Nederland steunt Haïti massaal

Celebs door Redactie Ze.nl

Om precies te zijn is er gisteren in totaal 83.448.252 euro opgehaald, omdat minister Bert Koenders (PvdA) van Ontwikkelingssamenwerking het opgehaalde bedrag verdubbelde. De gehele dag stond in het teken van Giro 555: artiesten, bedrijven, scholen en gemeenten hebben zich massaal laten horen en er zijn veel initiatieven opgestart om op een ludieke manier geld op te halen.

Toch was er wat terughoudendheid; het blijft altijd de vraag of het geld allemaal aankomt. De meningen blijven hierover verdeeld, maar de minister verzekert Nederland dat het geld op de juiste plaats terechtkomt: "Ik zou tegen de mensen willen zeggen dat ik alle vertrouwen heb in de professionals van de organisaties die zich inzetten in Haïti." De minister zal bovendien erg betrokken blijven bij de besteding van het geld.

De eigen initiatieven verschilden van het ophalen van lege flessen en het statiegeld doneren, tot het verkopen van erwtensoep en de pauze verlengen op scholen. Allemaal orginele initiatieven die een steentje bijdragen aan de wederopbouw van Haïti. Ook verschillende bedrijven doneerden gul: bol.com stortte een euro per bestelling, de gemeente Rotterdam haalde zes ton op en Ajax doneerde 60.000 euro en zal tevens spelen met shirts waarop 555 wordt gedrukt.

Deze ruim 83 miljoen euro komt op een tweede plek te staan in de lijst met succesvolle inzamelacties, alleen het bedrag na de tsunami was hoger.

Als je denkt dat het nu klaar is, dan heb je het mis! Verschillende acties lopen nog en er kan nog steeds gestort worden op giro 555!