Report: Een jaar lang geen kleding shoppen

? door Fleur
Als Ze's Fleur haar kledingkast opent, moet ze daarna erg haar best doen de lades en deurtjes nog dicht te krijgen. Tijd voor een fashion break! En die houdt ze. Maar liefst een jaar lang.

Het is december 2013 als ik met het zoveelste truitje-met-streep in de kleedkamers van de Zara sta. Ik zucht. Het truitje staat me niet – het laat mijn figuur niet mooi uitkomen en de kleur wit maakt me flets. Bovendien, bedenk ik me, heb ik thuis al vijf verschillende shirtjes-met-streep. Ik voel langzaam hoe ik rood word als ik naar de andere items in het pashokje kijk. De broek die ik van de salestafels heb gegrist, hangt eigenlijk ook al in mijn kast. Alleen komt die van de H&M. En dat leren jasje heb ik ook, maar dan iets dikker, iets grover – type ‘rockchick bestijgt motor’. Ik zucht, trek mijn eigen kleding weer aan, gooi alle paskleding op een stapel en loop met mijn armen vol textiel terug de winkel in. “Ik ga een tijdje een shoppauze houden”, zeg ik vastberaden tegen de vriendin die mee is. En hoewel ik stiekem huiver bij het idee, zet ik bij thuiskomst direct mijn laptop aan om meer over een fashion break te weten te komen.
 

 
Free Fashion Challenge
Een tijd geen geld uitgeven aan mode, zouden meer mensen dat doen, vraag ik me af, als ik op Google ‘geen kleding meer kopen’ intik. Natuurlijk, denk ik dan, en ik voel me een beetje dommig. Er zijn mensen die jaren geen kleding kúnnen kopen, simpelweg omdat ze geen geld hebben. En daarnaast ben ik vast niet de enige die even geen zin heeft om haar portemonnee te trekken voor het zoveelste colbertje. Hoe vaak hoor je anderen niet klagen dat ze zo’n overvolle kast hebben (‘maar nóóit wat om aan te trekken’)? Ik verwacht dan ook best wat hits te krijgen. En ik krijg gelijk. Eén Google-resultaat trekt meteen mijn aandacht: de Free Fashion Challenge. Deze uitdaging, bedacht door studenten van het Amsterdam Fashion Institute, heeft als doel geen kleding te kopen om 1) niet bij te dragen aan erbarmelijke omstandigheden waarin sommige kleding wordt gemaakt en 2) je eigen creativiteit en stijl te herontdekken. Dat klinkt goed! Hoe lang duurt dit grapje? Dan schrijf ik me meteen even in. O. Een jaar. Een jáár?! Ik slik. Ik kan mijn familie en vrienden al horen lachen. En misschien is dat juist wat me het laatste zetje geeft. Een jaar niet shoppen. Ik ga het gewoon doen.
 
Voorwaarden
Natuurlijk ga ik niet ‘gewoon een jaar geen kleding kopen’. Nee, aan die uitdaging zijn voorwaarden verbonden. Zo mag ik naast geen nieuwe items shoppen ook geen kleding van anderen aannemen, tenzij ik er kleding voor teruggeef. Daarnaast is het niet toegestaan producten te kopen om zelf kleding mee te maken. En ook het noodzakelijke in huis halen is verboden: als mijn onderbroeken en sokken kapotgaan, heb ik eigenlijk gewoon pech. Ik moet dus zorgen dat mijn voorraad waar nodig vóór de challenge is aangevuld. Ik check mijn kast op ontbrekende, essentiële kleding en concludeer dat ik geen reden heb om de H&M nog even in te sneaken. Daar gaan we dan… De Free Fashion Challenge is vanaf 29 december 2013 tot en met 29 december 2014 een feit. 
 

