Een geheim bewaren blijkt een zware opdracht

De beste manier om een nieuwtje de ronde te laten doen, is om het te bestempelen als een groot geheim. En zeker tegen vrouwen, want die vertellen gemiddeld vier keer zo veel door als mannen. Dat is gebleken uit Amerikaans onderzoek.

Een geheim bewaren is voor veel mensen nog een hele moeilijke en zware opdracht. Je moet namelijk niet alleen letten op wat je zegt, maar ook hoe je reageert op bepaalde dingen. Uiteindelijk blijkt vaak dat geheimen - helaas - niet goed worden bewaard.

Uit onderzoek van de Amerikaanse Tufts University is gebleken dat veel taken als moeilijker worden bekeken door iemand die een belangrijk geheim meedraagt. "Wanneer er een geheim op iemand weegt, gaat daar veel mentale energie naartoe. Een geheim meedragen heeft uiteindelijk dezelfde invloed als een zwaar gewicht meedragen. Dus we kunnen besluiten dat geheimen wegen op mensen", aldus de leider van het onderzoek.


In het onderzoek werd aan de proefpersonen gevraagd om aan een persoonlijk geheim, groot of klein, te denken en dit op te schrijven. Daarna werd van hen verwacht de helling van een berg in te schatten. Hoe zwaarder het geheim, hoe steiler de helling werd ingeschat.

Vrouwen zijn over het algemeen slecht in geheimen bewaren. Twee op de tien vrouwen heeft na een gemiddelde van 32 minuten al een geheim verklapt. De redenen: ze kunnen gewoonweg geen geheim bewaren of ze hadden de behoefte om het met iemand te delen. Mannen doen het op dat gebied veel beter: acht op de tien mannen houdt een geheim daadwerkelijk voor zich.

Ben jij goed in geheimen bewaren?