De hotspots van Turkije: ontdek Oost-Turkije

Reizen door Marleen_S
De vakantie lijkt ver weg, maar we zijn al aan het aftellen. Wil je dit jaar naar de zon, dan is Turkije de place to be! Om helemaal in Oosterse sferen te komen, zocht Ze.nl naar de allermooiste plekjes. Deze week: Oost-Turkije!

 
Het Disneysprookje Aladdin was toch wel één van onze grote favorieten. Het vliegende tapijt wilden we hebben, Jasmine wilden we zijn en hoe vaak hebben we wel niet over een lamp gewreven! Dat Oosterse sprookje is dichterbij dan je denkt. Daar heb je geen magische geest voor nodig, gewoon de hulp van Ze.nl! Want hier lees je alles wat je moeten weten over Oost-Turkije!
 


Even helemaal weg

Oost-Turkije is een beetje de underdog van alle hotspots in het warme land. Hartstikke zonde, want het gebied heeft veel te bieden voor vakantiegangers. Je moet alleen even de mooie plekjes weten te vinden.
 
Doordat het gebied verre van druk bezocht is, kun je hier perfect terecht als je de drukte achter je wilt laten en even helemaal weg wilt zijn tijdens je vakantie. Het sprookjesachtige landschap is heuvelachtig met veel groen: ideaal voor als je van wandelen houdt.
 


Rize

Ook als je meer een strand- en zeetype bent, ben je in Oost-Turkije aan het goede adres. Het gebied ligt namelijk vlakbij de Zwarte Zee waar je ook de zogeheten theehoofdstad van Turkije vindt: Rize. In de stad van de gelijknamige provincie staan namelijk honderden theefabrieken waar je rondleidingen kunt krijgen en natuurlijk de thee kunt proeven.
 
Voor de meeste toeristen is Rize niets meer dan alleen een tussenstop. Toch heeft de ongerepte natuur en traditionele architectuur veel moois te bieden. Zeker met een lekker zomers temperatuurtje (zo rond de twintig graden) is het prima vertoeven in deze provincie. Vooral als je niet zo goed tegen extreme hitte kunt.
 
Vlakbij Rize vind je Trabzon, ook wel 'klein Istanbul' genoemd. Als je geen zin hebt in de grote stad, moet je hier zeker naartoe. Je vindt er typische Turkse marktjes en bazaren en niet te vergeten de voormalige moskee (tegenwoordig een museum) Aya Sofia.
 


Kars

Een van de hoogste provincies in Oost-Turkije is Kars. Het gebied is gelegen in het Noord-Oosten op wel bijna 2000 meter boven het zeeniveau! In de winter is het hier dan ook erg koud, maar in juli en augustus ziet het weer er beter uit.
 
Een echt zomerseizoen kent Kars niet, want zelfs in de zomermaanden kan de temperatuur tot onder het vriespunt dalen. Een vakantieplek voor echte bikkels dus! Laat je door het weer niet tegenhouden, want in de provincie is er genoeg te doen en te zien. Zoals de ruïnes van Ani. Deze eeuwenoude stadsmuren en historische kerken zijn een bezoekje meer dan waard. Niet ver hier vandaan ligt het kasteel van Kars en het Beylerbeyi paleis. Net zo mooi als de rivier die door het gebied stroomt. Erg leuk: als je niet vies bent van een beetje koud water, kun je hier een echte Cuma Hammam doen, oftewel, een heus vrijdagmiddagbad.
 


Erzurum

De bekendste - en meest toeristische - stad van Oost-Turkije is Erzurum. De winters duren net zoals in Kars erg lang, dus als je geen fan bent van een typische zonvakantie, dan is dit echt wat voor jou.
 
Erzurum kun je een beetje vergelijken met steden als Barcelona en Rome vanwege haar archeologische hoogstandjes. Een grote trekpleister is de theologische school Cifte Minareli Medrese. Dit enorme gebouw heeft een groot binnenplein dat omringd is door typische Turkse minaretten. Ook de Uc Kumbetler, de graftombes, is zeker iets wat je op je to-do lijstje moet zetten.
 
Vrijuit wandelen
Als je een ervaren wandelaar bent heeft Erzurum heel wat te bieden. Op de top van de Palandöken kun je van een prachtig uitzicht genieten en vrijuit wandelen: er zijn namelijk geen gemarkeerde wegen.
 
Wil je nog een leuk souvenirtje meenemen voor het thuisfront dan kun je in Tashan het beste winkelen. Daar hebben ze namelijk speciale zilverwinkels waar ze de mooiste sieraden verkopen waarin vaak de zogenaamde Oltu steen zit verwerkt. 

Ben je enthousiast geworden en loop jij al warm voor het zonnige Turkije? Kijk voor meer informatie en vliegtickts voor Oost-Turkije op goturkey.com! Voor meer vakantiebestemmingen in Turkije, kijk even op de website.