Dit zijn de meest ?catchy? liedjes ooit

Vrije tijd door Marleen_S
Je hoort dat ene lekkere liedje en je bent de rest van de dag gedoemd de melodie tot in den treure mee te neuriën. Herkenbaar? Onderzoekers hebben nu hét antwoord op wat de meest catchy nummers ooit zijn. And the winners are

Hier op de redactie schieten onze voelsprieten gelijk omhoog als we het woord ‘onderzoek’ zien, want dat betekent: een leuk ochtendnieuwtje! Nu heb je onderzoeken en onderzoeken en het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam past perfect in het straatje van vragen waar je nooit een antwoord op had verwacht. Tot vandaag!



 
Het earworm-effect

In samenwerking met het Museum of Sience and Industry in het Engelse Manchester onderzocht de Universiteit van Amsterdam waarom sommige nummers zo lekker catchy zijn en waarom je andere nummers zo bent vergeten. “Je kunt bijvoorbeeld een liedje maar een paar keer horen om vervolgens tien jaar later het nummer gelijk te herkennen als je het weer hoort”, legt Ashley Burgoyne, computationele muziekwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam, uit. “Daarentegen kunnen andere nummers, die je wél heel vaak hebt gehoord dit effect juist weer niet hebben.”

Dus, wat maakt een nummer dan zo pakkend? Dat heeft alles te maken met het earworm-effect. Ear-watte? Het earworm-effect is het proces van een nummer horen dat vervolgens in je hoofd blijft zitten (en je blijft zingen) ook al wordt het nummer niet meer afgespeeld.



Hooked on Music

Om dit proces te meten hebben de onderzoekers een spel, Hooked on Music, bedacht om het ‘catchiness’-gehalte van een nummer te meten. Het werkt simpel. Deelnemers werden gevraagd op de stopknop te drukken zodra een nummer werd herkend. Het spel test vervolgens of het liedje potentie heeft in je hoofd te blijven zitten, door het nummer te laten stoppen zodat de deelnemer het verder mee kan zingen. Vervolgens wordt het liedje verder afgespeeld en dan is de vraag: zong je het liedje juist mee? Voor de test namen de onderzoekers Top 40-nummers van elk decennium van de afgelopen 70 jaar in verschillende categoriën. Nieuwsgierig hoe het werkt? Het spel kun je hier spelen.

Goed, we zullen je niet langer in spanning laten, dit is dan de top twintig volgens de 12.000 mensen die het spel speelden. O ja, enne Ze.nl stelt zich niet aansprakelijk voor het eventueel blijven vastzitten van onderstaande nummers in het hoofd.

  1. Spice Girls - Wannabe
  2. Lou Bega - Mambo No. 5
  3. Survivor - Eye Of The Tiger
  4. Lady Gaga - Just Dance
  5. ABBA - SOS
  6. Roy Orbison - Pretty Woman
  7. Michael Jackson - Beat It
  8. Whitney Houston - I Will Always Love You
  9. The Human League - Don't You Want Me
  10. Aerosmith - I Don't Want To Miss A Thing
  11. Lady Gaga - Poker Face
  12. Hanson - Mmmmbop
  13. Elvis Presley - It's Now Or Never
  14. Bachman-Turner Overdrive - You Ain't Seen Nothin' Yet
  15. Michael Jackson - Billie Jean
  16. Culture Club - Karma Chameleon
  17. Britney Spears - Baby One More Time
  18. Elvis Presley - Devil in Disguise
  19. Boney M. - Rivers of Babylon
  20. Elton John - Candle in the Wind
     
fout in embed: media provider niet ondersteund

Alzheimer en dementie

Het onderzoek heeft trouwens ook nog een serieuzere reden, dan alleen uit te zoeken wel liedje de potentie heeft irritant lang in je hoofd te blijven zitten, aldus The Huffington Post. De onderzoekers hopen dat de resultaten kunnen worden gebruikt voor verder onderzoek in de remedie tegen dementie en Alzheimer. 

Dus neem een koffiepauze en doe in de naam van onderzoek mee met Hooked on Music! Wij beginnen alvast met klikken.

Welk liedje blijft bij jou eeuwig in je hoofd zitten?