt.'
Feit: Het etiket vermeldt veel informatie. Zo weet je exact waar je voeding vandaan komt, wat de voedingswaarde is en hoe je het product het lekkerst kunt bereiden.

Terug naar waar het allemaal mee begon: de blikopener!
Laten we eens kijken wat voor recepten je zoal vindt in dit kookboek. Een frisse kaft straalt ons tegemoet. Wanneer we het boek openen zien we een handige inhoudsopgave, weergegeven in vrolijk gekleurde kolommen. De recepten zijn verdeeld in de rubrieken Voorgerechten, Soep (maar niet uit blik), Dips en tapenades, Hoofdgerechten, Bijgerechten en sauzen en - het zou ook niet mogen ontbreken - tenslotte Zoet.

Hierbij twee recepten die ons in het oog gesprongen zijn:

Crumble met appelmoes en peren


Ingrediënten:
 
125 gram bloem
90 gram koude boter
50 gram suiker 
snufje zout

Bereidingswijze:
Maak een grof kruimeldeeg door de ingrediënten te mengen. Zet het deeg een uur in de koelkast om hard te worden. Meng 1 blikje appelmoes en 4 geschilde, gesneden peren. Bedek het fruit met het kruimeldeeg. Bak de crumble in de voorverwarmde oven, op 190 graden in zo´n 25 minuten.

Sardinella met kappertjes en olijven

Ingrediënten:
 
1 blik sardinella in tomatensaus
2 eetlepels groene
fijngesneden olijven zonder pit
1 eetlepel kappertjes
1 eetlepel fijngesneden oregano
1 eetlepel fijngesneden basilicum
2 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze:
Doe alle ingrediënten in een schaal. Prak met een vork de sardines tot er een grove salade ontstaat.

Koken met behulp van een blik(opener) wordt een koud kunstje. Erg leuk aan dit boek is verder dat je er veel recepten in vindt met producten uit het buitenland. Al het lekkers waarvan je genoten hebt op vakantie kun je thuis ook prima maken en dat roept natuurlijk fijne herinneringen op! Daarnaast zien de blikjes er vaak prachtig uit en zijn deze, nadat je ze hebt schoongemaakt, prima te gebruiken als pennenbakje, vaasje, of...

100 recepten met de blikopener
Anaïsa Bruchner

ISBN: 9789023011996
prijs: 12,90 euro
Uitgeverij: Becht