Lifestyle / Werk & studie
Werk & studie

Een eigen bedrijf starten: waar denk je aan?

Reageer 0
Met de economische crisis die maar niet op lijkt te houden, beginnen steeds meer mensen die op zoek zijn naar een baan, voor zichzelf. Niet zo gek, aangezien je anders toch thuis zit! Maar hoe start je een eigen bedrijf?

Het starten van een eigen bedrijf is tegenwoordig niet alleen hipper dan hip, maar ook binnen handbereik. Met de komst van het internet is het nu veel makkelijker om je te profileren dan twintig jaar geleden. En bij een eigen bedrijf hoef je niet eens te denken aan een gigantische onderneming, het kan ook klein. Denk maar aan een freelance journalist of fotograaf, een eigen webwinkel met jouw custom made accessoires of het verhuren van springkussens of andere feestartikelen.

Heb je een opleiding in de juiste richting (óf gewoon veel talent en een steengoed businessplan), dan is het vandaag de dag heel verleidelijk om voor jezelf te beginnen. Maar hoe doe je dat en waar moet je aan denken?


Naam
Een bedrijf valt of staat met de naam. Denk hier dus goed over na! Bedrijven schrijven zich allemaal officieel in in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dubbele namen kunnen niet voorkomen en natuurlijk wil je ook een naam die bij jou past. Denk hier dus goed over na! Je kunt later altijd een bedrijfsnaam toevoegen.

Profileer jezelf
Dit is tegenwoordig makkelijker dan ooit! Je eigen website, een blog, Facebook, Hyves, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Instagram? Je kunt je op tal van manieren bekend maken bij je doelgroep. Als je er een paar dagen moeite in steekt, kun je al een heleboel volgers krijgen op alle social media. Het is dan alleen nog een kwestie van bijhouden! Zorg ook dat je website helemaal up to date is: opdrachtgevers en klanten haken af als ze zien dat de laatste update in 2007 is geweest.

Denk ook na over de manier waaróp je jezelf wil neerzetten. Schakel desnoods iemand in die alles weet over branding en die een huisstijl voor je kan maken. Wil je kinderen bereiken, dan heb je een ander soort website nodig dan wanneer je je richt op de zakelijke wereld.


Je core business
Het is leuk dat je als freelance fotograaf af en toe wat teksten maakt voor bij je foto?s. Of dat je veel bezig bent met je eigen website, om je portfolio zo goed mogelijk uit de verf te laten komen. Maar vergeet niet waar je bedrijf om draait, verlies je core business niet uit het oog! Anders ben je straks nog meer bezig met ?alles eromheen?, dan met de reden waarom je dat bedrijf eigenlijk op wilde starten.

Zorg voor een vaste klantenkring, wees duidelijk, laat zien wat er van je verwacht wordt. Als je merkt dat je te veel bezig bent met andere dingen en wil je hier ook geld voor zien (van je opdrachtgevers), dan kun je via de KvK ook altijd een bedrijfsactiviteit toevoegen. Of regel samenwerkingen: wanneer je een freelance journalist in kunt schakelen, kun jij je concentreren op de foto?s ? een win-winsituatie!

Regel je financiën
Wanneer je start als freelancer, heb je weinig te maken met investeringen. Maar als je een winkelpand gaat huren, veel moet reizen voor je opdrachten of een lening wilt afsluiten, is het andere koek. Altijd geldt: laat je goed adviseren en weeg altijd af of het reëel is dat je je investeringen binnen niet al te lange tijd terug gaat verdienen.


 
Belastingdienst
Leuk is het allerminst, maar nodig des te meer: je aanmelden bij de Belastingdienst. Als je je registreert bij de KvK wordt dit automatisch gedaan, maar daarmee houdt het nog niet op. Je zult, afhankelijk van je geschatte omzet, BTW-aangifte moeten doen én aangifte voor de inkomstenbelasting. Verder krijg je een BTW-nummer en zul je BTW moeten heffen over al je inkomsten. Veel gedoe?

Hulp
Gelukkig staat er veel uitgelegd op de website van de Belastingdienst en hebben ze een handig telefoonnummer dat je kunt bellen bij vragen. Ook de website Lancelots is handig voor freelancers met een klein bedrijf. Er staat veel uitgelegd over belastingen, facturen, acquisitie, administratie en nog veel meer. Mocht je administratie zó groot zijn (of worden) dat je het niet meer zelf kunt doen, dan is het misschien handig om een accountant of boekhouder in te schakelen.

Gewoon? doen!
Natuurlijk is er nog veel meer waar je over na moet denken als je een bedrijf gaat beginnen, zoals vergunningen, verzekeringen, samenwerkingen, businessplannen... Wij adviseren je in ieder geval om je goed in te lezen op de websites van de Kamer van Koophandel, de Belastingdienst en Lancelots. Mocht je daarna nog vragen hebben, dan kun je altijd een deskundige inschakelen. Maar het meeste leer je door het gewoon te doén! Gewoon beginnen en zien waar het schip strandt. Van proberen is nog nooit iemand slechter geworden? Je kunt er altijd van leren. Heel veel succes!

Heb jij een eigen bedrijf?
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 3 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

  • VeraBeune

    Leuk artikel! Ben afgelopen maand m'n eigen bedrijf gestart, komt een hoop bij kijken maar is het wel waard! :)

  • Mieke Schepens

    Leuk artikel !

  • Maike

    Leuk artikel! Ik heb een eigen webwinkel waarmee ik pakketten voor kinderfeestjes verkoop (zeepjes / zeepkettingen / lipgloss maken). Het is ooit begonnen als hobby maar inmiddels kan ik er (als student) aardig wat geld mee verdienen. Wel merk ik nu dat ik in het begin me er beter in had moeten verdiepen. Doordat ik niet officieel begonnen ben en me pas na een jaar heb ingeschreven bij de KVK heb ik een duidelijk businessplan gemist. Zo begon ik met het verkopen van zeepjes en woonaccessoires onder de naam Wooncadeautje, maar zit ik inmiddels nog met dezelfde naam (want daarmee heb ik bekendheid opgebouwd) alleen richt ik me nu voornamelijk op kinderfeestjes en lespakketten voor scholen. Tja, daar leer je weer van. Als ik nog eens een eigen bedrijf start (en dat gaat vast wel gebeuren) dan zou ik me van te voren richten op de punten die in dit artikel staan beschreven en hier goed over nadenken voor ik met mijn bedrijf zou beginnen!

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen