7 dingen die je géén droomlijf geven

Sport & gezondheid door Esmee Noelle
Over dertien dagen start een nieuw jaar, inclusief goede voornemens. Eén daarvan gaat sowieso over het verkrijgen van een slanker, fitter, gezonder lichaam. Deze dingen gaan jou daar NIET bij helpen.

Citroenwater

Als dit een wondermiddel zou zijn, zouden we allemaal de Victoria's Secret show lopen. Denk je dat het je spijsvertering op gang brengt? Lees dan even dit.

Superfoods

Dat ze ongezond zijn of dat je ze niet meer mag gebruiken hoor je mij niet zeggen. Maar ze gaan je ook niet helpen ineens gezond, slank en fit te worden. Vaak voeg je superfoods alleen maar toe (meer koolhydraten, vetten, eiwitten en dus meer calorieën op een dag) in plaats van dat je ze in plaats van iets eet. Let daar dus mee op.


Cardio

Ik heb helemaal niets tegen hardlopen of tegen wat voor vorm van cardio dan ook en het is ook zeker waar dat je er mee af kunt vallen. Maar een droomlijf? Denk eerder aan een slap lijf. Als je je lichaam wilt beeldhouwen en dus vormen wilt geven en 'strakker' wilt maken: zorg dat je spiermassa opbouwt. Dus combineer je cardiotrainingen met krachttraining. En nee, van krachttraining word je geen bodybuilder.

Diëten

Begin er maar gewoon niet aan. Verander daarentegen de inhoud van je boodschappentas voor verse producten en kook alles zelf. Minder of vervang de frisdrank, de snoepjes, koekjes en vooral alles wat bereid wordt met frituurvet. Maak van die dingen een uitzondering in plaats van een gewoonte en de kilo's vliegen eraf.

Sit-ups

Er zijn nog steeds heel veel mensen die 's ochtends en/of 's avonds braaf 100 sit-ups doen, in de hoop op een strakke buik of zelfs een wasbordje. Stop maar.


Zeven maaltijden per dag

Je kunt het ook gewoon bij drie maaltijden houden. Het enige waar zeven kleinere maaltijden voor zouden kunnen helpen is dat je minder snel een hongergevoel krijgt en dus minder snel gaat snacken. Maar die verbranding blijft ook bij drie maaltijden wel doordraaien, don't worry.

Eiwitshakes

Laat eens door een professional uitrekenen hoeveel eiwitten jij op een dag nodig hebt. Wanneer je daar niet met je normale voeding aan komt, bijvoorbeeld doordat je heel veel sport en je spieren dus meer eiwitten nodig hebben om te herstellen, kun je aan eiwitshakes beginnen. Maar even een maaltijd vervangen door een eiwitshake is nooit een goed idee.

Wat ga je in 2015 dus doen? Zelf boeken lezen over gezondheid en beweging en zelf conclusies trekken, met personal trainers en voedingsdeskundigen praten en jezelf een nieuwe levensstijl aanleren. Het is niet zo dat je niet meer de snackbar in mag, dat je zes keer per week jezelf af moet beulen in de gym of alleen nog maar op bleekselderij hoeft te knagen. Juist niet! Lees jezelf in en volg niet zomaar alle hypes. Met een beetje logisch nadenken zit jij in 2015 strakker dan ooit in je vel.  

Lees ook de vorige fitspiration artikelen van Esmée!
 
Dit artikel verschijnt ook op WorkThatEs.nl.
 
 
Esmée (25) is freelance journalist en eigenaresse van de fitspiration website WorkThatEs.nl. Haar passie? Sporten en zo gezond mogelijk eten. Ondanks dat Esmée geen personal trainer of geschoolde voedingsdeskundige is, weet ze inmiddels heel veel over deze onderwerpen doordat ze alles leest wat los en vast zit (je bent journalist of je bent het niet) en door veel te praten met deskundigen. Zo moeilijk is dat sporten en gezond eten helemaal niet namelijk!
 
Wil je meer lezen? Kijk dan op WorkThatEs.nl