Wat we van oma's kunnen leren

Psyche & spiritualiteit door Kimberly
Ondanks het feit dat ze je elke verjaardag weer herinnert aan die verschrikkelijke poepluierverhalen en dat je de kakterrorist zelve was, is je lieve omaatje een schat. En je kunt ook nog eens veel van d'r leren!
 
Oma's gehaktballen
Grootmoeders recepten zijn nog altijd de beste. Punt. Niemand die aan oma’s gehaktballen kan tippen of ze enigszins kan evenaren. Of wat dacht je van die Hollandse pot met een overload aan piepers. “Ja, want piepers zijn gezond, kind.” Nuttig stevige maaltijden voor voldoende energie voor de dag. Met superfoods ga je echt geen grote, sterke meid worden, hoor. Bovendien geldt de regel ‘eten wat de pot schaft’, of je het prakje nou wel of niet fotowaardig vindt. Want kiekjes van eten maken en ze vervolgens op het internet plaatsen? “Nou, die is niet goed snik, hoor!” 
 

Doe maar normaal 
Gedraag je! Of je nu op het werk, in de sportschool of in de trein bent: respecteer een ander en wees vriendelijk. Ken de normen en waarden (niet voorkruipen, gooi geen vuil op straat) en bedank een ander wat vaker! Een simpel bedankje (of een andere oprechte blijk van dankbaarheid) zal altijd een gunstig effect hebben. En eh, selfies, de duckface, twerken, deggeren en neknominaties? Doe maar gewoon normaal, dan doe je al gek genoeg! 
 
Je trouwt níet ‘tenslotte maar 4 keer’
De ene na de andere vent bespringen is tegenwoordig zo gek nog niet, sterker nog: buiten de pot pissen is vandaag de dag heel normaal als een relatie op de klippen dreigt te lopen. Steek wat meer moeite in een relatie! Deze heeft namelijk nu eenmaal zijn ups en downs. Ook al beweert buurvrouw Beppy dat zij en haar man het perfecte huwelijk hebben (het gras is niet altijd groener bij de buren!). Besluit dan ook niet meteen te scheiden bij iedere scheet die je partner laat. Vecht voor je relatie in moeilijke tijden. Dan kun je werkelijk waar sámen grijs en verrimpeld worden. 
 

Voor wat, hoort wat
Je moet hard werken, wil je brood op de plank krijgen. Steek daarom die handen uit de mouwen! Een beetje gesnotter en je meteen ziekmelden? Geen sprake van! Voor wat, hoort wat. 
 
Beste tips en adviezen
Of het nou om het huishouden of om de gezondheid gaat, oma weet altijd - áltijd - raad. Ze heeft steeds wel weer een truc of wondermiddeltje om die vervloekte kwaaltjes de baas te zijn. Diarree? Neem een hapje kaneel, stukje banaan of een slok Coca-Cola zonder prik! Veel beter dan al die chemische pilletjes, drankjes en druppels. Rode wijn op je witte tafelkleed gemorst? Geen probleem: strooi er wat zout overheen of een scheutje witte wijn. Veel beter dan Venish Oksi Eksjen. Oma geeft je behalve de beste remedies ook de beste adviezen. Want "eh, kinders, vergeten jullie je school niet af te maken?!"

Wat heb jij van jouw oma geleerd?