Seks & relaties / Relaties
Relaties

De 5 geboden van het samenwonen

Reageer 0
Ein-de-lijk: na lang zoeken hebben jullie een plek voor jullie samen gevonden. Nooit meer slepen met spullen en iedere ochtend naast hem wakker worden. Leuk! Zo blijft het dat met deze vijf geboden.

1. Gij zult dingen alleen blijven doen
Soms heb je zin om samen iets te ondernemen, terwijl hij liever iets anders doet (of andersom). Het is dan verleidelijk om hem toch over te halen met z’n tweeën op een tandem door de stad te crossen/te gaan hardlopen/een Japans zesgangenmenu te koken. Samen is immers gezelliger, zo kun je redeneren, en waarom zijn we anders met z’n tweeën voor 950 euro per maand op 42 m² gaan zitten? Ja toch, niet dan? Nee.

Natuurlijk is het belangrijk dat je samen dingen blijft ondernemen, maar bij samenwonen krijg je als het goed is geen honing aan je reet cadeau. Mocht je dus een keer op een saaie zondag jullie nieuwe stad willen verkennen en hij wil liever in zijn pyjama naar analyses van Mart Smeets luisteren: lekker naar de stad gaan en hem laten stinken op de bank. Weet jij in ieder geval naar welke hotspots je ‘m het volgende weekend kunt meeslepen.


2. Gij zult zin maken
Zaterdagavond. Hij geeuwt en steekt met onafgebroken blik op Casino Royale zijn hand in een zak Cheetos. Jij neemt een slok van je cola, trekt je oude Minnie Mouse-pyjama even recht en duikt weer in de Cosmopolitan. Lekker, zo rustig aan; jullie hadden even geen zin om iets te doen. Net als het weekend hiervoor en eigenlijk alle weekenden sinds april 2012. Jullie zijn ook zo doodop. ’s Ochtends vroeg eruit, naar college of kantoor, ’s avonds aan een wokmaaltijd en daarna nog even voorbereiden voor de volgende dag. Dan nog een snelle kus voor het slapengaan en dat was dat. Als je niet uitkijkt.

Hoeveel je op een dag ook doet, hoe laag je wallen soms ook staan: probeer tijd te blijven maken om samen iets te doen. Dat kan inderdaad een rodeo ride in jullie Hästens zijn, maar ook een strandwandeling, een weekend weg, een kroegentocht of een uitgebreid diner voor twee. Blijf moeite doen. Juist dat helpt om energiek te blijven.

3. Gij zult af en toe de badkamerdeur op slot doen
Belangrijk in een relatie is dat je je bij iemand op je gemak voelt. Dat je je dus geenszins schaamt als je een keer buikgriep hebt en je om de vijf minuten naar de badkamer scheurt om daar compleet leeg te lopen. Echter: het hoeft geen gewoonte te worden om te gaan zitten kakken terwijl hij zijn bakkebaarden bijwerkt. Niet alles hoeft (altijd) zichtbaar te zijn. Dat houdt het spannend. Draai de badkamerdeur daarom ook eens op slot – om je in een sexy lingeriesetje te hijsen, bijvoorbeeld.


4. Gij zult niet (meteen) zeuren
De pot haargel zonder deksel. Het glas water van drie dagen terug dat nog steeds naast zijn kant van het bed staat. Een slingerende boxershort. Het zijn allemaal dingen die je behoorlijk kunnen irriteren. Is dat nodig? Niet altijd. Soms gebeurt het zonder dat hij het doorheeft of op een moment dat hij gewoonweg geen tijd heeft de boel meteen op te ruimen. In dat geval: maak er niet meteen een heisa van. Volgende keer denkt hij er misschien wél gewoon aan. Komt het vaker voor, dan kun je het er – simpel – over hebben. Smijt in ieder geval niet meteen hysterisch zijn Sloggi naar zijn hoofd. Trouwens: haal de stekker van je föhn nou eens een keer uit het stopcontact als je ‘m niet gebruikt.

5. Gij zult van zijn voetbaltafel afblijven
Als je gaat samenwonen, nemen jullie allebei ongetwijfeld dingen mee die de ander het liefst in een onbewaakt moment in de fik zou willen steken. Hij noemt die met glitters versierde Boeddhawekker, jij zijn basketbalnetje dat hij graag boven de tv in jullie huiskamer zou willen ophangen. Waarover jullie ook kibbelen, van brocante spiegels tot tafelvoetbaltafel: maak afspraken.

Het lijkt misschien een goed idee om ongemerkt zijn collectie drumstokjes op Marktplaats te zetten en ook hij zal fantaseren over welk museum jouw vijftig verschillende kaarsenplateaus zou willen hebben. Echter: het zijn maar spullen. Is het écht zo erg als er ook iets in jullie huis staat dat jij minder mooi vindt? Zo ja: sluit een compromis. Hij geeft zijn basketbalnet een ereplek aan de schutting, jij zet Boeddha op een nostalgieplank in de schuur.

Hoe houd jij samenwonen leuk?
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 5 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Laura_S

  Haha heel herkenbaar! Vooral:

  De pot haargel zonder deksel. Het glas water van drie dagen terug dat nog steeds naast zijn kant van het bed staat. Een slingerende boxershort. Het zijn allemaal dingen die je behoorlijk kunnen irriteren.

 • Meadow

  Lol en zo waar....
  Dingen alleen doen is voor mij een makkie. Manlief is workaholic
  veel werken, buiten de deur of thuis.
  Nu een lang weekend in Rome voor werk. Heerlijk paar dagen alleen rommelen. (en trap schilderen bah)

  Wat opzich goed is voor onze relatie, want ookal is alleen slapen drama en het feit dat ik weet dat ie niet zit te chagerijnen achter zijn pc vanaaf, maakt me sip.
  Maar dat maakt het des te leuker dat hij zaterdagnacht terug komt en dan is het genieten geblazen!

 • Karin

  Hahaha supergrappig geschreven!

 • vero232

  ow ik hou van deze collum ik ben met alle punt mee eens
  goed geschreven

 • fashionableeightees

  Ieder zijn eigen dingen blijven doen waar je van houdt! ;-)

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen