Inspiratie voor een herfstdiner

Eten door Kristie
Komen je schoonouders voor het eerst bij je eten? Of heb je al je vriendinnen in een opwelling voor een gezellig diner uitgenodigd? Eigenlijk heb je geen idee wat je moet maken... Help!

Geen stress, want wij hebben wat inspiratie voor je. En als je dan toch de keuken induikt, is het wel zo leuk om met een bepaald thema in je achterhoofd te koken. En hoe kan het ook anders, dat moet de herfst zijn! Er is op dit moment toch geen betere inspiratiebron?


Want wat zijn nou echte herfstproducten? Nou, bijvoorbeeld:

  • Pastinaak: De pastinaak zou je kunnen zien als een witte wortel, maar ze hebben een zachte, zoete smaak. Volgens traditioneel recept worden pastinaken vaak gekookt en dan gepureerd met wortels. Maar pastinaak kan ook geroosterd, gestoomd of gebakken worden. Deze groente geeft een zachte smaak aan bijvoorbeeld hutspot of een stevige soep. Tip: snijd de pastinaak in dunne partjes en frituur deze. Lekkere en gezonde chips!
  • Zoete aardappelen: Het klinkt al heerlijk herfstig, en dat zijn deze aardappelen ook. Deze knollen hebben een bruine tot lichtroze kleur en worden vaak geschild, gekookt en met kruiden geserveerd als bijgerecht. Maar ook in de vorm van friet is de zoete aardappel een leuke aanvuller op je diner. Of je doet ze in de oven, en dan is het vooral lekker om de aardappel bij kip of pittige schotels te serveren. Bovendien is de zoete aardappel heel gezond!
  • Pompoen: De pompoen is niet alleen bedoeld als Halloween-decoratie, want pompoen is ook heel goed voor je. Het zit boordevol vitamine C en bevat belangrijke anti-oxidanten. Je kunt bijvoorbeeld een lekkere pompoensoep maken, of er een hartige taart van maken. Je kunt zelfs de pompoenpitten roosteren en gebruiken in salades! Lekker veelzijdig dus.
  • (Stoof)peertjes: Peren zijn erg vezelrijk en bijna net zo veelzijdig als de appel hoe wij 'm kennen. Je kunt peren bijvoorbeeld door de pannenkoeken doen, maar je kunt ze ook karameliseren. Warme stoofpeertjes zijn ook heerlijk om als dessert te eten, heerlijk met een bolletje ijs en wat slagroom! Tja, niet alles kan nou eenmaal gezond zijn, hè. 
  • Cranberries: Ze zijn niet alleen caloriearm, maar verminderen ook het risico op hart- en vaatziektes. Ongeveer 10% van deze bessen wordt als fruit verkocht, van de rest wordt sap of saus gemaakt. Cranberries kun je bijvoorbeeld door de muffins doen, bij een fruitgerecht serveren, of je kunt er een cranberriesaus van maken!

Maar niet alleen het koken is belangrijk, ook de presentatie van je eten telt mee. Daarom hier nog wat tips over het dekken van de tafel; maak je sowieso indruk op je gasten!

  • Think out of the box: Het bestek hoeft niet altijd netjes op een rijtje naast het bord te liggen. Je kunt het bestek bijvoorbeeld ook in een mooi glas steken, of oprollen in een mooi servet. Ook leuk: het bestek bij elkaar houden met een strikje. En je glazen hoeven niet identiek te zijn, gebruik verschillende hoogtes, kleuren en materialen.
  • Kies een thema: Tja, in dit geval is dat misschien niet zo moeilijk. Kies mooie herfstkleuren uit voor je tafelkleed en koop een mooie kandelaar met kaarsen. Zo zit je al snel in de herfstsferen. En wil je echt all the way gaan, dan kun je in plaats van bloemen natuurlijk ook bladeren en kastanjes op tafel leggen. 
  • Servet vouwen: Als je wat meer tijd van tevoren hebt, kun je een servet in allerlei vormen vouwen. Hier zijn op internet heel veel DIY's over te vinden en er zijn zelfs mobiele apps voor.
Hoe ziet jouw ultieme herfstdiner eruit?