Beauty / Lichaam
Lichaam

Steeds minder vrouwen gebruiken de pil

De anticonceptiepil is een geliefd pilletje onder vrouwelijk Nederland. En ook menig man is er dik tevree over (bye bye condoom). Toch is het aantal pilgebruiksters in Nederland de afgelopen jaren flink gedaald.  
 
Ondanks dat de pil nog steeds het meestgebruikte anticonceptiemiddel is, geven de cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek een wending aan: het aantal pilgebruiksters is in de afgelopen tien jaar flink gedaald. Want terwijl in 2003 41% van de vrouwen tussen de 18 en 45 jaar de pil slikte, was dit nog maar 37% in 2013, zo meldt het AD. Een duidelijke daling dus, en de grote vraag luidt: waarom?  


 
Anno 2014
Anno 2014 is het doodnormaal om een belletje naar de dokter te plegen en te vragen naar dit voorbehoedsmiddel. Hij schrijft jou vervolgens een recept voor, en nog diezelfde dag sprint je naar de apotheek om een pakketje voor een halfjaar (!) te halen. Héér-lijk zo’n pil! Komt het niet uit om ongesteld te worden? Dan slikken we nog een stripje door. De menstruatieklachten verdwijnen – bij veel meiden en vrouwen – als sneeuw voor de zon en je kunt (bijna) zorgeloos seks hebben. Nou, wat houdt ons nog tegen? Is het omdat ons vertrouwen in de pil is gedaald? Of vanwege de beruchte, best-wel-akelige verhalen (lees: Diane-pil of YASMIN-pil)? Grote kans dat dit de oorzaak is.
 
Booming spiraaltje 
Tweederde van de volwassen vrouwen gebruikt een vorm van anticonceptie. En in plaats van de pil, heeft het spiraaltje terrein gewonnen. Dit voorbehoedsmiddel wordt namelijk steeds vaker gebruikt. Deze vorm van anticonceptie is van 4% naar 12% gegaan, en wederom gaat het hier over vrouwen tussen de 18 en 45 jaar. 

Gebruik jij de pil of ben jij overgestapt? Maak jij je zorgen om de bijwerkingen van de pil?