Fashion do?s en don?ts in 2014

Mode & trends door Xandra
Het jaar loopt ten einde, hoog tijd om de balans op te maken. In modeland welteverstaan, want wat was er helemaal hip in 2013, maar kunnen we in 2014 écht niet meer aan? En wat zijn de nieuwe trends? Een overzicht.
 
Het is bijna Kerst. Die kerstoutfit hebben we dus al lang bij elkaar geshopt (zo niet, kijk eens hier, met een beetje mazzel kunnen we diezelfde outfit ook dragen terwijl we het nieuwe jaar inluiden). Maar wat dan? Dan is het 2014 en moeten we vaarwel zeggen tegen de modetrends die nu nog o zo hip lijken. 
 
Do's in 2014
Doen!
Hoewel, niet alle items uit jouw kledingkast moeten direct de prullenbak in. Zo zijn er een aantal kledingstukken en trends die we in 2013 zo hartelijk omarmd hebben, dat we er nog niet aan toe zijn om ze los te laten. Deze mogen dan ook rustig op hun plek blijven liggen of hangen.
 
1: Pastel
Dat geldt bijvoorbeeld voor de pastelkleurtjes. Die lichtroze broek of blazer met perzikkleur hoeft echt de deur niet uit. In 2014 zullen we ons namelijk wederom van top tot teen in heerlijke pastelkleuren mogen hullen. Pas wel op voor het paasei-effect. Ga je van top tot teen in pastel, kies dan voor gelijke kleuren in verschillende tinten en draag geen lichtgroen shirtje onder een babyblauw vest in combinatie met een geelgetinte broek.
 
2: Bloemenprint
Het was dé print van de zomer. Iedereen droeg bloemen in de warme zomer van 2013. Overal! Bloemenbroeken, bloemenjasjes – ik droeg er afgelopen week zelfs nog eentje - en zelfs gebloemde schoenen waren helemaal hip. De trend is zo hevig aanwezig dat we de nasleep ervan in 2014 nog zullen ervaren. Het is dus absoluut niet nodig om die vrolijk geprinte outfits de kast uit te gooien. Omarm de lente, ook al is het buiten nog dichter bij het vriespunt dan ons lief is, en draag de bloem met trots!
 
Do's in 2014
3: Fringes
Deze trend – een van mijn persoonlijke favorieten - kwam al opzetten in 2013, maar breekt pas volledig door in 2014. De fringes, oftewel sliertjes, doen denken aan indianen, hippies en andere vredelievende culturen. Culturen die we ook in 2014 maar al te graag omarmen. De welbekende Ibiza-stijl komt helemaal terug. Veren, patchwork en vooral heel veel fringes zullen de straten versieren aankomend jaar. 

Weg ermee!
Mode is zo veranderlijk als het weer en dus zijn er naast trends die we meenemen naar volgend jaar, ook trends die we absoluut achter ons laten. En dat is maar goed ook, want de drie onderstaande trends zijn zeker niet voor iedereen geschikt. Snel weg ermee, dus!
 
1: Neon
Daar waar de pastelkleuren nog een seizoen uitzitten, gaat de neonvariant absoluut de straat niet meer op. Het wordt allemaal wat zachter, wat liever qua kleur volgend jaar. Houd je van felle kleuren? Geen probleem. Je kunt gerust een felgekleurd bloemenjasje aan of knaloranje schoenen dragen. Zolang het bij een knalkleur blijft en dit niet overgaat in neon. Wat dat kan dus écht niet meer.
 
Don'ts in 2014

 
2: Peplum
Het woord alleen al is behoorlijk vreemd: de peplum. En het ding zelf is dat eigenlijk ook. Een heel kort, wijd uitstaand rokje over een langere rok, zo is het waarschijnlijk het beste te omschrijven. Een trend waar breed geheupte vrouwen – zoals ik – zeker niet bij gebaat zijn. Ik ben persoonlijk dan ook best blij dat we de peplum weg mogen knallen met het nieuwjaarsvuurwerk. 
 
3: High waist shorts
Over brede heupen gesproken… De high waist short is een korte broek waar bijna niemand mee weg komt. Alleen de modellenlichaampjes onder ons kunnen zich dit kledingstuk veroorloven en dat wordt vaak vergeten, met onsmakelijke taferelen tot gevolg. De high waisted shorts hebben, zoals de naam al zegt, een hoge taille. Ze accentueren dus een smalle taille, maar daarmee ook de brede heupen. En omdat de shorts in 2013 ook nog eens korter dan kort waren, is dit verre van flatterend. Niet meer doen dus.
 
Welke trend laat jij achter in 2013?

Lees ook Xandra's vorige modeartikelen! 
 

Xandra (24) is afgestudeerd journalist. Ze schrijft voor verschillende tijdschriften en websites en heeft haar eigen blog op xannsplace.com, maar bovenal is ze een echte fashionista.

Ze is gek op kleding, schoenen en accessoires en daardoor eigenlijk altijd blut, maar wel voor een goed doel natuurlijk.

Dit modemeisje is altijd op de hoogte van de laatste trends en deelt die graag met jou op Ze.nl.