Snel én lekker: food in a jar-recepten

Eten door Marleen_S
Met deze recepten zul je verre van de hond in de pot vinden. Een glazen pot, welteverstaan, gevuld met hemelse lekkernijen. Zoals een mini-frambozentaart of een complete caprese salade. Snel, lekker en overal mee naar toe te nemen.

 
Ineens was het een big trend bij iedere foodie: je eten meenemen in een ‘jar’, oftewel pot, en dit onderweg of op je werk er zo uit lepelen. Het begon bij muesli, maar je kunt nog veel meer met een oud glazen jampotje. Wij verzamelden deze lekkere recepten voor je. Smullen maar!
 


 
Tiramisu

Zin in een lekker toetje? Leuk om je gasten voor te schotelen, maar ook om op te eten is deze tiramisu uit een pot. Het enige wat je hoeft te doen is je ovenschaal te vervangen door een glazen potje en elk toetje apart te maken.
 
Dit sla je in:

  • 250 ml slagroom
  • 75 gr witte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 500 gram mascarpone
  • 5 el koffielikeur
  • 200 ml espressokoffie
  • 250 gr lange vingers
Dit moet je doen:

Je begint met de slagroom en een eetlepel suiker die je samen tot een stijf mengsel klopt. Vervolgens splits je de eieren en mix je de dooiers met de rest van de suiker. De mascarpone meng je hier beetje voor beetje doorheen. Daarna spatel je de slagroom erdoorheen. In een aparte kom meng je de likeur met de espressokoffie. De lange vingers laat je even hier in weken. Vervolgens maak je in een klein glazen potje de tiramisu door een laag mascarponemengsel en een laag lange vingers na elkaar erin te doen. Laat de toetjes tot slot in de koelkast opstijven.
 


Lunch

In de lente wil je vaak graag licht lunchen. En hoe kun je dat nou beter doen dan met een lekkere frisse salade? Het is natuurlijk een kwestie van smaak en in een glazen pot kun je natuurlijk alles stoppen wat je lekker vindt. Kijk alleen wel uit met ‘natte’ ingrediënten die je salade kunnen laten verleppen. Het volgende receptje is lekker en is een hele dag houdbaar.
 
Dit sla je in:

  • mozzarella
  • cherrytomaatjes
  • babyspinazie
  • rijst of pasta
Dit moet je doen:

Je kookt de pasta en rijst zoals je gewend bent. Om extra smaak aan je salade te geven voeg je nog wat lekkere kruiden toe. Snijd de cherrytomaatjes – zoveel je lekker vindt – en mozzarella in kleine stukjes. Vul je glazen pot laag voor laag met iedere keer een ander ingrediënt. Voeg tot slot je pasta of rijst toe.
 


Omelet

Koude eieren zijn heel lekker, maar een fijne variant hierop is the good old omelet. Zeker als tussendoortje op je werk of als lunch – maak in dat geval een wat grotere omelet met ingrediënten die goed vullen. Zo kun je er weer even tegenaan.
 
Dit sla je in:

  • 3 of 4 eieren (afhankelijk van je trek)
  • bieslook
  • cherrytomaatjes
  • een ui
  • een teentje knoflook
  • een groente naar keuze, bijvoorbeeld courgette of paprika
Dit moet je doen:

Klop de eieren in een kom los en voeg hier wat kruiden, het uitje en de knoflook aan toe. Giet dit mengsel in een glazen pot en voeg hier de gesneden cherrytomaatjes en een groente naar keuze aan toe. Dit mengsel bak je vervolgens in de magnetron. Let wel goed op: doe dit zonder deksel want het eitje gaat uitzetten en deksels zijn vaak van ijzer en dat gaat geheid fout.
 


Ontbijt

Dit is het populairste food in a jar-recept sinds het ontstaan hiervan, maar daarom niet minder lekker. ’s Ochtends geen tijd om te ontbijten? Gooi wat havermout of muesli in je pot en maak het af met je favo yoghurt. Eet je het lekker onderweg op. 
 
Dit heb je nodig:

  • Yoghurt
  • Vers of gedroogd fruit
  • Muesli of ontbijtgranen
  • Superfoods
Dit moet je doen:

Meng alle ingrediënten ook hier weer laag voor laag in de pot en eindig met een paar van je favoriete superfoods of maakt het af met een lepel honing.
 


Mini-frambozentaart

Een taart maken in een ordinaire taartvorm is passé. Voor iedereen op je verjaardagsfeestje maak je een apart taartje. Met kaars natuurlijk, zodat ze zelf een wens kunnen doen.
 
Dit sla je in:

  • 125 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 250 gram bloem 
  • 2 eidooiers
  • 2 bakjes verse frambozen of uit de diepvries
  • 50 gram witte chocolade
  • 1 bakje mascarpone
Dit moet je doen:

Meng de boter en 125 gram suiker met elkaar. Spatel de bloem erdoorheen en maak er een kruimelig deeg van. Voeg de eidooiers toe en een eetlepel water en kneed het tot een deegbal. Laat dit in de koelkast rusten. Laat de frambozen ondertussen ontdooien als dit moet. Verwarm de oven op 200 graden en rol het deeg uit tot een grote lap. Met het deeg bekleed je de glazen potjes. Bak dit 15 minuten in de oven tot dit goudbruin is. Laat dit vervolgens afkoelen. Plet de frambozen tot een grof mengsel en laat de chocolade ondertussen au bain-marie smelten. Giet de chocolade over de taartbodempjes en laat het stollen. Giet de frambozen erin en meng de mascarpone en de rest van de suiker erdoorheen.

EetZe!

Welk food in a jar-recept lijkt jou het lekkerst? Of heb jij er nog één?