De dood van Osama Bin Laden: Wat nu?

De maatschappij door Madelon

Het is feest in Amerika. President Obama sprak gisteravond laat (lokale tijd) de meest legendarische woorden van zijn ambtstermijn tot nu toe: “Vanavond kan ik het Amerikaanse volk en de rest van de wereld melden dat de VS een operatie heeft uitgevoerd waarbij Osama Bin Laden is gedood, de leider van al-Qaeda,” sprak hij tijdens een plotseling ingelaste persconferentie. 

En sinds deze uitspraak is het feest in Amerika. Een menigte kwam al snel samen voor het Witte Huis en ook verzamelden opgetogen Amerikanen zich op Ground Zero en Times Square in New York. Maar de New Yorkse autoriteiten nemen intussen het zekere voor het onzekere. Er worden al extra veiligheidsmaatregelen getroffen voor het geval dat al-Qaeda-aanhangers de dood van hun leider willen wreken. De kans dat dat gaat gebeuren is groot: verschillende Talibanorganisaties hebben al hardop uitgesproken dat Amerika een doelwit is. Wat betekent de dood van deze veelgezochte terrorist voor de rest van de wereld?

 


Om een beter beeld te krijgen van de invloed en het bereik van Osama Bin Laden, nemen we je mee in zijn geschiedenis...

1957: Osama Bin Laden wordt geboren, als zeventiende kind van Mohammed Bin Laden, een bouwondernemer die in Saudi-Arabië veel geld verdiende met de aanleg van wegen. Mohammed kreeg bij verschillende vrouwen meer dan vijftig kinderen.

Osama groeide op in een tijd vol sociale veranderingen in het Midden-Oosten. Net als veel jonge Arabieren, sloot hij zich aan bij de islam, die hen zekerheid bood. Het was volgens hen ‘de bescherming tegen het decadente westen’.

1968: Bin Laden Senior komt bij een helikopterongeluk om het leven en laat zijn zoon Osama een vermogen na.

1979: Bin Laden sluit zich, na een aanval van Sovjettroepen op Afghanistan, aan bij de moedjahedienstrijders, om tegen de communisten te vechten. De Amerikanen steunen deze strijd.


Dit is ook het moment dat Bin Laden zijn organisatie al-Qaeda opricht (letterlijk vertaald: de basis). Aanvankelijk is al-Qaeda bedoeld als ondersteuning van de moedjahedien en strijdt dus tegen de Sovjet Unie, maar de organisatie keert zich al snel tegen de VS. Hoewel het aantal leden in het begin niet meer is dan twaalf, groeit de organisatie al snel uit tot een internationaal terreurnetwerk.

1991: Bin Ladens haat tegen het westen groeit enorm wanneer Amerikaanse troepen zich in Saudi-Arabië vestigen, tijdens de Golfoorlog tegen Irak. De heilige islamitische plaatsen Mekka en Medina zijn verboden voor niet-moslims.

1994: Het Saudische staatsburgerschap wordt Bin Laden ontnomen nadat hij zijn felle kritiek op de regering uitspreekt.

1996: Bin Laden vestigt zich in Afghanistan en richt terreurgroepen op voor een ‘heilige oorlog’ tegen het westen. Inmiddels heeft hij al een paar aanslagen gepleegd op Amerikaanse doelwitten.

1997: In een interview met CNN zegt Bin Laden dat terreur geoorloofd is, omdat het westen hun ‘eer en waardigheid aantast’ en hun ‘religie aanvalt’.

1998: Kenia en Tanzania worden gebombardeerd, 230 mensen komen om. De VS houdt Bin Laden hiervoor verantwoordelijk en bombardeert uit wraak de kampen van al-Qaeda in Afganistan. Het mag echter niet baten: Bin Laden gaat gewoon verder met het beramen van een grootschalige aanslag.

2001: Die aanslag kennen we inmiddels als 9/11. Vier vliegtuigen worden door al-Qaeda overmeesterd. Twee ervan worden in de Twin Towers in New York geboord, één treft het Pentagon en het laatste stort neer in Pennsylvania. Drieduizend mensen komen om het leven.


