Het roer om: Joelle en Marie Anne starten hun eigen Bed & Breakfast in Italië

Werk & studie door Kristie

Soms heb je er even helemaal genoeg van. Je werk, je relatie, je woning, je hele leven… Wat doe je dan? Joelle (28) en Marie Anne (31) gooien het roer om: ze beginnen hun eigen Bed & Breakfast in het mooie, warme Italië!

“In juni 2011 kwam Marie Anne bij het bedrijf werken waar ik zelf net een maand in dienst was", vertelt Joelle. "We werkten beiden als styliste/ontwerpster. Al snel bleek dat we samen heel efficiënt konden werken en het erg goed met elkaar konden vinden, ondanks dat we zo verschillend zijn. Na werktijd spraken we vaak af en we hadden dan de grootste lol. We werden dikke vriendinnen!”


Brainstormsessies en concepten

Zowel Joelle als Marie Anne waren dus werkzaam in de mode-industrie. Helaas was de crisis goed voelbaar in deze sector en kregen deze dames geen vast contract. “In de eerste plaats was dat natuurlijk erg schrikken, want we wisten dat de banen niet voor het oprapen lagen. Wel waren we al langere tijd samen aan het brainstormen en hadden we de ambitie om voor onszelf te beginnen. Iets wat ons maar niet losliet”, vertelt Joelle. Als je voor een baas werkt, is het vaak zo dat je niet voor 100% je creativiteit kwijt kunt. En daar kregen de meiden wel moeite mee. “We verloren onze passie voor het vak steeds meer en nadat we onze baan kwijt waren, hebben we veel bij elkaar gezeten om na te denken. We bedachten diverse concepten, maar het was steeds nét niet wat we echt wilden.”

Pas toen de meiden weg waren van hun oude vertrouwde omgeving, kwamen ze op een geweldig idee. “Afgelopen zomer hebben we twee weken rondgereisd door Spanje en Portugal, waarbij we erg genoten hebben van de cultuur daar. De lekkere wijnen, de fijne temperatuur en de aardige mensen deden ons erg goed. De mensen daar genieten pas écht van het leven en halen alles eruit wat erin zit. Ook hebben we tijdens deze vakantie op het balkon zitten brainstormen en we hebben veel gepraat. We stelden elkaar ook diepgaande vragen zoals: ‘Wat verwacht je van het leven?’ en ‘Als je alles zou kunnen doen zonder beperkingen, wat zou je dan willen?’ En daar waren we het unaniem over eens: we wilden in het buitenland blijven…”

Joelle en Marie Anne werden met de seconde enthousiaster en zaten bomvol ideeën. Een strandtent, een lunchroom óf… een Bed & Breakfast? “Het leek ons beter om eerst te kijken wáár we eigenlijk iets wilden beginnen. Lagos in Portugal had ons hart eigenlijk gestolen, maar was een moeilijke optie, omdat het daar al heel vol is met hostels, barretjes en strandtenten. Omdat het seizoen erg kort is en we toch rond moeten kunnen komen, dachten we aan Italië. Mijn ouders hebben daar al zeven jaar een B&B”, vertelt Marie Anne.

 

Lecce

Een buurjongen hoorde van hun plan en vertelde dat ze maar eens in de provincie Puglia moesten gaan kijken. Veel Italianen zouden daar hun vakantie doorbrengen en het was nog redelijk onbekend onder Europeanen. “Zo gezegd, zo gedaan. We vlogen erheen, huurden een auto en hebben er zes dagen rondgetourd. Toen werden we beiden op slag verliefd op Lecce, de hoofdstad van de provincie. Wonder boven wonder raakten we aan de praat met iemand die een makelaar kende.” En toen begon het balletje te rollen, want de volgende dag konden Joelle en Marie Anne al een kijkje nemen in een aantal panden. “Eén daarvan stak er met kop en schouder bovenuit. Het was precies wat we in gedachten hadden: een mooi, oud gebouw, zeven kamers, één kamer voor onszelf en twee grote dakterrassen. We kregen tien dagen de tijd om erover na te denken, maar in ons hoofd waren we alles al aan het inrichten: hier waren we naar op zoek.”

Het is heel wat om al je zekerheden op te geven en een nieuw leven te starten in het buitenland, maar Joelle en Marie Anne hebben niks te verliezen. “We zijn nogal klaar met het Nederlandse klimaat. Natuurlijk laten we veel achter: twee koophuizen, twee auto’s, twee banen, vrienden en familie… Maar dit is bijna allemaal materialistisch en maakt niet gelukkig. Veel mensen zeggen: ‘Wat knap en stoer dat jullie alles opgeven in Nederland!’, maar zo voelt dat totaal niet voor ons. Hier waren we gewoon aan toe. Natuurlijk houden we er wel rekening mee dat we het zwaar gaan krijgen. Er zullen fantastische tijden komen, maar ook tijden van gemis. Ik denk dat we elkaar er wel doorheen slepen. Als het goed is, komen veel vrienden ons straks in de zomer opzoeken.”
 


Kansen grijpen

De dames zijn nog niet verhuisd, maar zijn al wel druk bezig met de voorbereidingen. “We hebben zojuist de site gelanceerd en vanaf maart zullen we de boekingen aannemen. De renovatie zou in december af zijn, maar de Italiaanse mentaliteit is iets anders dan die in Nederland, dus we gaan er al vanuit dat dit een maand uitloopt. We hebben sowieso al geluk gehad dat we de juiste mensen tegen zijn gekomen, waardoor we nu dit geweldige pand hebben. We grijpen onze kansen. Het ene moment zitten we in Nederland en het volgende moment staan we in Italië champagne te drinken met onze toekomstige huisbaas. Het gaat erom dat je openstaat voor nieuwe dingen.”
 
En de naam van de Bed & Breakfast? Little Dolce. “Wij hopen natuurlijk dat het storm loopt en dat we mensen kunnen laten genieten van Lecce. Dat zou ons echt voldoening geven. Het plan dat we nu hebben loopt vijf jaar, daarna zien we wel weer verder of we er nog plezier in hebben. Alles kan, niets moet.”

Heb je interesse in een overnachting in Little Dolce of wil je graag wat meer informatie? Klik hier om naar de site te gaan!

Zou jij het roer om durven gooien?