Vijf redenen om de wijn te laten staan

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

“Mwoah, ik kom wel even, maar ik maak het niet te laat!”

Hoeveel stapavondjes zijn niet met bovenstaande zin begonnen - en geëindigd in een kloppend hoofd en een droge mond de volgende dag? Waarschijnlijk is het jullie niet onbekend. Want áls je eenmaal in die kroeg zit en het derde drankje voor je neus geschoven krijgt, is het eigenlijk toch wel heel gezellig, en lijkt op de bank liggen met De TV Kantine aan toch opeens niet meer zo aanlokkelijk. De TV Kantine überhaupt niet, maar dat is een ander verhaal.

Als we de cijfers moeten geloven, zitten (jonge) vrouwen niet om een drankje verlegen. In 2006 tikten we namelijk per persoon 78 liter bier, 22 liter wijn en vier liter gedistilleerde drank weg. Shocking! Eén derde liter drank per dag klinkt niet gigantisch veel, maar alles bij elkaar kun je er toch aardig wat pedagogisch onverantwoorde kinderbadjes mee vullen! Daarom: vijf redenen om de booze eens te laten staan.



1.
De allerbelangrijkste reden is toch wel die kater - want zo wordt je stapavondje niet alleen een avondvullend programma, maar een tweedaagse bezigheid. Van de uurtjes voor de spiegel voorafgaand aan het feest, tot het laveloos op de bank liggen na afloop. Als je eenmaal al die alcohol weggeklokt hebt, zal je het moeten bezuren ook. Letterlijk, soms
.

2. Ondanks dat je met een aantal drankjes op het gevoel hebt de wereld aan te kunnen (want dan lanceer je plotseling de ene na de andere gevatte grap, ben je verschrikkelijk sexy en heb je diepe gesprekken met je kroeggenoten), de volgende dag kom je daar vaak op terug. Bijvoorbeeld als je opeens gewekt wordt door een onbekende stem met de woorden 'hey, schatje', of als je je plotseling beseft dat je veel te openhartig bent geweest tegen welke willekeurige voorbijganger dan ook.



3. Hoe sexy jij er na twaalf alcoholische versnaperingen ook bij denkt te lopen, de waarheid ligt daar toch een stuk verder van af. Je mooi gestylde haar is veranderd in een suikerspin, je zweet in je nek, stinkt uit je mond, hebt uitgelopen mascara all over en je eyeliner is opgehoopt in een ooghoek. Van die smokey eyes is niets zwoels meer over en je parfum verbloemt weinig meer.

4. Als je een aantal dagen na je uitspatting in de kroeg je rekening weer eens checkt, kan dat een flinke tegenvaller zijn. Die zesde Mojito mocht dan op dat moment wel een leuk idee lijken, als je opeens zestig euro minder op je rekening hebt staan, is dat toch een stuk minder grappig.

5. Als je het héél erg bont maakt, kan het zo zijn dat je je weinig tot niets meer kunt herinneren van je avondje uit. Niet alleen is dat heel zonde, daarnaast is het natuurlijk ook gevaarlijk. Het feit dat je thuis bent gekomen en niet in een goot bent blijven liggen is natuurlijk prettig, maar wat je in de tussentijd allemaal hebt meegemaakt blijft een raadsel.



Begrijp me niet verkeerd, alcohol kan tijdens een avondje uitgaan een heel leuk effect hebben, maar er is een grens tussen een relaxte-en-vrolijke-stemming en een woohoo-kijk-mij-nou-op-de-bar-losgaan-stemming. Ken dus je eigen grenzen, en drink met mate!

Ken jij je grenzen wat betreft alcohol? Weet jij hoe ver je kan gaan, of lig jij de dag na iedere stapavond de hele dag laveloos in je bed?