SOS: Snurkende vent

Relaties door Kimberly
Zagen, zagen, wiedewiedewagen... Denk je eindelijk je broodnodige slaap in te kunnen halen, ligt manlief te gonzen als een gek. Geen tak, geen boom, maar een heel oerwoud kapt-ie om. Help?! 

Je zou bijna met zekerheid kunnen zeggen dat buurvrouw Bernadet van drie hoog ook inmiddels een groot slaaptekort heeft. En omdat je te moe bent om je snurkende lover nog enigszins te porren – laat staan aan te spreken – is het enige wat je kunt uitbrengen, een langgerekt klagend geluid wat lijkt op een lakse loeiende koe: ‘mwoeeeeuuuh’. Niet dat het helpt, maar goed. Ehh, nee, niks ‘maar goed’, aanpakken die handel! 

 
Oorzaak ontdekken
Allereerst moet je de oorzaak van dat absurd harde geronk ontdekken. Snurken wordt veroorzaakt doordat de lucht die je in- en uitademt geen vrije doorgang heeft door je mond en/of neus. Maar, dit kan dus op verschillende manieren veroorzaakt worden... 
 
 
Snurkt hij met zijn mond dicht?
Dat kan betekenen dat vriendlief problemen heeft met zijn tong. Deze zakt dan in zijn keel en belemmert een goede doorgang van de lucht die hij inademt. Bestaat er een reddingsmiddel voor dit probleem? Jup, de anti-snurkspeen. Dé schat. Het plaatje van een in geruite pyjama gehesen baby met speen is bij dezen compleet. Maar: jij kunt ongestoord dutten. Heer-lijk.

Snurkt hij met zijn mond open?
Dan kan het zijn dan hij een probleem heeft met zijn keelweefsel. De vibratie van het weefsel zorgt voor het snurkgeluid. Is er een oplossing? Jazeker! De Silence Anti-Snurk Spray. Met deze keelspray ben je snel van het gesnurk af. Het schuim hecht zich aan het keelweefsel, waardoor er minder vibratie ontstaat en het snurken dus vermindert. Hallelujah! 
 
Snurkt hij alleen als hij op zijn rug ligt?
Dan is het snurkprobleem vaak te verhelpen door hem aan te leren om een andere slaaphouding aan te nemen. Geef vriendlief dus een flinke stomp van links en het probleem is (hoogstwaarschijnlijk) opgelost. Katjing! 


Schrik je je het apenzuur omdat zijn adem regelmatig stokt tijdens het slapen?
Ben je niet alleen vermoeid door het snurkprobleem, maar ook door het continu paraat staan voor een eventuele mond-op-mondbeademing? Dan heeft hij vermoedelijk last van slaapapneu. Ook in dit geval kan de anti-snurkspeen een goede uitweg zijn. Het kleine apparaatje trekt tijdens het slapen de tong als het ware naar voren, waardoor het stokken minder voorkomt. Toch is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk. 
 
Snurkt hij op alle hierboven genoemde manieren?
Dan is hij wel degelijk een uitgerangeerde kermisattractie en heeft hij een ernstig snurkprobleem. Het is echt aan te raden om een bezoekje te brengen aan de huisarts.  
 
Andere aanraders 
Sommige sporters gebruiken neusstrips om de neusgaten wijder te maken en de ademhaling te bevorderen, zodat de prestaties verbeterd kunnen worden. Ook snurkers kunnen gebruikmaken van neusstrips, dus schaf er een paar aan! Bied hem voor het slapen geen biertje of koffie meer aan, en bewaar die slaapmiddelen ook maar voor jezelf, want dat draagt beslist niet bij aan het anti-snurken. En, het is heel lief dat je elke avond voor hem een flink AVG’tje klaarmaakt, maar een stevige maaltijd is helaas ook niet bepaald bevorderlijk. 

Heb jij last van een snurkende man naast je? Wat doe jij eraan?