Ze was in: Parijs (+budgettips!)

Reizen door Madelon
Dat een stedentrip helemaal niet duur hoeft te zijn, bewijst de stad van de liefde: Parijs! Al voor een prikkie ben je in deze culturele stad ? en óók als je er weinig geld wil besteden, is het er uitstekend vertoeven.

Vervoer & verblijf

Parijs is op veel manieren te bereiken: per auto (nog geen vijf uur vanaf de Nederlands-Belgische grens!), per trein, per vliegtuig of per bus. Per trein ben je het snelst, maar de bus komt toch echt met glans door onze budgettest. Afhankelijk van de datum en tijd waarop je reist, betaal je voor een retourtje zo?n zestig tot zeventig euro. Ideaal! Vergelijk verschillende sites met elkaar voordat je boekt: GoedkoopParijs.nl kan je hierbij helpen. Maar reizen kan altijd goedkoper: echte durfals gaan gewoon liften...

Qua verblijf is en blijft een hostel de goedkoopste oplossing. Waar heb je een hotel voor nodig, als je je eten gewoon in de supermarkt kan halen? Met je zojuist gekochte baguette et du vin picknick je heerlijk in één van de vele parken die Parijs rijk is. Op bijna iedere straathoek vind je bovendien een boulangerie met lekkere broodjes, of een restaurant waar je voor nog geen twintig euro een fijn driegangendiner eet. Bezoek vooral de wijk Aubervilliers, hier vind je goedkopere hostels en restaurantjes dan in het centrum.


Toeristische attracties

Het meest karakteristieke bouwwerk van Parijs, de Eiffeltoren, is er één die je van dichtbij gezien moet hebben. De 324 meter hoge toren is al sinds 1889 niet meer weg te denken uit het Parijse straatbeeld. Een glimp opvangen van het adembenemende uitzicht hoeft niet duur te zijn: al voor ?13,40 brengt één van de acht liften je naar de top en voor ?8,10 kom je tot de tweede verdieping. Wil je écht low budget naar boven, neem dan de trap: voor ?4,70 (25+) of ?3,20 (jonger van 25) beklim je de toren helemaal zelf.

Vind je dit alsnog te veel geld om naar boven te gaan? Op het terras van het Palais de Chaillot, gelegen tegenover de Eiffeltoren, is het ook genieten geblazen ? bovendien is het uitzicht vanaf dit terras ook zeker aan te raden. Tip: bezoek deze plek ?s avonds en wacht tot de klok het hele uur slaat. Een prachtig schouwspel met duizenden knipperende lichtjes vanaf de Eiffeltoren zal je ongetwijfeld kippenvel geven!


Verder is Parijs, zoals gezegd, echt geen stad waar je veel geld uit hoeft te geven. Alle prachtige gebouwen en kunstwerken van dichtbij bewonderen is al bijzonder op zich ? als je van de ouderwetse Romeinse en Gotische architectuur houdt, kijk je hoe dan ook je ogen uit. Een adembenemend uitzicht krijg je niet alleen vanaf de Eiffeltoren, maar ook wanneer je de Sacré C?ur bezoekt. De prachtige witte basiliek waar Parijs onder andere bekend om staat, vind je in de noordelijke wijk Montmartre. Beklim de heuvel voor een prachtig ? en gratis! ? uitzicht over Parijs en geniet van de rust die deze wijk nog bezit.

Vervoer

Parijs heeft een uitstekend metronetwerk, waarmee je ieder plekje in de stad makkelijk kan bereiken. Koop voor ongeveer zeven euro een metrokaart die de hele dag geldig is (dit kan bij vrijwel ieder metrostation in Parijs) en reis kriskras door de stad om alles te zien: van het Louvre tot de Place de la Concorde en van het Musée d?Orsay tot de Notre Dame en de Opéra Bastille. Bang om te verdwalen hoef je niet te zijn: dankzij de vele metrostations heb je altijd een kaart van de stad bij de hand. Scheelt toch weer wat euro?s.

Budgetsouvenirs
Sleutelhangers of magneetjes in de vorm van een stokbrood of de Eiffeltoren zijn leuk, maar niet als je er acht euro voor betaalt. De oplossing is simpel: koop niets in een straal van vijfhonderd meter rond de toeristische attracties. Wil je graag een souvenir voor thuis, dan ben je in Montmartre aan het juiste adres. Hier zijn ook toeristische winkeltjes met de standaard souvenirs, maar je betaalt minstens de helft. Bovendien vind je hier ook wat authentiekere winkeltjes én straatkunstenaars. Voor een zojuist geschilderd portret of landschap betaal je hier maar een paar euro!

Heb je geen zin in veel rompslomp en boek je liever een verzorgde reis? Ook dat kan goedkoop!

  • Busreis: Je betaalt voor een vier-daagse busreis (inclusief drie hotelovernachtingen, reisleiding én stadstour) slechts ?169,- o.b.v. twee personen. En dat boek je gemakkelijk online!
  • Vliegreis: Toch liever een vlucht boeken? Dat kan! Voor ?200,- (o.b.v. twee personen) vlieg jij voor drie dagen naar de mooie hoofdstad en verblijf je twee nachten in een modern hotel.
Heb jij nog budgettips voor een stedentrip?