Interview Mark Verkerk - Buddha's Lost Children

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Mark Verkerk (1959), geboren als Nederlander in Kenia, werkt al meer dan vijfentwintig jaar als filmmaker, cameraman, regisseur en editor en heeft al vele documentaires op zijn naam staan voor onder andere Discovery Channel en National Geographic. Bovendien is hij werkzaam bij EMS FIlms. Het was Pim van Collem (zoon van wijlen filmgoeroe Simon) die naar aanleiding van een krantenartikel over een controversiële monnik, contact zocht met Mark en diens collega Ton Okkerse, met de opmerking 'Dit zou wel eens interessant kunnen zijn'.


Buddha's Lost Children

De film gaat over de voormalig gevierde Thai bokser Samerchai die zich bekeert tot boeddhistische monnik en de naam Phra Khru Bah Neua Chai Kositto (Phra Khru Bah) krijgt. Tijdens een meditatie van zeven dagen en nachten openbaarde zich steeds dezelfde verschijning aan hem die vertelde om naar de Golden Horse te gaan. Een plaats die er volgens legendes al vanaf Boeddha was en waar hij zelfs een voetafdruk zou hebben achtergelaten. Hij vond de plek en heeft daar zijn klooster 'De Tempel van het Gouden Paard' gesticht. Een kloostergemeenschap die onderdak, scholing, medische zorg en een thuis biedt aan kinderen, van kleuter tot jonge volwassenen, jonge weeskinderen, aspirant monniken en vele verschillende huisdieren. Daarnaast fungeert het als spiritueel episch centrum dat dagelijks veel bezoekers trekt. Uit heel Thailand komen busladingen vol naar deze heilige plek voor de zegening van de abt.


Met deze film én boek, heeft Mark Verkerk de reikwijdte van abt Phra Khru Bah enorm verruimd. Het klinkt als een sprookje: een wijze tovenaar die met zijn toverstaf, gevuld met liefde, geduld, compassie en geloof, de mensen aanraakt waardoor ze weer kunnen hopen, vertrouwen en vooral leven. Want daar draait deze film om. Ga het zelf ervaren met Buddha?s Lost Children, maak ook kennis met de fantastische non en natuurlijk al die prachtige kinderen. En weet dat een deel van de opbrengst van de film gedoneerd wordt aan De Tempel van het Gouden Paard. Op deze wijze draag je bij aan het wereldkundig maken van wat deze ene man doet. En wellicht inspireert het mensen uiteindelijk wereldwijd. Wat mij betreft: chapeau voor Mark Verkerk en zijn team. Zoals Mark begint in zijn film en zijn boek, zal ik afsluiten met Shin Yatomi: 'Living is an art to be learned'.

Buddha's Lost Children heeft binnen drie weken na de première al 10.000 bezoekers getrokken en wordt daarom onderscheiden met de Kristallen Film. De Kristallen Film wordt exclusief toegekend aan documentaires.


Buddha's Lost Children
naar de gelijknamige film van Mark Verkerk
EMS Films
E. van Ree
144 bladzijden
Uitgeverij Elmar
ISBN 90-38-9171-55
Adviesprijs: 14,95 euro

www.buddhaslostchildren.com

Bestel het boek online!