Lifestyle / Sport & gezondheid
Sport & gezondheid

Wat kies je in de supermarkt?

Reageer 0
Ken je dat, je staat voor een supermarktschap en je wilt weten welke keuze het beste is. Maar om nou alle tabellen en lijsten door te spitten... No thanks! Eibertje van Halteren dacht daar net zo over en schreef er een boek over. 

Ik eet zo 'clean' mogelijk; dat betekent dat ik zo min mogelijk bewerkte producten eet en dus ook bijna geen pakjes en zakjes. Maar ook ik kom er niet altijd onderuit; de supermarkt. Een normale supermarkt is nou eenmaal altijd in de buurt en scheelt je een hele berg centen. Uren sta ik voor schappen de producten te vergelijken en ik zoek alle onbekende ingrediënten op in mijn E-nummers app. Maar ik snap heel goed dat niet iedereen daar tijd voor of zin in heeft! Gelukkig heb ik een nieuw boekje ontdekt: Eibertje kiest.
 

Eibertje Kiest
Ook Eibertje weet dat we ongemerkt heel veel extra suiker, vet of vreemde stoffen binnenkrijgen die heel ongezond zijn. Vaak schreeuwen de verpakkingen naar je dat ze heel gezond zijn, geen toegevoegde suikers bevatten of ze hebben zelfs het 'Ik Kies Bewust'-logo. Van die laatste ben ik al helemaal geen fan. Net zoals het Voedingscentrum is dit gewoon een commerciële instelling en zijn heel veel producten die als gezond of zelfs nodig worden bestempeld helemaal niet zo gezond, maar wordt er vooral heel veel geld aan verdiend. Daarom ploos Eibertje ieder product zelf uit. 

Persoonlijke caloriebehoefte
Het boek zit heel goed en simpel in elkaar; op de rechterpagina zie je met een rode achtergrond de producten die hoog in calorieën, suiker en vet vallen en op de linkerpagina met groene achtergrond zie je de producten die daar beter in scoren. Tussen deze bladzijdes door lees je vanalles over de logo's en keurmerken die je op producten vindt, E-nummers (bijvoorbeeld aspartaam) en suikers, maar je leert ook hoe je zelf een etiket kunt lezen. Vergeet ook vooral niet je persoonlijke caloriebehoefte uit te rekenen! 


Ik raad iedereen die regelmatig in de 'normale' supermarkt komt dit boek aan. Als kanttekening zet ik er wel bij dat niet alles in de groene categorie ook meteen 'goed' is. Een Bros is inderdaad beter dan een Mars, maar dat komt omdat hij lichter is doordat hij meer lucht bevat. Betekent niet dat dat meteen een goed product is. Relativeer het en als je een keer wilt snacken; kies dan iets van de linkerpagina! 

Leuke weetjes die ik uit het boek haalde:
 • Een Snelle Jelle bevat 7 klontjes suiker (dus meer dan een glas Coca-Cola!).
 • Wanneer een fabrikant een stof (bijvoorbeeld suiker) uit een product haalt, stopt hij er iets anders voor in de plaats.
 • In één eetlepel Heinz Bio Tomato Ketchup zit bijna twee keer zoveel zout als in een portie Kettle Chips Sea Salt (Bio is dus niet altijd goed).
 • In koekjes waarbij staat 'met plantaardige oliën' wordt goedkopere palmolie gebruikt; een olie met veel verzadigd vet (niet goed dus!).  
Eibertje kiest is te koop bij onder andere bol.com.

Lees ook de vorige fitspiration artikelen van Esmée!


 
Esmée (24) is freelance journalist en eigenaresse van de fitspiration website WorkThatEs.nl. Haar passie? Sporten en zo gezond mogelijk eten. Ondanks dat Esmée geen personal trainer of geschoolde voedingsdeskundige is, weet ze inmiddels heel veel over deze onderwerpen doordat ze alles leest wat los en vast zit (je bent journalist of je bent het niet) en door veel te praten met deskundigen. Zo moeilijk is dat sporten en gezond eten helemaal niet namelijk!
 
Wil je meer lezen? Kijk dan op WorkThatEs.nl en volg Esmée ook als hoofdredacteur van Fashionscene.nl
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 8 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Anoniem

  Ik ben voor het letten op kcal inname, maar ook voor het consumeren van zo min mogelijk bewerkte producten. Ik eet bijvoorbeeld volvette roomboter (ongezouten) en drink geen volle melk(geskimmed tot 70% vet), maar volle melk (gepasteuriseerd). En mensen ... laat je niet misleiden door het "ik kies bewust" logo en "gezondere keuze". Lees, en gebruik je hoofd!

 • EsmeeNoelle

  @Anoniem Ik denk het niet. Ze laat vooral zien waar veel kcal, suikers en vetten in zitten. Om dan voor de slechte keuze te gaan om aan te komen is natuurlijk nooit goed. Die kun je beter op een gezonde manier doen; veel kcal & vetten eten met gezonde voeding!

 • CurlyGirly

  Handig :)

 • Anoniem

  Is dit boek ook bruikbaar als je op een gezonde manier wilt aankomen?

 • Boterbloempje

  Altijd jammer dat wanneer mensen het over palmolie hebben, ze alleen vermelden dat het gehard vet is of veel verzadigde vetzúren bevat, en niet dat er voor palmplantages hele stukken regenwoud worden gekapt die vervolgens braak liggen als die plantage ze niks meer oplevert en mensen dus een nieuw stuk woud moeten platbranden.... dat lijkt mij meer reden om zo min mogelijk producten te gebruiken waar palmolie in verwerkt is ;-)

 • Mieke Schepens

  Hartstikke goed!

 • Chantal

  Het wordt je inderdaad niet makkelijk gemaakt. Mijn tip: koop feen producten met meer dan 3 ingredienten. Fruit en groente hebben bjjvoorbeeld geen ingredienten! En als je een keer wil snoepen of snacken: gewoon doen. Af en toe moet kunnen!

 • Snoessepoess

  Ik ga hem gelijk bestellen! Ik lees her en der altijd wel over gezonde en minder gezonde voeding, maar ja dan wordt je verleid door al die kreten op verpakkingen! Nice :D

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen