De beste 'wild rides' ter wereld

Vrije tijd door Maresa

Enjoy the ride!

4. World\'s tallest skycoaster
[Hoe vaak gedaan: 1 keer]

Als je in Florida (VS) bent, breng dan zeker een bezoek aan Fun Spot USA in Kissimmee (vlak bij Orlando). In dit oude stadje vind je een enorme kermis en op zaterdag is er een markt met oude auto\'s. Maar de leukste attractie hier is de Skycoaster, de hoogste skydive ter wereld. Je wordt (liggend, op je buik) 300 feet (91,44 meter) omhoog getakeld. Dit kan in je eentje of - wat ik heb gedaan - samen met één of twee anderen. Je trekt zelf aan het touwtje als er beneden \'GO!\' wordt geroepen en... daar ga je! Je valt, valt, valt en maakt daarna de grootste schommelrit van je leven. In totaal ben je misschien maar vijf minuten kwijt, maar het is zeer de moeite waard. Ik vind het in elk geval beter dan bungeejumpen.

(Rechts, samen met mijn zusjes Lisanne (midden) en Eline. Ik moest overigens aan het koordje trekken. En eh... ik heb hoogtevrees!)

Bekijk \'m op YouTube!
Vergelijkbare attractie: de skydive in Walibi World, Nederland.


3. Hollywood Tower Hotel
[Hoe vaak gedaan? Twee keer in Parijs en twee keer in Orlando]

In zowel Disneyland Parijs als DisneyWorld Orlando is deze attractie te vinden. De attractie in Parijs vond ik tot nu toe qua kick het leukste en ook de theming in de wachtrij is hier wat uitgebreider. In Parijs loop je eerder het huis binnen en kunt daar de mooie vormgeving bewonderen. In Orlando loop je het huis binnen en ben je gelijk aan de beurt om naar de eerste lift te stappen.

De attractie heeft in Orlando als voordeel dat je een extra intern ritje maakt, ook al duurt deze maar kort. In Parijs blijft het in de \'lift\' bij op en neer gaan, maar daar gaat het bij deze attractie ook om. Kortom: zowel in Parijs als in Orlando wacht je een leuke ervaring.

In de tweede wachtrij lijkt het of je een simulator in gaat stappen, maar vergis je niet. Dit is een echte freefall, en een goede ook. Het kriebel-in-je-buik-gehalte is vergelijkbaar met dat van de attracties op nummer 1 en 2.


Bekijk \'m op YouTube!
Vergelijkbare attractie: geen of één in Tokyo, maar daar ben ik niet geweest.

2. Rock \'n RollerCoaster (inspired by Aerosmith)
[Hoe vaak gedaan? Meer dan vijftig keer in Parijs, zes keer in Orlando]

Deze achtbaan is - naar mijn mening - de beste achtbaan ter wereld. Je vindt hem in Parijs (Disneyland, Disney Studio\'s) en Orlando, Florida (DisneyWorld, Disney Studio\'s). De theming is in beide parken vergelijkbaar, de achtbaan is precies hetzelfde. Toch is mijn favoriet de achtbaan in Parijs.

Hoe gaat de rit? In het donker! In de wachtrij kun je de vele (gesigneerde) gitaren van grote rockhelden bewonderen. Vervolgens bekijk je het filmpje van Aerosmith, waarbij ze laten zien hoe de achtbaan is ontworpen. In Amerika laat Aerosmith je naar een concert van hen komen en is de achtbaan je \'stretcher-limo\' naar de andere kant van het land.

De rit zelf begint spectaculair. Je wordt met je karretje afgeschoten, gaat meteen door een looping en maakt onder genot van Aerosmith (speakers in je stoeltje) een wilde rit. Daarbij zijn alleen de koepels en thema-elementen verlicht. In Parijs zijn dit rockthema\'s, in Orlando zijn het donuts en wegwijzers naar je bestemming. Voor deze attractie moet je zeker niet epileptisch zijn, want de knipperende lichtjes op het einde zijn best overweldigend. In Orlando zijn dit zeer sterke blacklights.

Bekijk \'m op YouTube!
Vergelijkbare attractie: The Express in Walibi World, Nederland (voorheen Superman the Ride). Dit is precies dezelfde achtbaan, maar dan in de open lucht.

1. \'Big Shot\'
[Hoe vaak gedaan? 60 keer]

De absolute top, letterlijk en figuurlijk. De Big Shot is de hoogst gebouwde attractie ter wereld en staat boven op het Stratosphere-hotel in Las Vegas, Nevada (VS). Op 329 meter hoogte word je naar boven geschoten, waar je vervolgens een vrije val maakt. Dit geeft je het ultieme kriebel-in-je-maag-gevoel. Bovendien heb je - zowel overdag als \'s avonds - een prachtig uitzicht op Las Vegas. Als je aan de goede kant zit, kijk je uit op The Strip.
Vroeger vond je bovenop de toren nog een achtbaan. Deze hoogst gebouwde achtbaan ter wereld was ook meteen de meest saaie, dus wees niet teleurgesteld dat hij er niet meer is.

Bekijk \'m op YouTube!
Vergelijkbare attractie: de Space Shot in Walibi World, Nederland.