Kneus in de keuken

Vrije tijd door Esmee Noelle
Messen die nog nooit geslepen zijn, slechts twee soorten pannen en een bijeengeraapt servies; bij het zien van mijn keuken is het direct duidelijk dat ik van koken geen (voorgesneden) kaas heb gegeten. De liefde is er gewoon niet.

Zelfs niet een piepklein vlammetje. Het is ook niet vreemd, want het kokkerellen zit me gewoon niet in het bloed. Mijn moeder (sorry mam, laten we het maar gewoon meteen opbiechten) probeerde het vroeger wel hoor. Naast haar standaardmaaltijden met groente-aardappelen-vlees of pasta maakte ze tijdens zo'n poging weleens een quiche. Maar zelfs na drie keer proberen was de bodem vaak zompig en soms zelfs nog kleddernat. Ook menig pan hachee diende prima als voorraadje schoenzolen. En dan heb ik nog niet verteld over haar gave om aardappelen van dezelfde grootte in één pan te koken en er keiharde en zachte uit te krijgen. Mijn vader heeft het kookgen wel en gaf dat helaas alleen door aan mijn broer, maar dat terzijde.



 
Ik kan twee dingen klaarmaken: een gezond en een ongezond gerecht
Ik zou dat later uiteraard allemaal anders doen. Niet dus. Ik kook zelden. Eten warm ik wel vaak op. Als in, ik kook verse groente, bak er vlees of vis bij en soms zelfs wat quinoa. Tot daar kom ik. Het is niet altijd even lekker, maar ach, ik woon alleen. De lovers hadden het na één keer bij mij eten wel door en de vraag 'zullen we wat bestellen' kwam al snel, net als de vraag van vrienden 'zullen we volgende week ergens een hapje eten'. Jongens, heel lief dat jullie me sparen, maar ik ben niet van gisteren: jullie zijn de twee gerechten die ik kan maken zat. Naast het opwarmen van mijn saaie maaltijden kan ik namelijk twee dingen klaarmaken; groene curry (gezond) of lasagne (ongezond, mét veel kaas). En aangezien ik niet vaak ongezond eet, zie je na drie keer bij mij dineren groen van de curry.
 
Groen van jaloezie
Tot zover kom ik er dus prima mee weg. Tot ik deze website begon. Doodleuk begon ik mensen te vertellen wat clean eten betekende, wat ze beter bij de Albert kunnen laten en wat ze dan wél moesten kopen. Vrolijk tikte ik door en over de eerste vragen met de kern 'Heb je misschien recepten', las ik heel toevallig heen. Maar zo makkelijk kom ik er niet vanaf. In de pauze op mijn werk, onder artikelen, vrienden, op Instagram en zelfs in de sportschool word ik bestookt met die ene vraag. En nu ben ik het zat. Voor eens en voor altijd doe ik deze confession: ik. Esmée van Rijn. Ben een kneus in de keuken. Ik heb geen recepten. Ik maak natuurlijk weleens een recept, maar alles mislukt altijd. Eieren breken? Sta ik weer een kwartier schilletjes uit die plakkerige kom te vissen. Een gehaktbal braden? De buitenzijde krijg ik gecremeerd terwijl de binnenzijde voor tartaar door kan gaan.


Kwijlend en groen (van jaloezie, niet van de curry) lees ik ondertussen recepten op Annemerel.com en knik ik braaf als mijn BFF weer een verhaal begint over haar geweldige gelukte Jamie Oliver gerecht. Dapper begon ik dan toch maar de rubriek Bakin' Sunday. Haha! Ik werd er zelfs door vrienden mee gepest; ben je weer aan het koken deze zondag? Na een maand besloot ik dat ik die droomrubriek dus maar weer moest laten gaan. Ik sprak mezelf streng toe: "Accepteer je tekortkomingen. Maak vanavond gewoon weer je curry. Niemand die het weet. Je bent hem zelf nog lang niet zat."
 
Iemand nog een recept?
De rubriek Foodness is mijn redding. Ik kies mijn favoriete recept uit op mijn lievelingsreceptenwebsite vol gezonde recepten en presenteer dat op een blaadje mét een glimlach aan jullie. Een enkele keer maak ik het nu ook echt zelf (zoals het ontbijt met kwark en kiwi, wat kan er misgaan?), maar er is nog een ander heel groot voordeel: mijn omgeving raakt geïnspireerd. Moeders staat tegenwoordig heel succesvol bananenbroden te bakken en vrienden slaan massaal alles in huis wat ik ze via deze rubriek voorschrijf.

Het spijt me dus, lieve lezers, maar jullie penvriendin weet dus geen recepten. Ik geef  ze jullie wel, om de week in Foodness! Iemand interesse in mijn groene curry recept?
 
P.S. Mam, bedankt dat je iedere week wel een keer een biologisch, clean avondmaal bij me in de koelkast zet. Ze zijn, los van de vegetarische spekjes, allemaal echt heel lekker.

Lees ook de vorige fitspiration artikelen van Esmée!

Dit artikel verschijnt ook op WorkThatEs.nl.
 

 
Esmée (24) is freelance journalist en eigenaresse van de fitspiration website WorkThatEs.nl. Haar passie? Sporten en zo gezond mogelijk eten. Ondanks dat Esmée geen personal trainer of geschoolde voedingsdeskundige is, weet ze inmiddels heel veel over deze onderwerpen doordat ze alles leest wat los en vast zit (je bent journalist of je bent het niet) en door veel te praten met deskundigen. Zo moeilijk is dat sporten en gezond eten helemaal niet namelijk!
 
Wil je meer lezen? Kijk dan op WorkThatEs.nl