Culinaire pareltjes van over de hele wereld

Reizen door Madelon
Waar gaat jouw vakantie naartoe? Zon, zee, strand? De binnenlanden? Eilandhoppen? Of cultuursnuiven? Vergeet hoe dan ook niet te genieten van al het culinaire lekkers in de wereld. Deze dingen moet je zéker eten in het buitenland!

Frankrijk
Les croissants

en le baguette kennen we inmiddels wel. Als je origineel wilt eten, ga je in Frankrijk voor ´pâtes de fruits´. Deze lekkere snoepjes (kleine Franse tussendoortjes) bestaande voor ongeveer de helft uit vruchtenpulp, zijn omringd met suiker. Gezond allerminst, maar met smaken als aardbei, framboos, druif en peer wél ontzettend lekker! Macarons zijn tegenwoordig ook in Nederland aan het inburgeren, maar in la douce France eet je de originele. Een ander lekker tussendoortje is ?choux a la creme?, wat eigenlijk gewoon een duur woord is voor een slagroomsoesje. Maar interessant klinkt het wel!



 
Spanje

In Nederland krijg je ze ook, maar wij hebben ons laten vertellen dat ze nergens zo lekker zijn als in Spanje: churros. Dit zijn gefrituurde deegslierten met suiker en/of chocoladesaus ? de ultieme guilty pleasure! Daarnaast eet je in Spanje ´turrón´, zeker wanneer je de kerstdagen in dit prachtige land doorbrengt. Dit is een Spaanse lekkernij die gemaakt wordt van honing en amandelen. Maar niets topt de ´polvorones´: een zacht en brokkelig zandkoekje waar je je vingers bij opeet.

Australië
Bevind je je aan de andere kant van de wereld, in het land down under, dan is het een must om Vegemite te eten. Wellicht ken je de ?vegemite sandwich? uit het liedje van Men at Work, maar er zijn maar weinig mensen in Nederland die dit stroopachtige goedje weleens geprobeerd hebben. Overigens smaakt het naar alles behalve stroop! Daarnaast zijn TimTams de lekkerste koekjes die je ooit zult proberen (de originele manier om ze te eten is door een hoekje linksboven en rechtsonder eraf te bijten, en het koekje vervolgens als rietje te gebruiken en er warme chocolademelk of thee doorheen te drinken. Aanrader!) en ook kangoeroe-, kamelen- of krokodillenvlees mag je zeker niet overslaan. Bij voorkeur gebraad op de ?barbie?, oftewel barbecue!



 
Italië

Italië is natuurlijk hét land waar het culinair genieten geblazen is. En dat kan met meer dan alleen pasta! Aan de koekjes die luisteren naar de naam ?brutti ma buoni? (wat letterlijk betekent: ?lelijk, maar lekker?) zullen notenliefhebbers zich misselijk eten. Ze worden gemaakt van amandelpasta, stukjes hazelnoot en eiwit en danken hun naam aan de rare vormen waarin ze gebakken worden. Verder móet je in Italië ?un bagio da Perugia? proeven: in zilverfolie verpakte chocolaatjes uit Perugia. Deze luxe lekkernijtjes staan wereldwijd bekend als hét symbool van de liefde?

Griekenland
Typisch Griekse lekkernijen als olijven, tzatziki en fetakaas kennen we in Nederland natuurlijk wel. Maar heb je ook weleens gehoord van mezze? Mezze is de Mediterraanse versie van tapas: allerlei kleine gerechtjes die je op tafel zet, waarvan je uren kunt genieten. Want lekker eten kunnen ze in Griekenland zeker! Maar wat die mezze nou precies zijn? Van alles: gevulde (meestal druiven)bladeren, gevulde paprika?s, brood, taboulé, gezouten amandelen, kaasjes, stukjes vlees met kruiden of verschillende soorten vis. Verder zijn heerlijke Griekse gerechten bijvoorbeeld moussaka (een soort ovenschotel met aubergine) en souvlaki (spiesjes). En vergeet ook zeker niet om naar een restaurant te gaan waar de vis voor je gevangen wordt? De sardientjes, die je hap-slik-weg opeet, zijn heerlijk!



Amerika

De US of A: het land waar alles kan, alles mag, en waar het motto ?hoe groter, hoe beter? luidt. En dat geldt ook voor het eten! Donuts zijn natuurlijk algemeen bekend, maar een originele, lekkere én typisch Amerikaanse snack is de cronut. Deze lekkernij heeft de vorm van een donut maar de structuur van een croissant. Daarnaast sla je in Amerika de Twinkies zeker niet over: sponscakejes met een creamy vulling. Iets meer ingeburgerd is natuurlijk meat loaf (gehaktbrood), maar daarom niet minder lekker. En als je toch in Amerika bent, breng dan een bezoekje aan de Heart Attack Grill in Las Vegas: het meest ongezonde restaurant ter wereld. Maar, of je daar wilt gaan eten is geheel aan jou...

Welke wereldkeuken is jouw favoriet?