Shocking: Mogen kinderen in België binnenkort euthanasie ondergaan?

De maatschappij door Redactie Ze.nl

België wordt het eerste land ter wereld waar kinderen het recht hebben om euthanasie te ondergaan. Pogingen om een leeftijdsgrens van 15 jaar in te voeren, mislukten. Een Canadees, vierjarig meisje spreekt een hartverscheurende videoboodschap in. 
 
Euthanasie, oftewel een vrijwillig levenseinde. De meeste verzoeken voor euthanasie zijn afkomstig van mensen die ondragelijk en uitzichtloos lijden. De dood lijkt de enige uitweg. België stemt in om kinderen jonger dan 16 jaar, ook recht te geven op euthanasie. Maar, in hoeverre kunnen kinderen oordelen over de situatie en bepalen of de dood écht de enige uitweg is?
 
 
'Oordeelsbekwame minderjaren'
In het voorstel gaat het om ‘oordeelsbekwame minderjarigen’ in een medisch uitzichtloze en ondragelijke situatie, van wie verwacht wordt dat zij binnenkort zullen overlijden. Het voorstel wekt veel belangstelling op, zo ook in het buitenland. Een Canadees, vierjarig meisje smeekt in een videoboodschap om de wet niet te ondertekenen. Dit meldt HLN.be.  
 
Het meisje, Jessica Saba, is geboren met een ernstige hartafwijking. Meteen toen ze geboren werd moest ze onder het mes. Haar kansen waren erg klein, maar na zes dagen begon ze te herstellen. "Was Jessica geboren in een land waar euthanasie voor kinderen is toegestaan, dan zou ze daarvoor in aanmerking zijn gekomen en was haar verhaal wellicht anders verlopen", aldus de vader. De moeder van Jessica voegt daaraan toe dat het zieke kinderen zou kunnen aansporen “te vroeg op te geven”.
 
fout in embed: media provider niet ondersteund
 
Andere delen van de wereld
Als euthanasie voor kinderen legaal wordt in België, is er een kans dat dit ook ingevoerd zal worden in andere delen van de wereld. In het Canadese Québec zijn ook plannen gestart om de euthanasiewet uit te breiden. Vandaar dat de vader van Jessica, Paul Saba, zich rechtstreeks richt tot koning Filip en vraagt of hij de wet niet wil tekenen. Hij lanceert met deze tranentrekkende video een campagne tegen euthanasie voor kinderen. 
 
Wat vind jij? Moeten kinderen zelf het besluit kunnen nemen om euthanasie te ondergaan?