Het Mongoolse Rijk - De erfenis van Dzengis Khan

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Deel 1 van deze documentaire gaat voornamelijk over het levensverhaal van de jonge nomadenleider Temudjin uit het Centraal-Aziatische. Samen met zijn broers werd hij, na de dood van hun vader, opgevoed door hun moeder. Zijn moeder speelde een zeer belangrijke rol in zijn leven, en zelfs toen Temudjin na de samensmelting van het land Mongolië vernoemd werd tot Dzjengis Khan, ?de grote heerser?, bleef hij vertrouwen op de kracht en wijsheden van zijn moeder.

In het begin van de 13e eeuw kwam het Mongoolse rijk tot bloei, toen Dzjengis Khan erin slaagde om verschillende Mongoolse stammen te verenigen. Dzjengis Khan was militair gezien zeer vooruitstrevend en zijn hervormingen op militair gebied maakten dat zijn expansiedrift ook ten uitvoer kon worden gebracht. Ook op bestuurlijk gebied was Dzjengis Khan vooruitstrevend en onder zijn gezag kreeg het Mongoolse Rijk haar eerste vaste hoofdstad Karakoroem. Deze stad ligt inmiddels bedolven onder flink wat woestijnzand, maar door opgravingen, uitgevoerd door een expeditieteam, en een maquette is nu te zien hoe Karakoroem er waarschijnlijk uit heeft gezien.

Afbeelding verwijderd door redactie

Deel 2 gaat met name over de ontwikkeling van het Mongoolse Rijk nà de dood van Dzjengis Khan. Zijn zonen waren waardige opvolgers en onder hun leiding en met name zijn latere kleinzoon Kublai Khan wist de ?Gouden Horde? van de Mongolen het enorme rijk nog verder uit te breiden. Te paard veroverden ze grote delen van Azië en in de Middeleeuwen stonden ze zelfs door de verovering van Hongarije aan de poort van West Europa.

Helaas is er erg weinig historische informatie beschikbaar over dit volk, maar dat is te wijten aan het gebrek aan schriftelijke bronnen van de Mongolen zelf. Eén enkele kopie van een boekje van de hand van Dzengis Khan zelf bevat hun 'hele' geschiedenis. Toch wordt het onterechte beeld van dat de Mongolen zouden bestaan uit een woest, wreed, bloeddorstig en onbeschaafd rovervolk in deze documentaire rechtgezet.

Afbeelding verwijderd door redactie

De makers van de documentaire kregen voor het maken van deze documentaire voor het eerst exclusieve toegang tot de Mongoolse en Russische archieven. Daarom geeft deze documentaire een goed historisch beeld van het Mongoolse volk onder de leiding van Dzengis èn Kublai Kahn. Ook wordt laten zien hoe de nu ca. 1 miljoen Mongoolse nomaden tegenwoordig leven. Ze leven nog precies zoals ze honderden jaren geleden ook leefden, nog steeds op die onherbergzame Mongoolse steppen.

'Het Mongoolse Rijk - De erfenis van Dzengis Khan' is een heel mooie, interessante documentaire. Het schept een heel goed beeld van een groots volk, dat een belangrijke rol in de wereldgeschiedenis heeft gespeeld, maar waar toch erg weinig bekend over is.

Afbeelding verwijderd door redactie

'Het Mongoolse Rijk - De erfenis van Dzengis Khan'
Genre: Historische documentaire
Speelduur: 105 minuten (2 dvd's)
Adviesprijs: ?13,99
Releasedatum: 6 april 2006
Uitgebracht door Orion Channel
Taal: Nederlands gesproken, gedeeltelijk Nederlands ondertiteld