2002-2008
: Nadat al-Qaeda wereldwijde bekendheid heeft gekregen, gaat Osama door met het plegen van aanslagen in onder andere Madrid, Egypte, Londen, Casablanca en Bali.

Sindsdien is Bin Laden de meest gezochte terrorist ter wereld. Na de aanslagen vestigt hij zich in Pakistan, waar hij bijna tien jaar onvindbaar is. Wel laat hij regelmatig van zich horen, door middel van filmpjes en geluidsfragmenten. Deze bevatten vaak dreigingen voor nieuwe aanslagen.

Augustus 2010: Amerikaanse troepen zijn Bin Laden op het spoor en denken te weten waar hij zich schuilhoudt: in Abbotabad, zo’n honderd kilometer van de Pakistaande hoofdstad Islamabad. Het huis waarin hij zich waarschijnlijk bevindt zou speciaal voor hem gebouwd zijn. Volgens een anonieme functionaris is het huis enorm groot en valt het ontzettend op. “Het was een uniek complex,” zegt hij tegen Belgische media. “We sloegen steil achterover toen we het zagen. Acht keer groter dan omliggende percelen, er staan muren omheen tot zes meter hoog met prikkeldraad er bovenop en twee bewaakte poorten bieden toegang tot het complex.”

Dankzij een koerier die voor de terroristenleider werkt, komt de Amerikaanse overheid Osama op het spoor. Deze koerier, die voor Osama bijna het enige contact met de buitenwereld is, wordt hem uiteindelijk fataal. Het complex wordt vervolgens maandenlang in de gaten gehouden, de Pakistaanse regering helpt de VS hiermee. Alle opties worden opengehouden, maar ieder bewijs wijst op de aanwezigheid van Bin Laden: zo was het erg verdacht dat het afval in de tuin verbrand werd, in plaats van aan de weg gezet.

 


April/mei 2011
: Op 29 april is er genoeg bewijs om tot actie over te gaan. Een team van special forces dringt de villa binnen, met als doel: het om het leven brengen van Bin Laden. De inval mondt uit in een vuurgevecht en er ontstaat een grote brand. Uiteindelijk wordt Osama zelf in zijn hoofd geschoten... De rest is geschiedenis.

Osama’s stoffelijk overschot is na zijn dood meegenomen door de commando’s ter identificatie. Wel is hij, volgens de islamitische regels, gewassen en in een wit laken gewikkeld, maar hij is niet begraven. Om te voorkomen dat het graf van de al-Qaeda-leider een pelgrimsoord wordt, heeft hij een zeemansgraf gekregen, wat wil zeggen dat het lichaam in zee gegooid is.

Pakistan staat inmiddels onder grote druk. Hoewel het land de VS heeft geholpen met het opsporen van de schuilplaats van Osama, staat de plek waar hij zich schuilhield vlakbij een belangrijk trainingsinstituut van het leger. Volgens verschillende media opmerkelijk én zorgwekkend, omdat de kans nu groot is dat andere terroristen ook een schuilplaats vinden. Bovendien is het op z'n zachtst gezegd opmerkelijk te noemen dat Bin Laden zich kon vestigen in het 'hol van de leeuw', temidden van een hoop belangrijke legerbasissen.

En nu?
De vraag is wat er nu gaat gebeuren. De kans is namelijk groot dat Osama opgevolgd wordt als leider van al-Qaeda, en dat de organisatie op wraak zint.


President Obama heeft in zijn toespraak benadrukt dat met de dood van de terroristenleider geen einde komt aan de strijd tegen het terrorisme. Al-Qaeda zal, volgens hem, doorgaan met aanslagen tegen de VS en de rest van de wereld, en iedereen moet dan ook ‘waakzaam’ zijn.

Wat denk jij? Leidt de dood van ’s werelds meest gezochte terrorist tot een vreedzaam einde van alle conflicten, of gaat het nu alleen maar erger worden?