Seks & relaties / Seks
Seks

Bejaardenseks!

Reageer 0

De frequentie van seks en de tevredenheid over het seksleven onder ouderen stijgt al dertig jaar. Zowel mannen als vrouwen ouder dan zeventig hebben meer en betere seks dan dertig jaar geleden.  Dit toont een onderzoek onder ouderen in Zweden aan. 

Ouderen hebben meer seks dan vroeger
Tussen 1971 en 2001 werden in Zweden door de onderzoeker Beckman vier groepen van zeventigers over hun seksleven ondervraagd. In 2001 zei 68% van de getrouwde mannen dat ze seks hadden, terwijl dit 52% was in het begin van de jaren '70. Het aantal getrouwde vrouwen dat seks heeft, steeg van 30% in de jaren '70 tot 54% in 2001.

Meer orgasmen
In 2001 gaf 12% van de ongetrouwde vrouwen aan dat ze seks hadden, in vergelijking met nog geen 1% in 1971. De oudere vrouwen zijn ook veel meer tevreden over hun seksleven dan voorheen. Meer vrouwen in de zeventig hebben een orgasme tijdens het vrijen en steeds mindere oudere vrouwen hebben nog nooit een orgasme ervaren.

Mannen klagen meer
Het aantal mannen in de zeventig dat ontevreden is over hun seksleven is daarentegen gestegen. Volgens de onderzoekers is dit echter te wijten aan het feit dat oudere mannen vaker over seks durven te praten en daarom hun teleurstelling ook meer aan het licht brengen dan eerst.

Vrijer over seks
De veranderde houding van ouderen tegenover seks heeft te maken met de algehele veranderde gedachte over seks in de westerse maatschappij. Mensen, waaronder dus ook ouderen, zijn vrijer en breder gaan denken over seks, staan er positiever tegenover en praten er meer en makkelijker over. Dat is een groot verschil met vijftig jaar geleden. De onderzoekers hopen dat men, ook de mensen in de zorg, zich nu en door het onderzoek beter beseffen dat ook ouderen gewoon seks hebben. De resultaten moeten ouderen ook inspireren om zelf nog beter en bewuster met seks en eventuele problemen om te gaan.

Zin in seks op je zeventigste?
Als we nu geen of niet zo'n goede seks hebben, kunnen we ons dus troosten met de gedachte dat we op onze zeventigste verjaardag een goede kans hebben dat we wel tevreden zijn. Mocht dat over al die jaren niet zo blijken, verhuizen we naar Zweden. Want daar hebben de oudjes kennelijk een manier gevonden om de seks actief en leuk te houden! Wat zou er toch met die oude Zweedse mannen zijn dat vrouwen ook na hun zeventigste zin hebben om te seksen? Is het niet een mooie gedachte dat getrouwde zeventigers nog de liefde met elkaar bedrijven?

Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen