Intervaltraining: de ultieme vetverbrander!

Sport & gezondheid door Esmee Noelle
Voor een fab' body hebben we in de meeste gevallen vooral wat minder vet nodig. Het kan lastig zijn om je vetpercentage naar beneden te krijgen, daarom is je voeding belangrijk. Maar ook in je training zijn wonderen mogelijk! 
 
Eerder legde ik al uit dat als je echt traint om vet te verbranden en je lichaam strakker te krijgen, je beter aan krachttraining kunt doen dan aan cardio. Maar er is ook nog wat anders; intervaltraining. Het verschil? Vergelijk een professionele marathonloper met een sprinter. Je ziet dat ze totaal andere lichamen hebben. Met cardiotraining verbrand je uiteraard vet, maar met intervaltrainingen bouw je ook nog eens spiermassa op én verbeter je je uithoudingsvermogen.

Hoe werkt het?
Kies een sport! Bijvoorbeeld fietsen, rennen of zwemmen. Zorg voor een goede warming up en start in een rustig tot normaal tempo. Sta je na een klein stukje rennen al als een goudvis te happen naar lucht? Dan is het handig om eerst een basisconditie op te bouwen. 

Dwing je spieren
Met een intervaltraining train je intensiever en je verbrandt meer vet. In 2007 werd dit onderzocht in Australië. De onderzochte vrouwen liepen allemaal twee keer in de week op een nuchtere maag een intervaltraining. De concentratie glycerol (hieruit kan de vetverbranding gemeten worden) steeg aanzienlijk. Zeker bij de vrouwen die goed getraind waren, werd er een hoge vetverbranding geconstateerd. Hoe dat precies komt is niet duidelijk. In het onderzoek denken ze dat het komt doordat bij een intervaltraining de aanmaak van ATP (energiesysteem van je spieren) incompleet is. Hierdoor komt dat aanmaak van suikers door spieren niet op gang en dwingt het de spieren vet te verbranden. 

Word sneller en sneller!
Maar er zijn meer voordelen aan intervaltrainingen. Zo gebruiken veel topsporters intervaltrainingen om hun prestaties te verbeteren. Wanneer jij bijvoorbeeld volgende maand een hardloopwedstrijd hebt, kun je in plaats van drie lange-afstandtrainingen, er één vervangen voor een intervaltraining. Op die manier kun je behalve aan je uithoudingsvermogen, ook aan je snelheid werken. Daarnaast is een intervaltraining zo gepiept en geef je je lichaam een flinke optater. Dat laatste is belangrijk omdat je lichaam kan wennen aan je standaardtrainingen. 
 

Gouden regels
Kun je inmiddels een aardig rondje hardlopen, een flink stuk fietsen of best wat baantjes trekken? Dan kun je starten door bijvoorbeeld een normale training te vervangen voor één intervaltraining in de week. Om een zo goed mogelijke intervaltraining uit te voeren kun je onderstaande tips lezen:
  • Je rusttijd moet de helft zijn van je inspanningstijd. Stel je rent 2 minuten op flink tempo, neem dan één minuut 'pauze'. 
  • Die pauze moet je actief doorbrengen. Probeer rustig verder te dribbelen en als dat echt niet lukt stevig door te wandelen. 
  • Zorg ook in je intervaltrainingen voor afwisseling. Ren de ene week 10 x 400 meter snel en de andere week 4 x 1000 meter. 
  • Zorg voor een goede basisconditie! Het wordt afgeraden om het eerste halfjaar dat je hardloopt, aan intervaltraining te doen. 
Lees ook de vorige fitspiration artikelen van Esmée!


 
Esmée (24) is freelance journalist en eigenaresse van de fitspiration website WorkThatEs.nl. Haar passie? Sporten en zo gezond mogelijk eten. Ondanks dat Esmée geen personal trainer of geschoolde voedingsdeskundige is, weet ze inmiddels heel veel over deze onderwerpen doordat ze alles leest wat los en vast zit (je bent journalist of je bent het niet) en door veel te praten met deskundigen. Zo moeilijk is dat sporten en gezond eten helemaal niet namelijk!
 
Wil je meer lezen? Kijk dan op WorkThatEs.nl en volg Esmée ook als hoofdredacteur van Fashionscene.nl