De fases die je doorgaat als je de finale van je favo serie hebt gekeken

Media door Sabine
 
Met ons Netflix-abonnementje hebben we onbeperkt toegang tot onze favoriete series en na een paar avondjes bankhangen zijn we er zo doorheen. En dan..? Dan volgt er een periode van diepe, diepe rouw. 
 
Als je een fanatieke binge-watcher bent, kun je er binnen een paar dagen een heel seizoen doorheen jagen. Voor de tv-leken onder ons: binge-watching is niets meer of minder dan achter elkaar meerdere afleveringen van een serie kijken. Maar als je dan de seriefinale hebt gekeken? Dan is het even slikken. Een periode van rouw volgt. 
 
Ontkenning 
Nee, toch? Je hebt toch niet écht zo snel alle afleveringen gekeken? Dit is vast een grap. En een hele slechte ook. Hopeloos zoek je het hele net af naar nieuwe afleveringen. Wanneer je die niet kunt vinden, ga je opzoek naar antwoorden. Iémand moet hier toch meer vanaf weten? Om die messteken in je hart niet te hoeven voelen, ga je uit pure wanhoop de serie helemaal opnieuw kijken. Misschien zie je nu wel dingen die je nooit eerder had gezien? Of zijn er een paar afleveringen die je per ongeluk had overgeslagen. 
 
 
Frustratie
Wanneer je door de ontkenningsfase heen bent, beland je in de volgende fase: frustratie. De programmamakers hebben je natuurlijk weer achtergelaten met een major cliffhanger en je hebt tientallen vragen. Je bent boos en chagrijnig omdat je niet verder kunt kijken en moet wachten tot er een nieuw seizoen uitkomt. Erg frustrerend. Krijgen Luke en Maria wel een relatie? En is Lucia echt dood, nee toch?
 
Paranoia 
Meestal gaat een seizoensfinale gepaard met de vraag of de serie wel vernieuwd wordt. In het geval van jouw dierbare serie is het natuurlijk altijd het geval. Je hebt geen idee waar je aan toe bent en dat maakt je angstig. Heel angstig. Ga je eigenlijk wel antwoorden krijgen op al je brandende vragen? En wannéér komt dat nieuwe seizoen dan eindelijk uit? Iemand?! 
 
Leegte
Na een paar weken lang elke avond minstens vier uur lang te binge-watchen, ben je binnen een mum van tijd door drie seizoenen heen. Wanneer je dan de laatste aflevering van de reeks hebt gekeken, voel je een groot gapend gat in je hart. Wat moet je nu doen? Door je intensieve (lees: obsessieve) kijkgedrag ben je veel te snel door je dierbare afleveringen heen en weet je nu niet wat je moet doen met je vrije tijd. 
 
 
Vreemdgaan 
Je hebt nu zeeën van tijd over en je beseft dat je die moet vullen. Je zou je hardlooppraktijken weer op kunnen pakken, maar met dat vieze herfstweer buiten, nestel je jezelf veel liever onder een denkentje op de bank met een dampende kop chocolademelk terwijl je lekker naar de tv staart. Maar waar moet je naar kijken? Desperaat ga je opzoek naar een nieuwe serie om eventjes mee vreemd te gaan. Eentje met minstens vier seizoenen zodat je wel even onder de pannen bent. Helaas haalt niets het bij de serie die je daarvoor aan het kijken was.  
 
Acceptatie  
Bij de een duurt het een week en bij de ander iets langer, maar we zullen allemaal eens aankomen bij de laatste fase: acceptatie. Niet omdat we het willen, maar simpelweg omdat er niets anders opzit. Vind troost in het feit dat je niet de enige bent. Het is helaas niet anders, of je nou de allerlaatste aflevering van de serie ooit hebt gekeken of ‘slechts’ de seizoensfinale: all good things come to an end. Blijf niet te lang in je rouw zitten, want er zijn genoeg andere leuke series om te kijken.  
 
Wat doe jij als je de laatste aflevering van je favoriete serie hebt gekeken? Bij welke serie viel jij na afloop in een zwart gat?