Hét ultieme picknickgerecht: Pan bagnat

Eten door Paola

Pan bagnat, wat letterlijk 'nat brood' betekent, is een specialiteit uit Nice, één van de mooiste steden in het zuiden van Frankrijk. In deze sandwich zal je veel van de meest gebruikte ingrediënten van een salade niçoise terugvinden: bijvoorbeeld ansjovis, zwarte olijven, tomaten en eieren.

Zorg dat je het brood een paar uur van tevoren belegt, want dan hebben alle ingrediënten de tijd om het brood met hun smaak te 'doordrenken'. Vergeet niet om vers fruit mee te nemen en een fles van iets lekkers. Een rosé heeft hier mijn voorkeur en dan met name de prachtige, frisdroge Château Villerambert Julien Rosé (verkrijgbaar bij Gall & Gall). 

Pan bagnat
(voor ongeveer vier tot zes personen)

Wat heb je nodig?

Voor de dressing:

  • 4 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 theelepel rode wijnazijn
  • 2 theelepels Dijon mosterd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • Zout en peper naar smaak


Voor het brood:

  • 1 ongesneden, stevige broodbol, bijvoorbeeld een pain de campagne
  • 1-2 middelgrote tomaten, of genoeg om de hele oppervlakte van het gesneden brood te bedekken, in plakjes gesneden 
  • 1 klein sjalotje, in dunne plakjes gesneden
  • 1 klein blikje ansjovis, in olijfolie
  • 2 hard gekookte eieren, in plakjes
  • Een handvol zwarte olijven zonder pit, gehalveerd
  • 1 eetlepel kappertjes, gehakt
  • Gehakte peterselie
  • Slablaadjes naar keuze


Hoe maak je het?
1. Maak de dressing door olie, azijn, mosterd, knoflook het zout en de peper in een kommetje te klutsen. Snij het brood doormidden als een bolletje en kwast de dressing over beide helften van het brood.
2. Beleg het brood met de tomaten en de sjalotjes, gevolgd door de ansjovis, eieren, olijven, kappertjes en peterselie. Leg hierbovenop de blaadjes sla en maak het brood weer dicht door de andere helft erop te leggen. Snij het belegde brood in vier punten.
3. Wikkel het hele brood strak in twee lagen aluminiumfolie, leg het dan op een bord en zet er iets zwaars bovenop (een zware pan bijvoorbeeld).
4. Laat het brood ten minste 3 uur in de koelkast rusten. Serveer op kamertemperatuur.

Enjoy!

Paola Westbeek is culinair schrijfster, receptenontwerpster en kookdocente. Ze is in 2007 afgestudeerd aan de Leidse Universiteit, geeft kooklessen en schrijft voor verschillende Engelstalige kookmagazines. Kijk voor meer informatie over Paola en haar werkzaamheden op www.ladoucevie.nl.

Paola is culinair blogger voor Ze.nl en verblijdt ons regelmatig met haar kennis op culinair gebied!