Koppels niet het ongelukkigst na 7 jaar, maar na 10 jaar

Relaties door Sabine

Wanneer we zeven jaar samen zijn met vriendlief, maken we ons stiekem wel een beetje zorgen over de 7 Year Itch, maar dat is (nog) helemaal niet nodig. Volgens onderzoekers is het de 10 Year Mark waar we ons zorgen over moeten maken.

Wanneer het 7-jarig jubileum van jou en je vriend voor de deur staat, hoor je om je heen heel wat grappen over de 7 Year Itch: een theorie dat jullie liefde minder wordt en de kans groter is dat jullie uit elkaar gaan. Met een schaapachtig lachje wuif je die grapjes maar weg. Maar wat blijkt? Die flauwe grappenmakers hebben het mis. Volgens onderzoek bestaat er helemaal niet iets als de 7 Year Itch, maar komt deze ‘Itch’ pas na 10 jaar.



10 Year Mark

De 7 Year Itch bestaat dus niet. Pfieuw. Hoef je je even geen zorgen te maken, toch? Nee, helaas. Volgens onderzoekers bestaat er wel degelijk iets als een periode waarin een koppel het minst gelukkig is en de kans groot is dat jullie uit elkaar gaan, meldt DailyMail. Die komt alleen een paar jaar later. Namelijk na tien jaar. Oftewel: de 10 Year Mark. Reddingsboeien in de aanslag!

Voor het onderzoek werden 2000 vrouwen die geboren waren tussen 1957 en 1964 ondervraagd. Het onderzoek werd uitgevoerd door studenten aan de Brigham Young University in Utah en zij kwamen erachter dat tweederde van de huwelijken heel gelukkig start, maar dat dit geluk daarna aanhoudend daalt. Vrouwen gaven toe dat ze zich het ongelukkigst voelden binnen hun relatie na tien jaar. De onderzoekers verklaren dit doordat vrouwen het op dit punt het drukst hebben met werk, het huishouden, het verzorgen van de kinderen en een eventuele carrière.



Geluksniveau

Is er dan ook nog goed nieuws? Op zich… Het negatieve gevoel dat vrouwen na tien jaar samenzijn ervaren, is meestal maar van korte duur. Na vijf jaar na de dip beginnen vrouwen zelfs minder te kibbelen met hun mannen. Degene die het voor elkaar wisten te spelen om meer dan drie decennia (der-tig jaar dus!) samen te blijven, voelden dat hun niveau van geluk weer verder steeg. Alleen het geluksniveau van newly weds ervoer niemand meer. Wél komen stellen dan op het punt dat ze minder dan ooit ruzie maken. Toch nog goed nieuws dus. Waar dit dan weer aan te danken is, is volgens de onderzoekers het feit dat de kids op dat moment financieel onafhankelijk zijn.

En? Jij al last van de 10 Year Mark?