3 tips om een (nieuwe) naam te onthouden

De maatschappij door Kristie
Je verwelkomt je nieuwe collega en schudt deze routinematig de hand terwijl je je voorstelt. Alleen vergeet je direct de bijbehorende naam. En de volgende dag heb je toch echt een dringende vraag aan desbetreffende collega. Shit!

Op het gebied van nieuwe namen onthouden, laten onze hersenen ons nog weleens in de steek. Vooral als het nét om die persoon gaat, die je in de toekomst nog vaak nodig zult hebben, of waar je mee samen moet werken. Met deze tips zul jij een nieuwe naam niet meer vergeten!

1. Knoop een gesprek aan

Heeft degene die voor je staat een lange of ongebruikelijke naam? Of een naam uit een andere cultuur die je misschien nog nooit gehoord hebt? Vraag dan door over zijn of haar naam! Je kunt het bijvoorbeeld hebben over de spelling of de herkomst van de naam. Hierdoor hoor je niet alleen de naam vaker, maar zul je ook het gesprekje onthouden. En remember: mensen praten graag over zichzelf, dus ook over hun naam. Je hoeft dus nergens voor te vrezen!


2. Verzin een bijnaam

Het werkt ook goed om een nieuwe naam te associëren met een uiterlijk kenmerk van diegene. Denk bijvoorbeeld aan Betty Botox. Of Slanke Sarah, Lange Levi, Korte Karel en Harige Harrie. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Dit is één van de best manieren om een naam te onthouden, omdat je door het uiterlijk van diegene, direct de naam weer weet. Deze bijnaam zeg je natuurlijk niet recht in hun gezicht... Gebruik het puur als geheugensteuntje voor jezelf. 

3. Herhaling

'Ik ben een ramp met namen' is geen excuus meer vanaf nu. Focus op je gedrag en spits je oren. Vooral als je van tevoren al weet dat je een nieuw persoon gaat ontmoeten. Herhaal de naam desnoods in je hoofd en gebruik de naam direct daarna om die nieuwe collega iets te vragen. Extra tip: doe net alsof je de naam niet gehoord hebt en vraag om herhaling. Wat was je naam ook alweer?

Wat doe jij om een nieuwe naam te onthouden?