Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

Hartstocht in de trein

Flirten met medetreinreizigers is ontzettend leuk en spannend. Maar wat als je aan dit geflirt een gevolg wil geven? Mieke en Sanne zijn voor die reizigers de Facebookpagina Hartstocht in de Trein begonnen. En met succes!

?Een kilometer spoor schiet er onder mij door, ik ben op weg naar jou, want ik ben weg van jou?? Guus Meeuwis zong er al over: hartstocht en liefde in de trein of op het station. Uit onderzoek van de NS bleek een aantal jaar geleden al dat er per jaar zo?n 4.000 relaties beginnen in de trein en dat er in de trein heel wat wordt afgeflirt. 

Sanne en Mieke reizen zelf ook meerdere keren per week met de trein!

Maar niet iedereen heeft het lef om na een potje stevig flirten ook daadwerkelijk een telefoonnummer te vragen. Daarom begonnen Mieke van Eijsden (24) en Sanne Viezee (22) in december de Facebookpagina Hartstocht in de Trein. Een medium om mensen de mogelijkheid te geven hun mysterieuze flirts uit de trein terug te vinden. En met succes: in minder dan twee maanden tijd hebben de studentes al meer dan 70.000 likes! ?Wekelijks zitten wij heel wat uren in de trein?, zegt Mieke. ?Toen we hoorden dat er daar heel wat wordt afgeflirt, zijn we op het idee gekomen. Misschien konden we die 4.000 relaties wel wat opkrikken??

Gat in de markt
Dat het idee van HIDT een geweldig goed idee was, bleek al snel uit alle likes ? tegen alle verwachtingen van de meiden in. Mieke: ?Kort na de oprichting stuurden we elkaar berichtjes waarin we zeiden dat we bij 2.000 likes aan de bubbels zouden gaan. Maar het ging zo hard dat we bij de 42.000 likes pas weer samen in de trein zaten! Toen hebben we inderdaad een flesje bubbels gehaald, op het station, en deze hebben we in de trein soldaat gemaakt.?

Inmiddels krijgen Mieke en Sanne zo?n zestig berichten per dag binnen, afkomstig van treinreizigers die één van hun reisgenoten niet uit hun hoofd kunnen zetten. Deze berichten plaatsen ze ? anoniem, als de afzender dat wil, waarna het speuren begint. Vaak komen er tientallen reacties van mensen die de omschreven persoon denken te herkennen. En soms is dat ook zo! ?We hebben ontzettend veel matches?, zegt Sanne. ?Zeker bij een gedetailleerd bericht. Daarna is het aan henzelf om contact met elkaar op te nemen.? Om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen ná HIDT, vragen Sanne en Mieke wel altijd of de stelletjes een foto willen sturen, mocht er uit de oproep een date komen. ?Dat is ook al een aantal keer gebeurd?, zegt Sanne. Mieke: ?Echte relaties kunnen we het nog niet noemen, maar van meerdere matches hebben we begrepen dat er dates zijn geweest. Voor die matches doen we het uiteindelijk!?

Over de hoogtepunten tot nu toe kan Mieke kort zijn. ?De eerste date ? het stel dat vanuit de trein direct een drankje is gaan doen en ons een foto stuurde ?, een prachtig bericht van een meisje dat een jongen tot steun is geweest toen hij in de trein hoorde dat zijn moeder was overleden, en alle reacties daarop? En daarnaast natuurlijk de mediamomenten. Eigenlijk is elke match wel een hoogtepunt, of er nu een date uit voortkomt of niet.?

Dagtaak
Aan het bijhouden van de pagina hebben Sanne en Mieke inmiddels een dagtaak. ?Meestal gaat het een beetje tussen de bedrijven door, maar er gaat zeker een paar uur per dag in zitten?, zegt Sanne.?Gelukkig is het wel goed te combineren, ik heb er nog geen problemen mee gehad.? Mieke: ?Het scheelt dat we elkaar een beetje kunnen afwisselen. We zijn allebei student, beiden actief bij onze verenigingen, hebben een actief sociaal leven en werken er ook nog naast. Maar voor ons moet het ook leuk blijven, dus het kan zijn dat we in drukke periodes wat minder actief zullen zijn. Maar dat hoort erbij.?
 
Naast de vele vrije uurtjes die e dames kwijt zijn aan de pagina, zit er nog een nadeel aan het werk vast: de negatieve reacties die er af en toe op berichtjes komen. Mieke: ?We trekken ons er weinig van aan, maar het is niet leuk als er meteen op taalfouten gehamerd wordt. Of dat mensen roepen ?Had je er maar op af moeten stappen!?. Ik kan me goed voorstellen dat je in een korte treinreis niet op iemand afstapt, maar wel met zo iemand in je hoofd blijft zitten. Als je dan de moed verzamelt om bij ons een oproep te plaatsen, zijn zulke reacties niet leuk.?

Toekomst
Een diepgaand toekomstplan voor de populaire Facebookpagina hebben Mieke en Sanne niet. ?We hopen nu dat er nog veel likes bij zullen komen, dat het netwerk wordt vergroot en dat het steeds meer matches oplevert?, zegt Mieke. ?Maar stiekem hopen we ook dat mensen zich bewuster worden van het flirten in de trein en zo meer met elkaar in contact komen. Dat ze ook echt op elkaar af durven te stappen. Maar goed, ook wij vinden dit spannend en dus ontzettend dapper als iemand het daadwerkelijk doet!? De - overigens zelf vrijgezelle - dames beleven nu veel plezier aan hun project, en wie weet wat er nog uit gaat rollen! ?Het is moeilijk om over de toekomst na te denken, omdat het allemaal zo snel gaat?, zegt Sanne. ?Ik ben me nu wel meer bewust van het flirten in de trein en kijk zeker ook vaker om me heen!?

De Facebookpagina van Mieke en Sanne is te vinden op Facebook.com/HartstochtInDeTrein.

Flirten in de trein: heb jij het ooit gedaan?