Zo verminder jij je eetlust ? op een gezonde manier!

Lichaam door Marleen_S

Zit jij na de vierde boterham met pindakaas nóg niet vol? En kun je aan het einde van de dag niet meer herinneren of het nou één of twee chocoladerepen waren? Verminder dan je eetlust. Hoe? Op een gezonde manier natuurlijk.

 
Je eet tot je bijna uit je voegen barst en nog steeds is er altijd wel een plekje voor dat stukje gebak van die jarige collega. Ja, zo ga je natuurlijk nooit in in die ieniemienie stringbikini passen. Niet dat je er niet appetijtelijk uitziet in een badpak, maar je merkt aan alles dat je ongezonde eetstijl je niet verder brengt. Nou ja, het brengt je in ieder geval richting een maatje meer.


 
In de weer gaan met vreemde ‘medicijnen’ die je eetlust beloven te verminderen, is niet alleen superduur, maar het is ook nog eens hartstikke slecht voor de gezondheid. Beter is het om dit op een natuurlijke manier te doen. Want wist je bijvoorbeeld dat je je eetlust kan trainen? Je lichaam raakt op ten duur niet alleen gewend aan wát je naar binnen stopt, maar ook hoeveel je eet. En als je de knop in je geest omzet, volgt je lichaam vanzelf. Het is een kwestie van gewenning. En een beetje wilskracht. Enne, we hebben het hier dan alleen over ongezonde snacks. Gewoon ontbijten, lunchen en je avondmaaltje eten!
 
Tip #1: Drink water tijdens het eten. We hebben het dan niet gelijk over liter na liter, maar als je na elke hap een klein slokje neemt, zit je sneller vol en heb je meer dan genoeg aan die twee boterhammen tijdens de lunch.
 
Tip #2: Halveer je porties die je normaal neemt. Het is heel erg wennen in het begin, maar na een weekje heb je niet langer twee borden stamppot nodig wil je een beetje verzadigd raken. Je maag krimpt vanzelf (tot zijn oude vorm) waardoor je sneller vol raakt.
 
Tip #3: Eet je weleens een salade als avondeten of lunch? Gebruik dan ‘sterke’ producten zoals tonijn of geitenkaas. De smaak is overheersend waardoor je er ook niet veel van op kan.
 
Tip #4: Een goed begin is echt het halve werk in dit geval. Dus begin je dag met een goed, gezond ontbijt. Granen, fruit en yoghurt zijn een gouden combinatie. Meer inspiratie voor ontbijtjes? Check dan dit artikel.
 


Tip #5:

Eet regelmatig. Als je een lunch voor drie wegwerkt zul je zien dat je na een halfuur alweer honger hebt. Eet minder, maar wel om de twee uur. Stel: je ontbijt om half acht, dan neem je om half elf weer iets, om half één, half drie en half vijf. Dan is het alweer tijd voor het avondeten en zul je zien dat je helemaal voldaan (en met een volle buik) in je bedje rolt. Kies wel gezonde dingen zoals een appeltje met een beetje pindakaas of snoeptomaatjes. Of een cracker met avocado.

Tip #6: Eet vooral onverzadigde vetten en vezels. Witte pasta, witte bolletjes en dit soort ‘lege’ producten vullen je maag voor even, maar je krijgt al snel weer honger. Kies voor meergranen brood (of beter, speltbrood) en volkorenpasta.
 
Tip #7: Houd je gedachten bij het eten. Als je een broodje gezond wegpropt terwijl je druk in gesprek bent met je moeder aan de telefoon en je de laatste aflevering Say Yes to the Dress kijkt, ben je te veel met andere dingen bezig. Door je te focussen op je eten, krijgt je lichaam sneller het seintje dat het vol zit.
 
Tip #8: Als je toch bewust eet, let er dan ook goed op dat je vaak kauwt. Doe je van hap-slik-weg, dan is de honger er ook sneller. Je lichaam kan dan al die voedingsstoffen namelijk moeilijk verteren.
 


Tip #9:

Krijg je trek? Grijp niet naar een pak koekjes, maar naar een kopje thee (en nog één, en nog één) en zorg dat je altijd een flesje water bij de hand hebt. Het is beter om te drinken, dan om (te veel) te eten. Eet wat je nodig hebt; ontbijt, lunch en diner, en skip ongezonde snacks.
 
Tip #10: Over koekjes gesproken, haal ze gewoon niet meer in huis. Vraag manlief dit ook te doen en zorg dat de fruitschaal altijd vol ligt. Of dat er altijd een stukje komkommer of snoeptomaatjes in de koelkast liggen. Als je een snackattack krijgt moet je in zo’n geval wel iets gezonds eten.
 
Tip #11: ’s Avonds is de drang om naar iets te grijpen best groot en juist dan heeft je lichaam het niet nodig. Want dan verbrand je namelijk niks meer. Poets in dat geval (alvast) je tanden. Dat is een seintje voor het lichaam dat het finito is met het eten.
 
Tip #12: De laatste tip: de drang naar eten is vaak iets mentaals. Zeg jezelf dat je het niet nodig hebt (de ongezonde tussendoortjes dan) en houd vol. In het begin kijk je uren uit naar de lunch en het avondeten, maar als je je ergens anders op richt (een hobby, je werk of een wandeling in de buitenlucht) dan ben je vanzelf niet zoveel meer met eten bezig.
 
Good luck ladies!
 
Ben jij ook een echte snoeper met een enorme maag? Of hoef jij je eetlust niet te verminderen?