Recycle & Relove: de leukste manieren om te recyclen

Vrije tijd door Kimberly

Heb jij ook een overload aan oude meuk in je huis? Tussen muffige muren (lees: de bergruimte) bevindt zich een verzameling aan afgeleefde reutemeteut. Wacht met weggooien, wij geven je de leukste manieren om te recyclen!

Potten, flessen, servies, kleding, letterlijk álles 'wat wellicht nog bruikbaar is' verzamel je, met het gevolg het een aantal stoffige jaren later weg te gooien. Dit terwijl je veel spullen op een leuke manier kunt recyclen. Kijk maar mee! 



Van lepels ín je keukenkastje, naar lepels óp je keukenkastje. Heel cute om lepels te gebruiken als handvaten. Zorg dat het dunne gedeelte van de steel hol is (dit is het grijpgedeelte) en de spiegel plat is (hierop schrijf je de inhoud van het kastje). Breng de lepels met twee spijkers aan, en klaar is kees!


Nog een paar paletten in de schuur liggen? Gebruik de paletten als bedbodem! Cheap, hip én origineel! Breng een likje verf aan voor de finishing touch of verwerk kleine lampjes voor een romantisch effect in de avond. Al in het bezit van een prima bed? Geen probleem; je kunt ze ook (her)gebruiken als salontafel. 


Trouwe fan van appelmoes, rodekool en erwten uit het welbekende Hak-potje? Maar nog geen tijd gehad om de lege potten bij de glasbakken te deponeren? Wacht nog héél even met het weggooien, want kijk hoe leuk deze lampjes zijn. 


Een oude stinksok een tweede leven geven? Zoek een oubollig vaasje op en bindt de sok eromheen. Een kind kan de was doen!


Een gesprongen gloeilamp? Verwijder een gedeelte van de voetlamp, zodat er een opening ontstaat, en bevestig een hengsel (bijvoorbeeld met een ijzerdraadje) in het overgebleven gedeelte van de voetlamp. Resultaat: hangende bloemenvaasjes! Te leuk!


Van koffer naar krukje! Het enige wat je nodig hebt is een doorgewinterde koffer, een viertal poten en materiaal voor het 'zitgedeelte'. Let op: creativiteit vereist!


Wie heeft er niet een shitload aan emmers in huis? Eentje voor het wekelijkse schoonmaaksoppie, eentje voor het gewiede onkruid en eentje voor het gft. Kies voor de oudste die ertussen staat - hoe verroester hoe beter - en hang hem aan een decoratieve wandhouder. Voortaan heb je alle tijdschriften binnen handbereik. 


In de bergruimte staat een killerkist vol met hoofddeksels. Wat je er mee kunt doen? Maak van leuke hoedjes, lampenkappen! 


Met een oud cassettebandje en een rits heb je binnen no time een leuk portemonneetje in elkaar geknutseld! We love it.


Weet je nog? Dat je voor je verjaardag een wanstaltig servies cadeau kreeg? Wat móet je ermee? Een beetje kitsch is oké, sterker nog: het kan hartstikke leuk zijn! Maak van oude kopjes en schoteltjes een etagère. Te gebruiken voor lekkernijen tijdens een high tea, maar ook als sieradenhouder. Leuk, leuk, leuk!


Je bent een echte boekenwurm en hebt de helft van je verzameling aan boeken al uitgelezen. Het weggooien van je pareltjes wil je niet, maar boeken met knikkende ruggen en vergeelde pagina's behouden is ook geen optie. Met een beetje plak- en lijmwerk knutsel je zo een tafelloper tevoorschijn! Tip: ook leuk met bladmuziek! 
 


Liggen er nog meer lepels te verroesten in je lade? Je hoeft geen Uri Geller te heten om het bovenstaande resultaat te kunnen bereiken, nee, dit is de meest ongecompliceerde recycletip van allemaal. Een beetje wrijven, een beetje buigen en de 'lepelbakjes' zijn een feit. 


Miskoopjes zijn zonde van het geld. Of toch niet? Haal het beste uit je miskopen door bijvoorbeeld die wollen oversized trui te recyclen tot één of meerdere kussenhoezen! 


Kopjes en kaarsen te veel? En zie je een combi van die twee wel zitten? Smelt dan de kaarsen au bain-marie en vis de lonten eruit. Houd de lont vervolgens recht in het kopje en giet het vloeibare kaarsvet eromheen. Even wachten tot het kaarsvet gestold is en je kaars-in-kopje is klaar! 


Feestje gehad? Gebruik de lege wijnflessen als kaarshouders! Probeer te variëren met verschillende maten flessen, dit geeft een speels effect. 


Nog een paar paletten over? Spijker ze aan de muur en gebruik ze als plank voor bijvoorbeeld kranten, tijdschriften en fotolijstjes. Geen liefhebber van hout? Breng dan wederom een likje verf aan. 
 

Heb jij nog leuke recycletips? Welke vond jij het leukst? 
Beeldbron: Pinterest