Eén op vier vrouwen stelt foute diagnose door internet

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

Als vrouwen zich niet goed voelen, dat zoeken ze liever raad op het internet dan bij hun huisarts. ?Dokter Google? is echter niet zonder gevaar, want bij 25% van de vrouwen zorgt het internet voor een foute diagnose.

Als je iets raars of anders merkt aan je lichaam ga je al snel op internet zoeken naar de mogelijke oorzaak. Vaak kom je op iets ernstigs uit wat het uiteindelijk toch niet blijkt te zijn, maar andersom kan het natuurlijk ook... 'Dokter Google' maakt namelijk bij één op de vier vrouwen een fout in de diagnose.

Uit Engels onderzoek onder vrouwen is gebleken dat één op de vijf ondervraagden weleens de diagnose van een ernstige ziekte stelden. Het meest voorkomende valse alarm ging om borstkanker. Daarnaast denken veel vrouwen ook dat ze lijden aan schimmelinfecties, een hoge bloeddruk of astma.


?Er zijn steeds meer mensen die het internet gebruiken als ze zich zorgen maken om hun lichaam. Hoewel die schat aan informatie vooral moet helpen om onze bezorgdheid te verminderen voor we naar de huisarts gaan, blijkt het vaak uit te draaien op een foutieve diagnose?, aldus Penny McCormick, die het onderzoek leidde.

De voornaamste reden voor de vrouwen om zelf een diagnose te stellen, bleek schaamte te zijn. Driekwart van de ondervraagde vrouwen durft niet te praten over gezondheidsproblemen met familie of vrienden, laat staan met een vreemde dokter. Daarnaast willen ze zich ook niet druk maken over wat ze voelen en hopen ze op internet sneller een antwoord te vinden.

Zoek jij weleens naar een diagnose op internet?