Oranje tompouce!

Eten door Vera
Een tompouce is een heerlijke Hollandse lekkernij! Vooral met Koninginnedag eten veel mensen dit gebakje. We kopen het dan vaak bij de bakker, maar wist je dat je het ook makkelijk thuis kunt maken? Ze.nl laat het zien!

Een tompouce is een typisch Nederlands gebakje. Het bestaat uit een laagje bladerdeeg met daaroverheen een dikke laag vanille banketbakkersroom. Daar overheen zit weer een laagje bladerdeeg bedekt met een laagje glazuur. Hmmm..!

Wat heb je nodig?
(4 tompoucen)

  • Bladerdeeg
  • 2 el custardpoeder
  • 75 gr witte basterdsuiker
  • 2 eidooiers
  • 1 eiwit
  • 250 ml volle melk
  • 100 gr poedersuiker
  • 1 tl citroensap
  • Oranje kleurstof

Hoe maak je het?

Bladerdeeg
  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Leg twee plakken bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en prik met een vork gelijkmatig gaatjes in het bladerdeeg. Laat ze vervolgens voor 8 minuten in de oven staan.
  3. Haal ze daarna uit de oven en druk zachtjes met een theedoek alle lucht uit het bladerdeeg. Zet het bladerdeeg vervolgens opnieuw in de oven en bak het daarna nog voor 15 minuten.

Roomvulling

  1. Doe de eidooiers in een pan en voeg er basterdsuiker aan toe.
  2. Klop vervolgens de dooiers en de suiker met de handmizer tot een crèmekleurige, romige massa.
  3. Klop daarna beetje bij beetje de custardpoeder erdoor en voeg dan - terwijl je blijft kloppen - de melk in een dun straaltje toe.
  4. Zet de pan op zacht vuur en verwarm het melkmengsel al roerende tot het dikker wordt. In ongeveer 5 minuten is het een dikke vla, dan moet je de pan van het vuur halen.
  5. Laat de vla vervolgens afkoelen en zet het voor een uur in de koelkast.
  6. Doe deze vla vervolgens in een spuitzak en zigzag het voor ongeveer 3 cm op de plakjes bladerdeeg.
Glazuur
  1. Zeef de poedersuiker en voeg het eiwit en enkele druppels citroensap toe. Klop of roer ten minste drie minuten.
  2. Voeg enkele druppels oranje kleurstof toe totdat het glazuur een mooie kleur heeft.
  3. Smeer het vervolgens op het bovenste laagje bladerdeeg en klaar is de heerlijke tompouce!
EetZe!