Lifestyle / Psyche & spiritualiteit
Psyche & spiritualiteit

De kunst van het compliment

Reageer 0
?Wat een leuke jurk!? reageert je collega als je binnenkomt. ?Ach,? zeg je opgelaten, ?dit oude ding?? Nederlanders vinden complimenten ontvangen erg lastig. Hoe doe je het goed? En hoe geef je zelf complimenten?

Compliment als cadeau
Stel je eerst het volgende voor: je viert een legendarische verjaardag (je wordt bijvoorbeeld 30). Je pakt het groots aan en nodigt niet alleen je beste vrienden uit, maar ook je collega?s, kennissen en verre familieleden. Aan het begin van het feest word je aan alle kanten gefeliciteerd en krijg je het ene na het andere cadeautje in handen geduwd.

Nu is de vraag: wat zeg je als je een cadeautje krijgt?

Het antwoord is: ?dankjewel?. Misschien vind je het cadeau dat je krijgt lelijk ingepakt. Toch neem je het aan en bedank je de gever. Misschien heb je wel niets aan wat er in het inpakpapier zit. Toch neem je het cadeau aan en bedank je de gever. De enige fatsoenlijke reactie op welk cadeau dan ook is ?dankjewel?.


Precies zo kun je een compliment aannemen: als een cadeau. Of het nu slecht is ingepakt (iemand zegt het wel heel recht voor zijn raap ? of zelfs door te schelden) of het een waardeloze inhoud heeft, het is nog altijd iets wat je netjes hoort aan te nemen. Bedank voor voor zowel feedback als complimenten en bepaal later wat je met de opmerking doet. Misschien ruil je het om of gooi je het weg, maar dat maakt op het moment dat je het krijgt niets uit.

Best cool, zo?n compliment
Dan nog iets om in gedachten te houden als je een compliment krijgt: de persoon die jou een compliment geeft, heeft duidelijk de wens om iets aardigs tegen je te zeggen. Ga maar na: zou jij die tut van de directie, die ene die jou als vuil behandelt, vertellen dat ze zo?n leuk jurkje draagt? Nee, die kans is heel klein. Zou dat leuke jurkje je extra opvallen als je vriendin ?m droeg en hij haar super stond? Ja, en je zou er met veel plezier wat van zeggen.

Roept je collega dus de volgende keer ?Wat een leuk jurkje!?, dan zet jij een brede glimlach in en zeg je vrolijk: ?dankjewel!? Geef als het kan een compliment terug. Geloof het maar: de rest van de dag kan niet meer stuk!

Kun jij goed complimenten ontvangen?
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 5 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Joy

  eigenlijk kan ik heel goed een compliment ontvangen, ookal ben ik haantje de voorste niet en (soms te) bescheiden! een compliment is hoe dan ook leuk, toch? is gewoon niet leuk, (zeker ook voor de gever) om te antwoorden 'ach, dit oude ding?!'

 • JoanieJ

  Ik heb dit zelf heel erg moeten leren :) Nu dus ook superleuk ook een complimentje te krijgen en ik merk ook dat ik het zelf geef en je dan ook blij wordt als iemand er positief op reageert :)

 • MLNIE

  We hebben vandaag op school het kwaliteiten spel gespeeld. Dan merk je pas hoe moeilijk je complimenten ontvangt. Hoe snel je dichtklapt of zelfs in tranen barst!

 • Boterbloempje

  True!

 • alexanouk

  JAAAAAAAAAA.....en ik bedank altijd spontaan en hartelijk :-)
  Ik geef ze dan ook graag en zie vaak als eerste als iemand een nieuwe bril,schoenen of een ander kapsel heeft ;-)

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen