Reportage: The return of the ancestors gathering

De aanleiding

De Maya Kalender eindigt in 2012, maar dat is volgens Adam Yellowbird van ICA niet het einde der tijden, maar juist het begin van een nieuwe tijd van vrede. Hij kreeg in een visioen de bijeenkomst te zien, evenals de Maya indiaan Don Alejandro. Beiden wisten toen dat het tijd was voor het organiseren van deze grote bijeenkomst, zoals Adam Yellowbird zelf zegt:
"It is time for the return of the Divine Feminine and the Divine Masculine."

Volgens hem wacht de mensheid al heel lang op de dag dat we vrede en harmonie zullen hebben in de wereld. We staan op een keerpunt, maar het is wel nodig om actie te ondernemen om deze vrede te kunnen bereiken. Voor de bijeenkomst werden verschillende oudere wijze mannen en vrouwen (Elders) uit de hele wereld uitgenodigd om te komen, hun wijsheid te delen, ceremonies te houden en ons te helpen onszelf weer te verbinden met de natuur. Dit allemaal met de intentie om inspiratie de wereld in te brengen voor beslissingen, die hoop zullen geven aan de kinderen van onze wereld.

Een andere belangrijke voorspelling lag ook ter grondslag van deze bijeenkomst: "When the eagle once again flies with the Condor, a lasting peace will reign in the Americas and will spread throughout the World to unite humanity."

De Condor werd vertegenwoordigd door de Maya indianen en andere Zuid-Amerikaanse indianen, die aanwezig waren en the Eagle door verschillende vertegenwoordigingen van Noord-Amerikaanse stammen zoals Hopi, Lakota, Apache, Cheyenne, Navaho. Er waren al eerder een aantal bijeenkomsten geweest, maar meer in besloten kring. Dit keer mocht iedereen zich aanmelden om te komen. Dat werd dan ook gedaan en uiteindelijk waren er meer dan 300 mensen uit de hele wereld daar verzameld.


Grand Canyon Zonsopgang

Onze eerste dag was op 24 april en begon direct goed: een rituele zonsopgang in de Grand Canyon. Wat een geweldige start, we waren er nog nooit geweest en nu stonden we daar omringd door gelijkgestemde zielen, kijkend naar hoe de zon opkwam met op de achtergrond het geluid van trommels. Ik voelde een diepe verbinding met Moeder Aarde en de tranen liepen over mijn gezicht. Ik kon me niet voorstellen hoe iemand nu niet de schoonheid van onze aarde zou kunnen erkennen.

Het vergeten volk

De volgende dag waren we gast bij de Navaho in Tuba City. Tuba City is een verlaten plek met zeer droog land, geen groen en veel stof. Ik kon begrijpen waarom ze zichzelf het Vergeten Volk noemen, want het leek alsof ze op het einde van de aarde leefden. In hun toespraken kon je de wanhoop voelen en het was treurig te horen hoe slecht ze door de federale regering worden behandeld. Ik geloof persoonlijk dat de Amerikanen nooit iets hebben begrepen van de oorspronkelijke stammen. Ze hebben geprobeerd ze te vormen naar hun eigen beeld, maar dat heeft niet gewerkt, omdat ze hun eigen cultuur hebben en eigen gewoontes. Het zijn mensen van de natuur, hoeders en beschermers van de aarde. Zij zijn degenen die ons kunnen leren omgaan met de aarde zonder haar te vernietigen.

Speeches en ceremonies

De laatste twee dagen werden gehouden in een een park in de plaats Cottonwood. De Elders gaven hun afscheidspeeches, er werden ceremonies gehouden en uiteindelijk werd het stokje overgegeven aan de Jongeren. Don Alejandro sprak de volgende woorden:

"Jullie zijn kinderen van de zon! Jullie gaan alles overleven, ziektes zullen komen, maar die zullen overwonnen worden. Ik was getroffen door de emotionele expressie van de Navaho over hun leefomstandigheden. We kunnen ze echter niet helpen. Alleen de schepper kan oplossingen brengen. Wij zijn de boodschappers van de vrede en we hebben heel hard gewerkt om Moeder Aarde groen te houden. We zijn haar kinderen en het zijn de oervolken die echt voor haar zorgen"


Na zijn speech werd er door de andere Maya indianen een ceremonie gedaan voor de Pacha Mama (Moeder Aarde). De ceremonie was vol respect en liefde. De laatste woorden waren dan ook: "Geluk is in je hart". Daarna stonden alle Elders in een cirkel en liepen twee keer rond het vuur. Alle aanwezigen hielden de handen vast en toen het over was, werd er veel gehuild en omhelsd. Ik omhelsde mensen die ik nog nooit eerder had ontmoet, maar het was geweldig. Ik hoef ze ook niet te kennen, zij zijn mij en ik ben hen.

Balans

Op de laatste dag van de bijeenkomst, gaf Grootmoeder Margarita haar speech. Zij werkt met de vrouwelijke energie en is een voorvechtster van vrouwenrechten. Ze had op de derde dag van de bijeenkomst al gedreigd weg te lopen met de vrouwen, als de balans tussen het mannelijke en het vrouwelijke niet hersteld zou worden. Naar haar mening, domineerden de mannen de bijeenkomst en ze was daar niet gelukkig mee. Nog steeds vond ze dat de balans nog niet hersteld was en ik moet zeggen dat ik het met haar eens was. Voor mij reflecteert dit wat er ook in de rest van de wereld gaande is en wat we graag willen veranderen.


Nieuwe Bijeenkomst

Ik heb geen spijt dat ik naar deze bijeenkomst ben geweest, want het liet me ervaren hoe mensen met verschillende achtergronden kunnen samenkomen in liefde. Daarom noem ik het de bijeenkomst van hart en ziel en ik zou willen dat onze wereldleiders daar aanwezig zouden zijn geweest om hiervan te leren. Het heeft me geïnspireerd en laten zien hoe belangrijk dit soort bijeenkomsten zijn voor de wereld. We gaan nu zelf ook een bijeenkomst organiseren in 2010: Earth Awareness Celebration. Je bent bij deze uitgenodigd om te komen!

Voor meer informatie over Earth Awareness Celebration en om mijn blog te lezen over de bijeenkomst: A Purpose for life foundation.

Voor informatie over ICA: Ica8.org.