Babes in Business: Lucinda is danseres en choreografe

Werk & studie door Kristie

Sommige dames hebben van die beroepen waarvan je denkt: wat gaaf! In deze rubriek laten we deze businessbabes aan het woord over hun carrière. Ditmaal Lucinda. Zij is professioneel danseres, choreograaf en oja, ook nog beginnend dj!

"Als mensen naar me opkijken, geeft me dat zoveel motivatie. Soms vragen kinderen om mijn handtekening, dat vind ik zo aandoenlijk. Ik wil positiviteit weggeven.”

De danswereld ingerold

Omdat haar ouders een eigen dansschool hebben, kwam Lucinda al op 8-jarige leeftijd in aanraking met de danswereld. Toen ze haar middelbare school had afgerond, is ze dan ook direct een dansopleiding gaan doen aan het Art & Entertainment college in Amsterdam. “Vanaf dat punt ben ik echt de danswereld ingerold, door mijn opleiding leerde ik ook over ondernemen in het vak. Na mijn opleiding werd ik gevraagd voor de tv-programma's The Ultimate Dance Battle en So You Think You Can Dance.”


De wereld rond

Maar Lucinda is niet alleen in ons eigen land actief, ze tourt namelijk ook regelmatig. “Een tijdje terug ben ik op tour geweest met Blaze, dit is een internationale dansshow. Ik ben hiervoor in Duitsland, Italië, Azië en Australië geweest. Ik vind het geweldig om te touren met een internationale cast, waar de focus echt ligt op het dansen. We worden allemaal drie dagen van tevoren ingevlogen, repeteren dan samen en doen tot dertig voorstellingen voordat we weer teruggaan naar ons eigen land. Dit verschilt per tour. Eenmaal terug focus ik me weer op losse opdrachten, choreografie en natuurlijk het dj’en (want ja, dat doet deze alleskunner ook nog). Mijn interesse voor het draaien begon toen ik 16 was, maar dit verwaterde toen omdat mijn dansopleiding voorrang kreeg. Sinds dit jaar heb ik het draaien weer opgepakt en probeer nu als 'LUCYLOVE' verschillende feesten te voorzien van mijn tunes."

Up-to-date blijven

Maar hoe ziet een werkdag van Lucinda er eigenlijk uit? “Naast mijn opdrachten als uitvoerend danseres geef ik ook dansles in hiphop, bij het Global Dance Centre in Amsterdam. De afgelopen weken heb ik het ook erg druk gehad met repetities voor de nieuwe voorstelling 'The Gate' van het cross-over dansgezelschap ISH. Dit is een voorstelling met veel dans maar ook acteerwerk, en de show gaat op 7 november in première. Hier heb ik auditie voor moeten doen en toen ik was aangenomen, hebben wij een aantal weken fulltime gerepeteerd van 10 tot 6 uur. ’s Avonds geef ik dan nog dansles. Daarnaast ben ik ook bezig met muziek en draai ik nog zo’n 2 tot 3 keer per maand in café de Duivel en andere venues. Dit kan in het weekend zijn maar ook doordeweeks.”

Een bezig bijtje is Lucinda dus wel, maar hoe zit het dan met haar vrije tijd? Nou, zelfs dan is ze nog met haar passie bezig. “Als ik vrij ben duik ik vaak alsnog de studio in om bijvoorbeeld muziek te downloaden. Als dj moet je gewoon up-to-date blijven. En wat dans betreft? Ik houd in de gaten of er nog audities zijn, support mijn vrienden bij hun optredens, bezoek evenementen/battles en volg soms ook extra danslessen voor mijn eigen ontwikkeling. Ik vind het belangrijk om ook anderen te motiveren en te supporten.”


Leuke en minder leuke kanten

Lucinda houdt dus van de artistieke wereld en muziek is dan ook haar grootste passie. “Ik kan mij uiten op muziek, mijn verhaal vertellen. Vooral het artistieke gedeelte van dans en muziek trekt mij, je kunt je op een creatieve manier uiten. Met je eigen emoties kunnen omgaan, deze meenemen en verwerken, dat vind ik een fijne balans. Daarnaast werk ik ook met inspirerende mensen, die houden mij wel staande.” Maar door haar drukke leven merkt Lucinda wel dat ze een ander ritme opbouwt. “Ik zie mijn vroegere vrienden een stuk minder, en ook bij feestjes of familie ben ik minder aanwezig. Ik werk vaak op momenten dat anderen vrij zijn. Je moet dus prioriteiten kunnen stellen. Ik kies vaak voor mijn werk maar probeer wel altijd iets terug te doen voor vrienden of familie. Dit zou je als een nadeel van mijn beroep kunnen zien.”

Hoogtepunten

Op de vraag wat de highlight van haar carrière tot nu toe is, begint Lucinda zonder twijfel over haar avontuur in Sydney. “In januari heb ik in Australië opgetreden, in het Sydney Opera House. Hier komen alleen al toeristen heen om het gebouw te zien, het is zo mooi! Dit is echt een hoogtepunt tot nu toe. De mensen, de sfeer, ik voelde me er zo thuis!” Maar ook op haar deelname als choreografe aan So You Think You Can Dance is Lucinda erg trots. “Ik ben erg dankbaar dat ik die kans heb gekregen. Naast uitvoerend dansen, moet je ook kunnen ondernemen en je dromen aan mensen vertellen. Zoiets moet je namelijk ook gegund zijn en daar heb ik geluk mee gehad.”

Maar hoe doe je dat nou, jezelf zo in de schijnwerpers zetten dat je met je passie je geld kunt verdienen? “Er zijn heel veel wegen om jezelf te laten zien. In de danswereld zijn YouTube-filmpjes erg populair en het is een goede manier om gezien te worden. Ik heb geluk gehad met de tv-programma’s, maar ik ben ook erg open op social media. Ik laat zien dat ik bezig ben en hoop dat dat potentiële werkgevers aanspreekt. Alles wat je wilt, begint bij jezelf. Het is niet zo dat ik op mensen afstap en vraag of ik wat voor ze kan betekenen. Zelfreflectie helpt je in te zien waar dingen eventueel anders kunnen. Variërend van skills tot aan het ondernemen zelf. Waar kan jij jezelf in verbeteren om net die persoon te zijn waar mensen mee willen werken?"



De gunfactor

Lucinda denkt daarom dat zowel het technische aspect van dansen, als je persoonlijkheid een belangrijke rol spelen, om het ver te kunnen schoppen in de danswereld. “Je kunt zoveel leren, oefenen en dansen als je wilt, er is ook een bepaalde gunfactor nodig. Daarom moet je uitstralen dat je iets graag wilt en daar alles voor doen. Ik denk ook dat het fijner is om naar iemand te kijken die toegewijd is. Het is dus een beetje een samenhang van factoren die belangrijk zijn om een goede danseres te worden.”

Als tip voor leZeressen die ook graag danseres willen worden, wil Lucinda het volgende meegeven: “Of je nou een beginnend danseres bent of op het punt staat om af te studeren: ken de basis en blijft veel trainen. Wees open minded en bereid om van alles wat te proeven. Investeer tijd en geld in datgene wat écht bij je past, zo zorg je ervoor dat je het met plezier en passie blijft doen. Hoe moeilijk of zwaar de weg naar jouw doel ook is.”

fout in embed: media provider niet ondersteund

Ben je nieuwsgierig geworden naar het leven van Lucinda? Volg haar dan op Twitter, Facebook, Instagram en YouTube!

Lees ook de vorige edities van Babes in Business!