Lifestyle / Reizen
Reizen

De 5 mooiste natuur-hotspots in Noorwegen

Noorwegen, het land van de rendieren en ‘het Noorse printje’. Daar is zeker geen woord over gelogen, maar Noorwegen is nog zo veel meer. Ruige berglandschappen, meertjes zo glad als een spiegel en prachtige nationale parken.
 
Zoals we je al in dit artikel hebben getipt kun je in Noorwegen niet alleen veel doen, er is ook ontzettend veel te zien. Want als je denkt dat het land alleen uit berghutten en dennenbomen bestaat, heb je het mis.
 
Het gebied waar ik – Marleen – naar afreisde tijdens mijn Noorwegen-avontuur heet Fjell Norway en telt maar liefst zeven adembenemende nationale parken. En dat is nog niet alles. Fjell Norway heeft ook de hoogste bergtoppen en het grootste wandelroutenetwerk van Noorwegen. Reden genoeg om de bergschoenen aan te trekken en de mooiste plekjes zelf te ontdekken.
 

Must see #1: Boottocht over de Mjøsa
Eerlijk, Noorwegen dacht ik te kennen van IKEA en H&M, maar dat had ik dus even mis. Ahum, die zijn namelijk beide Zweeds, (foei Marleen!). Verder wist ik dat er fjorden waren, maar ja, wat kan er nu zo bijzonder zijn aan een meer? Nou, alles! Noorwegen vanaf het water is minstens net zo mooi als vanaf het land. Zeker als je een boottocht maakt met de beroemde raderboot Skibladner. Het is eigenlijk een hele oude veerdienst en deze boot is zo speciaal omdat het de enige in zijn soort is, die nog kan varen. Van het plaatsje Gjøvik brengt de ‘witte zwaan’ je over het meer Mjøsa naar de Olympische stad Lillehammer. Hier kun je in het centrum lekker winkelen, Olympische sportplekken bekijken of naar het openluchtmuseum Maihaugen gaan. Als je altijd al hebt willen weten hoe de Noren vroeger leefden, moet je hier zeker een kijkje nemen.
 

Must see #2: National Tourist Route Rondenevegen
De Noren delen allemaal dezelfde liefde, die van het wandelen in de ongerepte natuur. Om de laatste stukken echte wildernis in Europa te ‘bewaren’, heeft het land veel nationale parken waarin de natuur en de dieren worden beschermd. Je hebt Noorwegen niet echt ervaren, als je niet tenminste één National Tourist Route hebt gedaan. De route door het Rondane berggebied moet je eigenlijk wel op je bucketlist zetten. Waarom? het gebied bestaat uit drie groepen bergen met toppen van wel boven de tweeduizend meter! Enne, het meer Rondvatnet lijkt net een ansichtkaart. Mag ik alsjeblieft terug, nu?
 

Must see #3: Snøhetta vieuwpoint
Iets wat niet heel oud is, maar daarom niet minder mooi, is het uitkijkpunt Snøhetta in Hjerkinn. Je kunt dit plekje alleen te voet bereiken, maar de weg ernaartoe is niet heel moeilijk om te bewandelen. Plus, door het weidse uitzicht vermaak je je onderweg prima en tijdens de wandeltocht lees je alles over het ontstaan van Noorwegen in de ijstijd tot het land wat het nu is. Een beloning als je boven bent, wacht je op in de vorm van een knisperend haardvuurtje in een houten gebouw waarin je uit kunt kijken over een prachtig berggebied. Met een beetje geluk is het onbewolkt en heb je kilometers uitzicht.
 

Must see #4: National Tourist Route Valdresflye
Nog een mooie route om te wandelen is Valdresflye. De kans dat je hier wilde rendieren spot is niet heel groot, maar als je ze dan toch voorbij ziet rennen, dan voel je je even het gelukkigste meisje op aarde. Tenminste, ondergetekende was er even stil van. Terwijl we in ons busje de omgeving aan het bewonderen waren, zagen we ineens een kleine Rudolph lopen. En waar er één is, zijn er meer en al gauw zagen we een hele kudde rendieren, die door een aantal herders werd geholpen om over te steken. Alsof dat nog niet bijzonder genoeg was, begeef je je in dit gebied ook op het hoogste punt van Noorwegen, namelijk 1389 meter boven de zeespiegel. De National Tourist Route leidt uiteindelijk naar het Gjendemeer waar je je voor eventjes in een levensecht schilderij van Bob Ross waant. 
 

Must see #5: Boottocht over Aurdalsfjorden
Als je in Noorwegen bent, vaar dan zo vaak als je kunt over ieder fjord dat je tegenkomt. Want het ene fjord is het andere niet en elke keer zie je weer nieuwe dingen. Zoals de Aurdalsfjorden. Met een klein motorbootje van Vesle Kari or Ola zoef je over het meer. De ‘kapitein’ vertelt je van alles over de omliggende natuur en brengt je naar een prachtige plek waar je waarschijnlijk niet genoeg opslagruimte hebt om alles op foto’s vast te leggen. 

Wil jij ook een mooie reis maken door Fjell Norway? Bezoek dan de website van Visit Norway.

Wat zou jij graag willen zien in Noorwegen?