Eet je bord (niet) leeg!

Eten door Esmee Noelle
Je bord hoor je leeg te eten. Want jij hebt de luxe om genoeg eten tot je beschikking te hebben en je wordt er groot en sterk van. Maar als we om ons heen kijken, eten we misschien wel te veel borden leeg...
 
Groot en sterk. En te zwaar.
Van kleins af aan krijg je de zinnetjes 'Je hebt geen honger, de kindjes in Afrika hebben honger' en 'Eet je bord leeg, daar word je groot en sterk van' te horen. Groot word je er zeker van, maar niet echt op de manier waarop ons mam het bedoelde. In Nederland had in 2012 48,3% overgewicht. Mannen zijn koning in het te veel aan kilo's met 53% en vrouwen kunnen er ook wat van met 43,7%. Natuurlijk zijn er aandoeningen of medicijnen die er voor zorgen dat er overgewicht ontstaat, maar over het algemeen geldt toch echt: ieder pondje komt door het mondje.
 

VOL
Al mijn hele leven pas ik in de kleinste maatjes. Ook wanneer ik minder goed eet. Hoe komt dat toch? Veel mensen gooien het op goede genen of snelle verbranding en deels is dat waar. Maar wanneer ik mijn porties vergelijk met anderen, eet ik beduidend minder. Vaak omdat ik gewoon minder trek heb dan een ander, maar de laatste paar maanden ook met een andere reden. Mijn broer wees me er namelijk op dat ik nooit mijn bord leeg eet en dat dat enorm zonde is. Eens! Eten moet je zo min mogelijk verspillen. Maar wanneer ik beter ga nadenken, ben ik het er eigenlijk helemaal niet mee eens. We moeten niet ons bord leeg eten omdat het anders verspilling zou zijn. Dan kun je beter bij het opscheppen een klein beetje inhouden. Nee, ik stop wanneer ik het eerste seintje krijg van mijn maag: 'We zitten bijna vol'.

Je moet er nog van groeien
De meeste mensen gaan na dat eerste seintje nog even door, want het is zo lekker en, daar komt-ie, we moeten er nog van groeien. Maar dat seintje is er niet voor niets en daar moet je scherp op zijn. Als je doorgaat met eten, zit je vaak bomvol en moet je zelfs bijkomen van een maaltijd. En dat heeft niet alleen als gevolg dat je maag groeit, zodat hij de volgende keer minder snel vol zit en je het seintje weer uit kunt stellen, maar ook dat we veel te veel voedsel binnen krijgen!
 

Eet je bord(je) leeg
Heeft jouw maag inmiddels de grootte van een kliko? Dan kun je beginnen met het mijden van grote borden. Eet alleen nog maar kleine porties, van kleine borden en let heel goed op of je die paar extra happen écht nodig hebt. Langzaam krimpt je maag wat en wen je aan het idee dat dat bord niet écht leeg hoeft. En de kliekjes die je over houdt? Die zijn de volgende dag ook nog erg lekker als lunch op je werk of op school! Je moet er immers nog van groeien...

Lees ook de vorige fitspiration artikelen van Esmée!
 
Dit artikel verschijnt ook op WorkThatEs.nl.
 
 
Esmée (25) is freelance journalist en eigenaresse van de fitspiration website WorkThatEs.nl. Haar passie? Sporten en zo gezond mogelijk eten. Ondanks dat Esmée geen personal trainer of geschoolde voedingsdeskundige is, weet ze inmiddels heel veel over deze onderwerpen doordat ze alles leest wat los en vast zit (je bent journalist of je bent het niet) en door veel te praten met deskundigen. Zo moeilijk is dat sporten en gezond eten helemaal niet namelijk!
 
Wil je meer lezen? Kijk dan op WorkThatEs.nl