Een kantoor vol fashion
Met goede moed begin ik; ik heb er zowaar zin in! En dus haal ik mijn kledingkast leeg, doe ik alles weg wat ik niet meer ga dragen en vouw ik de kleren waar ik nog een toekomst mee zie, keurig op. Zo, dat geeft een lekker gevoel. Nu kan ik vast ook beter zien wat mooi bij elkaar zou staan, denk ik. Denk ik behoorlijk verkeerd, ook: voor het verzinnen van nieuwe combinaties zal ik toch echt mijn kleding weer uit mijn kast moeten halen, en daar heb ik geen zin in. Daarom loop ik de eerste maanden in kledingcombinaties die ik al kende. Ik heb er geen moeite mee; het is juist wel lekker om me niet druk te maken over hoe ik al die stapels kleren moet combineren. Dat het kantoor waar ik werk supermodebewust is, kwelt me ook niet. Natuurlijk loopt er zo nu en dan een straaltje kwijl over mijn kin als een collega haar supergave Dr. Martens of prachtige kokerrok showt, maar ik probeer kleding te zien voor wat het is: als een stuk stof of leer. En dat scheelt.
 
Van Pinterest tot Lookbook
De eerste negen maanden gaan in rap tempo voorbij. Ik heb geen behoefte meer aan vers voer voor mijn kast. De gedachte dat het ‘maar’ kleding is, helpt, maar ik heb zo veel kleren, dat ik nog lang niet uitgecombineerd ben. Na een halfjaar krijg ik namelijk wel zin om weer nieuwe looks te maken. Gelukkig kunnen verschillende websites daarbij helpen. Op Pinterest kom ik ongeveer elke denkbare outfit tegen, en ook sites als Style Today en Lookbook helpen me met het samenstellen van gave (en soms ook wat meer eigenzinnige) combi’s. Ook mijn zusje boost de inhoud van mijn kast door mij wat mooie kleding te geven die zij niet meer draagt. Ik geef haar (volgens de regels) ook wat items van mij. Met onder meer een prachtige statementketting ga ik weer richting huis; mijn zusje laat ik blij achter met een paar biker boots. Voor het eerst begin ik me echt bezig te houden met het herontdekken van mijn creativiteit en stijl. Dat houd ik nog wel een halfjaartje uit!
 
 
Laatste loodjes
Ongeveer drie maanden voor het einde van de Free Fashion Challenge, begin ik het moeilijker te krijgen. Overal om mij heen zie ik meer en meer warme, wollen truien, mooi gebreide sjaals en prachtige jassen. Mijn favoriete zwarte handtas heeft het daarnaast begeven, terwijl hij zo goed overal bij paste. Steeds vaker moet ik mijn best doen om op inspiratiesites als Pinterest leuke outfits te vinden. Maar juist op deze moeilijke momenten dringt het idee van de challenge tot me door: kijk naar wat je al hebt – je kunt er zó veel meer mee dan je denkt. En dus duik ik mijn kast weer in voor vergeten truien en weggestopte shirts en blijf ik het internet afspeuren naar verse shots mode-inspiratie. En dan, terwijl ik nét weer een aantal leuke outfits heb gepind, wijst een vriendin mij erop dat de challenge erop zit. “Jammer”, zeg ik, zonder dat ik er erg in heb. Meen ik dat nou? Natuurlijk niet. Ik heb allang een wishlist met kleding die ik écht graag wil. En dát is precies het verschil met vorig jaar: ik heb geen behoefte meer om 'alles wat me wel leuk lijkt' in zo'n Primark-shoppingbag te proppen. Per seizoen maak ik een lijstje met wensen van maximaal tien items (inclusief sieraden, dus één paar oorbellen of een ring is ook een item). Naast die tien producten mag ik niets meer kopen. En daar hou ik me aan. Pinky promise. En een jaar wéér niet shoppen als ik die belofte verbreek.

Ook de uitdaging aangaan een jaar geen kleding te shoppen? Op de website van de Free Fashion Challenge vind je alles wat je moet weten!

Een jaar lang geen kleding kopen: zou jij 't kunnen?

Meest Gelezen

Niets gevonden om hier te tonen.