Lifestyle / Werk & studie
Werk & studie

Help! Frustraties op het werk

Elke dag ga je fluitend naar je werk, maar met lood in je pumps verlaat je om vijf uur weer het kantoor. Grr, je collega’s zou je soms met een nietmachine te lijf willen gaan. Wij geven je tips tegen frustraties op het werk!
 
Oké, het kantoorpand hoeft niet per se je tweede thuis te worden, maar het is wel belangrijk om te allen tijde plezier te hebben in je werk. Natuurlijk zit je veel liever met je gat op een zonovergoten strand met een cocktail in je hand, maar je moet er van negen tot vijf toch wat van zien te maken. En dat gaat een stuk makkelijker als je baas niet continu loopt te zeuren en je collega’s een beetje meewerken. Het kantoorleven gaat niet altijd over rozen - zucht - maar frustratie gooit toch wel het meeste roet in het eten. Zo ga jij er op een professionele manier mee om!
 
Wees open over je frustraties
Onderzoek wat je frustreert. Is het een persoon, het project waar je mee bezig bent of de omgang tussen collega’s onderling: als je hebt vastgesteld waar het probleem ligt, kun je makkelijker een oplossing bedenken. De tweede stap is om te zorgen dat er verandering komt in de dingen waar je ontevreden over bent. Dat begint bij het openlijk uitspreken van je frustratie. Uiteraard op een beleefde, professionele manier en niet à la een viswijf dat alles wat ze op haar kerfstok heeft uitkraamt. De truc is om alles op tafel te gooien en niets op te kroppen. Anders kom het er op een later moment toch wel vanzelf uit, maar dan met honderden frustraties tegelijk.
 
Houd je emoties de baas
Als je open en eerlijk vertelt wat je precies dwarszit en dit bij je meerdere aangeeft, is het onvermijdelijk dat zijn of haar reactie niet is waar je op had gehoopt. Vrij weinig bazen kennen het woord ‘begrip’ en daar kun je bij voorbaat dan ook maar beter niet op rekenen. Natuurlijk scheren we alle bazen niet over één kam, maar als je je voorbereidt op het ergste kan het altijd meevallen.
 
Het kan gebeuren dat iemand (misschien zelfs wel jouw baas) je onterecht behandelt of terechtwijst en dat je daarom van slag raakt. Het feit dat je geëmotioneerd raakt, zegt al genoeg: je hebt liefde voor het werk dat je doet en dat is alleen maar mooi. De emoties die je voelt, komen voort uit pure onmacht, maar probeer ze toch onder controle te houden. Een flinke huilbui kan ontzettend opluchten, maar bewaar dit voor thuis op de bank. Voel je toch de tranen achter je ogen prikken? Trek je even terug naar de wc en bel iemand op om je hart te luchten. Of neem een collega mee die je kunt vertrouwen.
 
Maak een ommetje
Maak je gedachten leeg en laat je frustraties los. Dat kun je heel makkelijk doen door even weg te gaan van de plek waar het allemaal omhoog borrelt: je werkplek. Ga buiten de deur lunchen, haal ergens een kop koffie of ga alleen een frisse neus halen.
 

Het feit dat je ergens gefrustreerd over bent is een teken dat je het je anders had voorgesteld in je hoofd. Ga bij jezelf ten rade waarom je het op een bepaalde manier voor je had gezien. Wat heeft ervoor gezorgd dat dingen niet liepen zoals gepland? En belangrijk: hoe kun jij - en wie kunnen je daarbij helpen - dit oplossen? Ga in gedachten terug naar een ander moment waar je ergens heel gefrustreerd over was. Uiteindelijk is ook dat goed gekomen en dat zal ook nu weer gebeuren. Stel jezelf gerust.
 
Vraag zo snel mogelijk een gesprek aan
Voel je je alweer een stuk kalmer? Schrijf dan zo snel mogelijk een email aan de persoon die jou kan helpen met je probleem of die juist onderdeel is van het probleem. Stel dit niet te lang uit, maar pak problemen gelijk aan. Dan ben je er ook sneller vanaf en hoef je er niet langer mee te zitten.
 
Schakel een tussenpersoon in
Werkt het bovenstaande niet en komen de problemen echt tussen jou en je baas/collega in te staan? Voor een goede werksfeer is het belangrijk dat de lucht geklaard wordt. Als dit jou niet lukt door middel van gesprekken, schakel dan een tussenpersoon in. Iemand van de vakbond of een vertrouwenspersoon binnen de organisatie zijn de perfecte personen die jou kunnen helpen met je probleem. Schroom niet om aan de bel te trekken en wees niet bang dat je baan in gevaar komt. Het erbij halen van een neutraal persoon laat juist zien dat je bereid bent om de problemen op te lossen en de communicatie weer goed te laten verlopen.
 
Waar raak jij weleens gefrustreerd door op je werk?