9 tips tegen een inkakmomentje op het werk

Vrije tijd door Sabine
Wie komt het niet bekend voor? Knikkebollend achter je computer zitten en met man en macht je ogen proberen open te houden tijdens die ene slaapverwekkende vergadering. De middagdip: lees hier wat je er tegen kan doen. 
 
Het liefst zou je al je werk aan de kant willen schuiven om een heerlijke powernap te doen. Je kan niet wachten tot dat moment daar is waarop je hoofd en je kussen elkaar ontmoeten. Maar helaas moet je nog 3 uur, 10 minuten en 6 seconden doorwerken tot je kan vertrekken richting je bed. Je zult dus nog even wakker moeten blijven. Met deze tips lukt dat vast! 


 
Verban social media 
Als je merkt dat je slaperig wordt, ben je al snel geneigd om effe te Facebooken, Twitteren of Instagrammen voor de ‘afleiding’.  Think Again. Deze afleiding zorgt er juist voor dat je minder zin hebt om je weer te focussen op je werk. Daardoor zal je juist vermoeider raken dan je al was. Probeer je in plaats daarvan juist extra te concentreren op dat waar je mee bezig was. 
 
Wees proactief 
Vooral als je een kantoorbaantje hebt, kan het nogal eens helpen om even de benen te strekken tijdens het inkakmomentje. Doe in ieder geval iets; wees proactief. Begin een praatje met je collega of haal even een kop koffie. Hierdoor zal je merken dat je minder moe wordt. 
 
Vermijd zoete drankjes
Een middagdip kan ook komen doordat je tijdens de lunch (of op een ander moment) een fruitsapje hebt gedronken. Hierdoor is er een suikerpiek in je bloed ontstaan. Na die suikerpiek komt het echter twee keer zo hard weer terug waardoor je je moe zal voelen. Probeer om daarom geen fruitsappen te drinken of andere zoete drankjes. Daarnaast is het ook belangrijk dat je goed hydrateert. Drink daarom voldoende water! 
 
Houding
Ook je houding is erg belangrijk. Als je onderuitgezakt zit doet dit iets anders met je dan wanneer je rechtop in je stoel zit. Neem dus een actieve houding aan, dit zal een slaperig gevoel tegengaan. 
 
Goede nachtrust
Tijdens het werk heb je meestal niet de luxe om je ogen even dicht te doen. Zorg er daarom voor dat je genoeg slaap kan pakken. Een gemiddeld mens heeft toch 7 á 8 uur slaap nodig, maar het kan ook meer zijn. Probeer erachter te komen wat voor jou werkt en hou je ook aan het aantal uurtjes wat je nodig hebt. 
 

Let op je eten
Dat je ontbijt overslaan slecht voor je spijsvertering is, wist je waarschijnlijk al. Maar ook het overslaan van je ontbijt kan ervoor zorgen dat je ’s middags des te slaperiger bent. Als je je ontbijt overslaat, is de kans groot dat je tijdens de lunch extra veel eet. Een volle maag kan er weer voor zorgen dat je slaperig wordt. Sla je ontbijt dus niet over en eet tussen de middag niet al te zwaar.
 
Zorg voor genoeg licht 
Zit je in een donkere ruimte en merk je dat je slaperig wordt? Knip dan een aantal lichten aan. Fel licht activeert je hersenen namelijk en zal ervoor zorgen dat je er weer tegenaan kan. Het beste is om voor de dip al te zorgen voor een goed verlichte omgeving. Knip bij binnenkomst dus meteen de lamp aan en laat deze aan. 
 
Frisse lucht
Als je moe begint te worden, is het ook erg goed voor je om even een frisse neus te halen. Ben je helaas niet in de gelegenheid om even een blokje om te gaan, zet dan een raam open. De koude frisse lucht zal je goed doen. Frisse lucht zorgt ervoor dat je hersenen alerter worden en zorgt er dus ook voor dat jij niet meer zo moe bent. 
 
Concentreer je op je ademhaling
Vergeten te eten of vergeten je pyjama om te ruilen voor je kledij gebeurt je niet zo snel. Vergeten op je ademhaling te letten, gebeurt je dan weer wel. Het gaat nota bene zo vanzelf. Toch is het voor je lichaam erg belangrijk dat jij goed ademhaalt. Het geeft je namelijk nieuwe energie. Doe tussen de praktijken door dus af en toe een ademhalingsoefening en voor je het weet is je werkdag voorbij! 
 
Wat doe jij als je een middagdipje hebt?