Shocking: het platstrijken van borsten bij pubermeisjes

De maatschappij door Kristie

Heftig: in Afrika worden borsten van pubermeisjes platgestreken. Deze verschrikkelijke mishandeling wordt vaak gedaan om te voorkomen dat meiden volwassen worden en hen te beschermen tegen verkrachting. Nu denkt men dat dit ook in het Verenigd Koninkrijk gebeurt.
 

In Kameroen komt dit vaak voor, omdat de ouders hun dochter willen beschermen tegen mannelijke aandacht en mogelijke verkrachtingen. Uit onderzoek in 2006 bleek al dat één op de vier vrouwen in dit land hier het slachtoffer van is geworden. In meer dan de helft van de gevallen is de moeder zelfs de dader. De signalen dat hun dochter een vrouw wordt willen deze ouders vaak zo lang mogelijk uitstellen... met verschrikkelijke daden tot gevolg. Maar deze misdaad komt niet alleen in Afrika voor. Experts geloven dat deze mishandelingen ook in het Verenigd Koninkrijk voorkomen.


Slachtoffers

De VN noemt het ‘platstrijken’ van borsten dan ook één van de vijf meest genegeerde misdaden tegen vrouwen. Ongeveer 3,8 (!) miljoen meisjes werden hier al het slachtoffer van. De verwondingen zijn natuurlijk ontzettend pijnlijk voor deze meisjes, maar het brengt ook nog eens gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo kunnen er infecties, cystes of abcessen ontstaan, en kunnen meisjes zelfs één of beide borsten verliezen...

Volgens The Independent werd twee jaar geleden al een vrouw in Londen gearresteerd omdat de politie vermoedde dat zij deze nare dingen bij haar dochter deed. Helaas was er te weinig bewijs, en moesten ze haar laten gaan. Expert Margaret Nyuydzweria voegt hieraan toe: “Je weet dat er iets speelt, maar je kunt het niet bewijzen. En niemand praat erover. Daarom zijn de daders moeilijk te pakken.”

Geheim

Chi Yvonne, journaliste uit Kameroen en oprichtster van een vrouwenorganisatie, heeft weerstand geboden tegen de pogingen van haar grootmoeder. “Moeders willen niet dat anderen iets te weten komen, dus toen mijn oma zei dat ze mijn borsten ging strijken, zei ik dat ik zou gaan schreeuwen en gillen. Toen heeft ze het niet gedaan, want dan zou haar geheim uitkomen. Dit probleem moet stoppen, en dat kan alleen als vrouwen erover praten, de stilte moet worden doorbroken.”


Mishandeling

Een meisje uit Kameroen doet een boekje open over haar mishandeling: “Mijn borsten ontwikkelden zich snel, al op mijn twaalfde. Daarom zei mijn moeder dat ze mijn borsten moest strijken, zodat ze pas later weer terug zouden komen. In Kameroen gebruiken ze hiervoor een bepaald soort blad, die ze op het vuur leggen. Wanneer deze warm genoeg is, drukken ze het op je borsten en masseren het er zelfs in. Het was zo verschrikkelijk en pijnlijk, ik moest veel huilen. Maar het was nog niet voldoende, ze hebben ook nog een lange, hete stok gebruikt die ze normaal gesproken als vijzelstamper gebruikten. Mijn moeder herhaalde dit twee dagen, totdat mijn borsten verdwenen waren… Het deed zoveel pijn dat ik niet kon slapen. Op mijn achttiende ontwikkelden mijn borsten zich weer, maar mijn boezem is nu erg misvormd.”

Wat vind jij van deze shockerende ontdekking?